Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 1 juni 2022, nr. WJZ/22215187, tot wijziging van de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 april 2022, nr. WJZ/ 20255937, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met de uitvoering van enkele wijzigingen betreffende het fosfaatrechtenstelsel (Stcrt. 2022, 10966) (voorkomen dubbele leges bij lease productierechten in hetzelfde kalenderjaar)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 39, tweede lid, van de Meststoffenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel III, tweede lid, van de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 april 2022, nr. WJZ/ 20255937, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met de uitvoering van enkele wijzigingen betreffende het fosfaatrechtenstelsel (Stcrt. 2022, 10966) wordt ‘Artikel I, onderdelen B, C, D, en G, onder 1,’ vervangen door ‘Artikel I, onderdelen B, C, D, F en G, onder 1,’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 26 april 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 juni 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

TOELICHTING

Artikel I, onderdeel F, van de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 april 2022, nr. WJZ/ 20255937, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met de uitvoering van enkele wijzigingen betreffende het fosfaatrechtenstelsel (Stcrt. 2022, 10966) heeft tot doel om te faciliteren dat bij een gelijktijdige kennisgeving van overdracht (heen en terug binnen één kalenderjaar) van productierechten (fosfaatrechten, varkensrechten en pluimveerechten) door een leaseovereenkomst of een andere tijdelijke overdracht slechts één keer leges wordt geheven. Deze bepaling is abusievelijk nog niet in werking getreden. Deze regeling voorziet daar alsnog in. De wijziging van de regeling werkt terug tot en met 26 april 2022. Dit is de datum van bekendmaking van de regeling, zodat de op 26 april 2022 gewijzigde wijzigingsregeling op 27 april 2022 geacht wordt te zijn in werking getreden.

Deze inwerkingtreding met terugwerkende kracht is begunstigend voor bedrijven die een overeenkomst zijn aangegaan die strekt tot eerdergenoemde wijze van kennisgeving van overdacht van productierechten, omdat, zoals bedoeld met de wijziging van artikel 111, na kennisgeving van de overdracht slechts één keer leges geheven wordt.

Hiermee wordt afgeweken van de systematiek van vaste verandermomenten voor regelgeving, die inhoudt dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven