Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 23 november 2021, nummer 3622276, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdvijfenzeventigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 8.2a, derde lid, aanhef en onder b, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 7.1g van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7.1ga

  • 1. De Immigratie- en Naturalisatiedienst kan desgevraagd aan de vereniging het Nederlandse Rode Kruis persoonsgegevens verstrekken die noodzakelijk zijn voor de taak als bedoeld in artikel 3, vierde lid, onder c, van het Besluit Rode Kruis 1988, zijnde het opsporen van vermiste personen en het herstellen van contact tussen familieleden die van elkaar gescheiden zijn geraakt.

  • 2. De gegevens, bedoeld in het eerste lid, worden niet doorgeleverd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 23 november 2021

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

TOELICHTING

Eén van de taken van het Rode Kruis is het opsporen van vermiste personen en het herstellen van contact tussen familieleden. Dit wordt expliciet bepaald in artikel 3, vierde lid, onder c, van het Besluit Rode Kruis 1988 (Stb. 2011, 588), dat luidt:

Het Rode Kruis draagt voorts zorg voor:

(...)

  • c. het opsporen van vermiste personen en het herstellen van contact tussen familieleden die van elkaar gescheiden zijn geraakt als gevolg van een gewapend conflict, een ramp of andere bijzondere gebeurtenis, alsmede het voorkomen van vermissingen en het verschaffen van opheldering over het lot van vermiste personen.

Deze taak is in het Besluit Rode Kruis 1988 als volgt nader toegelicht. ‘In resoluties van de 25e en 30e Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanconferentie (gehouden in 1986 respectievelijk 2007) is de tracing-taak van het Rode Kruis expliciet benoemd. Resolutie 16 van de 25e Internationale Conferentie benoemt de rol van de het centrale tracing-agentschap (Central Tracing Agency) van het Internationale Rode Kruis. Tevens benoemt die resolutie de verantwoordelijkheid van nationale verenigingen voor het opsporen van en het contact te herstellen tussen familieleden die van elkaar gescheiden zijn geraakt als gevolg van een gewapend conflict, interne spanningen of een (natuur) ramp. Resolutie 4 van de 30e Internationale Conferentie roept de staten op om hun nationale Rode Kruisvereniging te steunen in hun tracing-taken. Tracing-activiteiten worden in Nederland al jaren gesubsidieerd – tot nu toe door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Aanvullend op die subsidieverlening is het goed om deze activiteit in het Besluit Rode Kruis 1988 te benoemen als taak van het Rode Kruis.’

In het kader van het opsporen van vermiste personen en het herstellen van contact tussen familieleden die van elkaar gescheiden zijn geraakt delen medewerkers van het Rode Kruis in voorkomende gevallen beperkte persoonsgegevens met de Immigratie- en Naturalisatiedienst ten behoeve van verificatie van deze gegevens en het verkrijgen van het laatst bekende adres van de persoon van wie de gegevens worden gedeeld. Indien op basis van de gegevens een gezochte persoon is gelokaliseerd, informeert het Rode Kruis de betreffende persoon in een persoonlijk gesprek over de hulpvraag. Terugkoppeling van het resultaat naar de hulpvrager gebeurt met inachtneming van de wens van de gezochte om het contact wel of niet te herstellen en de wens om wel of niet gevonden te worden.

Deze regeling maakt het mogelijk dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst voor dit doel desgevraagd persoonsgegevens aan het Rode Kruis verstrekt. Uit het eerste lid van artikel 7.1ga vloeit voort dat dit zich beperkt tot gegevens die nodig zijn voor het leggen van contact tussen de personen die van elkaar gescheiden zijn geraakt. Het betreft in voorkomende gevallen de volgende gegevens: volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit, geslacht, laatst bekende adres, telefoonnummer (vast en mobiel) en e-mailadres.

In het Besluit basisregistratie personen, artikel 39 met bijbehorende bijlage 4, is het Rode Kruis opgenomen als ontvangstgerechtigde voor gegevens uit de basisadministratie, op grond van het verrichten van werkzaamheden van gewichtig maatschappelijk belang. Het gaat daarbij om dezelfde taak ‘Het opsporen van vermiste personen en het herstellen van contact tussen familieleden die van elkaar gescheiden zijn geraakt’, als bedoeld in artikel 4, derde lid, onder c, van het Besluit Rode Kruis 1988. De rol die de vreemdelingenadministratie speelt is vergelijkbaar met de rol die de basisadministratie personen speelt. Het gewichtige maatschappelijke belang staat bovendien niet ter discussie.

Consultatie

Het voorstel tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 is ter advisering aangeboden aan de Autoriteit Persoonsgegevens op grond van het bepaalde in artikel 36, vierde lid, van de Algemene verordening gegevensbescherming. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft geen opmerkingen bij het voorstel gemaakt.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven