Wijziging van het besluit van 19 juni 2019, nr. 2019/13003 (Stcrt. 2019, 35519)

Directoraat-generaal Belastingdienst/Corporate Dienst Vaktechniek

Besluit van 7 juni 2022, nr. 2022 – 10157

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Dit besluit wijzigt het besluit van 19 juni 2019, nr. 2019/13003 (Stcrt. 2019, 35519), zoals dat laatstelijk is gewijzigd bij besluit van 9 augustus 2021, nr. 2021-16465 (Stcrt. 2021, 38442). Naast redactionele aanpassingen en de actualisering van een verwijzing bewerkstelligen de wijzigingen dat i) vooroverleg over omgekeerde hybride lichamen en over mismatches bij toepassing van het zakelijkheidsbeginsel conform de in het besluit beschreven werkwijze wordt behandeld; ii) zekerheid vooraf in de vorm van een ruling met een internationaal karakter niet openstaat voor een verzoeker waarvan een uiteindelijk belanghebbende – dan wel een eventuele tussenhoudster – met een belang van 5% of meer in de verzoeker op de EU-sanctielijst voorkomt; iii) meer informatie moet worden verstrekt over de wereldwijde organisatie- en aandeelhoudersstructuur; en iv) BAPA-/MAPA-verzoeken en verzoeken over de zogenoemde ‘vangnetbepalingen’ en ‘corporate tie-breakerbepalingen’ in Belastingverdragen gericht moeten worden aan het MAP-team Belastingdienst.

ARTIKEL I

Het besluit van 19 juni 2019, nr. 2019/13003 (Stcrt. 2019, 35519), laatstelijk gewijzigd bij besluit van 9 augustus 2021, nr. 2021 – 16465 (Stcrt. 2021, 38442), wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan de tweede alinea worden de volgende zinnen toegevoegd:

Dit besluit is opnieuw gewijzigd bij besluit van [datum], nr. 2022 – 10157. Naast redactionele aanpassingen en de actualisering van een verwijzing bewerkstelligen deze wijzigingen dat:

  • vooroverleg over omgekeerde hybride lichamen en over mismatches bij toepassing van het zakelijkheidsbeginsel conform de in dit besluit beschreven werkwijze wordt behandeld;

  • de groep waarvoor zekerheid vooraf in de vorm van een ruling met een internationaal karakter niet openstaat wordt uitgebreid met de verzoeker waarvan een uiteindelijk belanghebbende – dan wel een eventuele tussenhoudster – met een belang van 5% of meer in de verzoeker op de EU-sanctielijst voorkomt;

  • de informatie die moet worden verstrekt over de wereldwijde organisatie- en aandeelhoudersstructuur wordt uitgebreid; en

  • BAPA-/MAPA-verzoeken en verzoeken over de zogenoemde ‘vangnetbepalingen’ en ‘corporate tie-breakerbepalingen’ in Belastingverdragen gericht moeten worden aan het MAP-team Belastingdienst.

2. Het onderdeel Gebruikte begrippen en afkortingen wordt als volgt gewijzigd:

a. In de alfabetische volgorde worden de volgende begripsbepalingen ingevoegd:

MAP:

Mutual agreement procedure (onderlinge overlegprocedure)

MAPA:

Multilaterale APA

MAP-team:

Belastingdienst MAP-team van de Belastingdienst/directie Grote Ondernemingen

b. De begripsbepaling IZV vervalt.

B

In paragraaf 2, eerste alinea, tweede zin, vervalt het zesde onderdeel, onder toevoeging van ‘en’ aan het vierde onderdeel en onder vervanging van ‘; en’ aan het slot van het vijfde onderdeel door een punt.

C

In paragraaf 2.4 worden, onder vervanging van ‘; en’ aan het slot van onderdeel p, door een puntkomma en onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel q, door een puntkomma drie onderdelen toegevoegd, luidende:

  • r. de toepassing van de artikelen 8ba tot en met 8bd en artikel 35 Wet VPB;

  • s. de vraag of al dan niet sprake is van een omgekeerd hybride lichaam als bedoeld in artikel 2, twaalfde lid, Wet VPB; en

  • t. de toepassing van artikel 9, eerste lid, onderdeel f, Wet VPB.

