Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 18 mei 2022, nr. WJZ/ 22197773, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 in verband met openstelling van de subsidiemodules Internationaal innoveren en Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder de rij betreffende titel 3.8, Internationaal innoveren, artikel 3.8.2, onderdeel a, Waterstof-innovatieprojecten, wordt een rij ingevoegd, luidende:

 

3.8.2, onderdeel b

Global Stars-innovatieprojecten als bedoeld in de Global Stars-innovatiecall Brazilië te raadplegen via www.RVO.nl/GlobalStars/

 

20-05-2022 t/m 19-10-2022

€ 925.000

B

Onder de rij betreffende titel 3.17, Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups, wordt een rij ingevoegd, luidende:

 

3.17.2, eerste lid

   

07-06-2022 t/m 15-09-2022

€ 2.500.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 18 mei 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Aanleiding

Met de onderhavige regeling worden de subsidiemodule Internationaal innoveren (titel 3.8 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidie (RNES)) voor het uitvoeren van Global Stars-innovatieprojecten en de subsidiemodule Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups (titel 3.17 van de RNES) opnieuw opengesteld.

2. Inhoud regeling

2.1 Internationaal innoveren voor het uitvoeren van Global Stars-innovatieprojecten

Met de onderhavige regeling wordt de subsidiemodule Internationaal innoveren voor het uitvoeren van Global Stars-innovatieprojecten opengesteld (artikel 3.8.2, onderdeel b, van de RNES). Hiermee worden Nederlandse partijen ondersteund voor hun deelname aan Global Stars-innovatieprojecten.

Het Global Stars-programma faciliteert innovatieprojecten die uitgevoerd worden door deelnemers die gevestigd zijn in Nederland (eventueel aangevuld met andere deelnemers die gevestigd zijn in een ander land dat is aangesloten bij het EUREKA netwerk) samen met ten minste één deelnemer die gevestigd is in een land dat geen lid is van het EUREKA netwerk.

Voor iedere deelnemer geldt dat deze subsidie moet aanvragen in het land waar deze gevestigd is. Het land van herkomst ondersteunt de desbetreffende deelnemer als deze zowel voldoet aan de voorwaarden die opgenomen zijn in de internationale Global Stars-innovatiecall als aan de nationale voorwaarden.

De Global Stars-innovatiecall waar de onderhavige openstelling op ziet, heeft betrekking op projecten die uitgevoerd worden in samenwerking met een deelnemer uit Brazilië. De subsidiemodule Internationaal innoveren wordt voor Global Stars-innovatieprojecten opengesteld van 20 mei 2022 tot en met 19 oktober 2022. Het subsidieplafond dat vanuit Nederland beschikbaar wordt gesteld, is voor Global Stars-innovatieprojecten vastgesteld op € 925.000.

De internationale beoordeling van het project en de nationale beoordeling zullen gelijktijdig worden uitgevoerd. Dit betekent dat de deelnemers aan een Global Stars-innovatieproject alleen voor subsidie in aanmerking kunnen komen, indien zij een subsidieaanvraag indienen op het moment dat nog niet bekend is of de internationale beoordeling positief zal uitvallen. De gelijktijdige beoordeling (zowel internationaal als nationaal) zorgt ervoor dat de doorlooptijd van de totale aanvraagprocedure korter zal zijn. Hierdoor kunnen de Global Stars-innovatieprojecten waaraan subsidie verstrekt wordt (mogelijk) spoedig van start gaan.

2.2 Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups

Op grond van de subsidiemodule Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups, opgenomen in titel 3.17 van de RNES, wordt subsidie verstrekt aan (private) partijen die zogenaamde opschalingsprojecten uitvoeren. Een opschalingsproject bestaat uit het opschalen van één of meer bewezen succesvolle supportprogramma’s.

De subsidiabele activiteiten bestaan uit het verzorgen van communicatie, coördinatie, kennisdeling, procesmanagement, advisering inzake de opschaling en overige projectactiviteiten die bijdragen aan het (doel van het) desbetreffende opschalingsproject. Met deze subsidiemodule wordt dus voorzien in financiering van de kosten van de subsidiabele activiteiten behorend bij de opschalingsprojecten. De kosten voor de uitvoering van het op te schalen supportprogramma zelf zijn niet subsidiabel.

Voor een uitgebreidere achtergrond van deze subsidiemodule wordt verwezen naar paragraaf 1 van de algemene toelichting bij de wijzigingsregeling1, waarmee deze subsidiemodule is ingevoerd.

De subsidiemodule Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups wordt opengesteld van 7 juni 2022 tot en met 15 september 2022 met een subsidieplafond van € 2.500.000.

3. Staatssteun

3.1 Subsidiemodule Internationaal innoveren

De subsidie die op grond van de subsidiemodule Internationaal innoveren voor Global Stars-innovatieprojecten verstrekt wordt bevat staatsteun die wordt gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening (zie artikel 3.8.14 van de RNES). Global Stars-innovatieprojecten betreffen onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.

3.2 Subsidiemodule Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups

De subsidie die op grond van de subsidiemodule Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups wordt verstrekt bevat staatssteun en wordt gerechtvaardigd door de algemene de-minimisverordening voor subsidie verleend op grond van artikel 3.17.2, derde lid, onderdeel a, en door artikel 27 van de algemene groepsvrijstellingsverordening voor subsidie verleend op grond van artikel 3.17.2, derde lid, onderdeel b (zie artikel 3.17.11 van de RNES).

4. Regeldruk

4.1 Openstelling subsidiemodule Internationaal innoveren

De openstelling van de subsidiemodule Internationaal innoveren heeft regeldrukeffecten. De administratieve lasten voor de openstelling voor Global Stars-innovatieprojecten bedragen naar verwachting in totaal € 24.834. De regeldruk is dus 2,68 procent ten opzichte van het beschikbaar gestelde budget van € 925.000. De berekening is gebaseerd op de inschatting dat 6 aanvragen worden ingediend, waarvan 3 gehonoreerd worden. De administratieve lasten voor een aanvrager bestaan uit de kosten voor de nationale aanvraag. Echter moet er vooraf ook een internationale aanvraag (‘het EUREKA project form’) gedaan zijn, dit brengt ook administratieve lasten voor een aanvrager mee maar komen niet voort uit de nationale regeling dus die zijn niet meegenomen in de berekening. Het internationale aanvraagformulier wordt niet alleen gebruikt om te toetsen of het project aan de EUREKA-voorwaarden voldoet, maar ook bij de nationale beoordeling om het project op inhoudelijke gronden te beoordelen.

Uitgegaan wordt van een gemiddeld tarief van € 60. Er zijn administratieve lasten te verwachten bij de aanvraag, bij het leveren van tussen- en eindrapportages en bij de vaststelling van de subsidie. Met een verwachte tijdsbesteding van 82 uur per gehonoreerde aanvraag komen de regeldrukkosten per onderneming uit op € 4.920 per aanvraag. Hier komt nog de kosten van een accountantsverklaring bij (€ 2.000). Met een verwachte tijdsbesteding van 12 uur per niet-gehonoreerde aanvraag komen de regeldrukkosten per onderneming uit op € 720 per aanvraag.

4.2 Openstelling subsidiemodule Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups

De openstelling van de subsidiemodule Opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups heeft regeldrukeffecten. De administratieve lasten voor de openstelling bedragen naar verwachting in totaal € 40.014. De regeldruk is dus 1,60 procent ten opzichte van het beschikbaar gestelde budget van € 2.500.000 in de derde openstelling. De berekening is gebaseerd op de inschatting dat 25 aanvragen worden ingediend, waarvan 12 gehonoreerd worden. In de eerste twee tenders zijn 29 en 31 aanvragen ingediend, waarvan er beide keren 9 zijn gehonoreerd. We verwachten dat er bij de derde openstelling iets minder voorstellen worden ingediend, namelijk 25, omdat in informatiebijeenkomsten zal worden benadrukt dat alleen opschalingskosten worden vergoed en niet de uitvoeringskosten van het supportprogramma zelf. Uitgegaan wordt van een standaarduurtarief van € 54. Er zijn administratieve lasten te verwachten bij de aanvraag, bij het leveren van tussen- en eindrapportages en bij de vaststelling van de subsidie. Met een verwachte tijdsbesteding van 35 uur en 24 uur per aanvraag komen de regeldrukkosten per onderneming uit op respectievelijk € 1.890 per gehonoreerde aanvraag en op € 1.296 per niet-gehonoreerde aanvraag.

We verwachten dat 3 van de gehonoreerde voorstellen worden ingediend door beheerders van innovatieclusters, waarvoor met een verwachte tijdsbesteding van 38 uur per aanvraag komen op regeldrukkosten van € 2.052 per aanvraag.

4.3 Adviescollege toetsing regeldruk

Een concept van deze regeling is voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

5. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 31 augustus 2020, nr. WJZ/ 20215778, tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de invoering en openstelling van de subsidiemodule opschaling supportprogramma’s startups en scale-ups (Stcrt. 2020, 45956).

Naar boven