D

Paragraaf 3, tweede alinea, onderdeel b, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste subonderdeel wordt ‘beweegredenen’ vervangen door ‘beweegreden’.

2. In het tweede subonderdeel vervalt ‘als’.

3. Onder vervanging van de punt aan het slot van het tweede subonderdeel (nieuw) door ‘; of’ wordt een subonderdeel toegevoegd, luidende:

  • iii. een verzoeker, een bestuurder van een verzoeker of een uiteindelijk belanghebbende – dan wel een eventuele tussenhoudster – met een (in)direct belang in een verzoeker van groter dan of gelijk aan 5%, voorkomt op de EU-sanctielijst.9

E

Paragraaf 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de eerste alinea, laatste zin, wordt na ‘dat er geen beletselen zijn als bedoeld’ ingevoegd ‘in’.

2. De tweede alinea wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel d komt te luiden:

  • d. informatie over de wereldwijde organisatie- en aandeelhouderstructuur en geschiedenis van het concern, waaronder:

    • i. de branchecode volgens NACE Rev. 2 van het wereldwijde concern als geheel;

    • ii. informatie over de uiteindelijk belanghebbenden tot het vermogen van de verzoeker(s) – en over eventuele tussenhoudsters – met een (in)direct belang in een verzoeker van groter dan of gelijk aan iii. 5%; en

    • iii. een verklaring dat de onder ii. genoemde en verstrekte informatie overeenstemt met de registratie in het Nederlandse handelsregister als dit een belang betreft dat daarin moet worden opgenomen.

b. Onderdeel g komt te luiden:

  • g. een verklaring van de verzoeker(s) of gemachtigde dat de verzoeker(s), de bestuurders van de verzoeker(s) en de uiteindelijk belanghebbenden – en eventuele tussenhoudsters – met een (in)direct belang in de verzoeker(s) van groter dan of gelijk aan 5%, niet voorkomen op de EU-sanctielijst;11 en

c. In onderdeel h wordt ‘paragraaf 3, derde lid, BFB’ vervangen door ‘artikel 19, derde lid, WIB’.

3. In de derde alinea, laatste zin, wordt ‘IZV’ vervangen door ‘het MAP-team Belastingdienst’.

F

Paragraaf 8.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de eerste alinea vervallen de laatste twee zinnen.

2. In de tweede alinea vervallen de laatste twee zinnen.

3. De derde alinea wordt als volgt gewijzigd:

a. ‘Behandelteam IFZ’ wordt telkens vervangen door ‘MAP-team Belastingdienst’.

b. In de laatste zin vervalt ‘, waarbij het College IFZ handelt als de bevoegde autoriteit in Nederland’.

G

Paragraaf 8.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de tweede alinea, derde zin, vervalt ‘te’.

2. In de derde alinea, eerste zin, wordt ‘over (een deel) van dezelfde periode’ vervangen door ‘over (een deel van) dezelfde periode’.

3. In de vierde alinea, laatste zin, wordt ‘Behandelteam IFZ’ vervangen door ‘MAP-team Belastingdienst’.

4. In de vijfde alinea wordt ‘IZV’ telkens vervangen door ‘het MAP-team Belastingdienst’.

5. Aan de zesde alinea, laatste zin, wordt een punt toegevoegd.

6. In de zevende alinea, laatste zin, wordt ‘moet conform het zogenoemde MAP-besluit11 worden verstrekt’ vervangen door ‘bevat in ieder geval de informatie die moet worden verstrekt bij een verzoek om een unilaterale APA zoals hiervoor omschreven in paragraaf 6’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 juni 2022

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, H.G. Roodbeen hoofddirecteur Fiscale en Juridische zaken


X Noot
9

Consolidated list of EU financial sanctions and Consolidated list of persons, groups and entities subject to EU financial sanctions.

X Noot
11

Consolidated list of EU financial sanctions and Consolidated list of persons, groups and entities subject to EU financial sanctions.

X Noot
11

besluit voor onderlinge overlegprocedures van 29 september 2008, nr. IFZ 2008/248M, Stcrt. 2008, nr. 188

Naar boven