Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 19 november 2021, kenmerk 3282697-1019933-WJZ, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 in verband met het herstellen van enkele omissies

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op de artikelen 58e, eerste lid, 58h, eerste lid, artikel 58i en 58j, eerste lid, onder a, van de Wet publieke gezondheid;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 4.4 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Een locatie voor de beoefening van sport wordt slechts voor publiek opengesteld, indien de beheerder er zorg voor draagt dat geen toeschouwers worden toegelaten.

B

Artikel 5.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid worden, onder vervanging van de punt aan het slot door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • f. tot en met 4 december 2021 om 06.00 uur deelnemers worden geplaceerd, met uitzondering van deelnemers bij evenementen waarbij sprake is van doorstroom van deelnemers;

  • g. tot en met 4 december 2021 om 06.00 uur ten hoogste 1.250 deelnemers worden toegelaten, met uitzondering van deelnemers bij evenementen waarbij sprake is van doorstroom van deelnemers.

2. In het tweede lid vervallen, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van de aanhef door een punt, de onderdelen f en g.

C

In artikel 6.6, eerste lid, onder a, vervalt ‘, mits het vervoer, niet zijnde vervoer met een luchtvaartuig, primair de verplaatsing van de ene naar de andere locatie behelst en het vervoer geen recreatieve activiteit is’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (Trm) vanwege herstel van enkele omissies.

Met de wijziging van de Trm van 12 november 20211 is per abuis alleen geregeld dat geen toeschouwers toegelaten mogen worden bij sportwedstrijden. Zoals ook in de toelichting bij die regeling is toegelicht, was bedoeld dat er bij alle vormen van sport (in een publieke plaats) geen toeschouwers aanwezig mogen zijn. Dus ook niet bij trainingen of lessen. In artikel 4.4, vijfde lid, is daarom bepaald dat een locatie voor de beoefening van sport slechts voor publiek wordt opengesteld, indien de beheerder er zorg voor draagt dat geen toeschouwers toegelaten worden.

Met diezelfde wijziging van de Trm zijn aan artikel 5.2, tweede lid, twee onderdelen toegevoegd. Deze onderdelen hadden, zoals inhoudelijk ook onmiskenbaar blijkt uit de toelichting en de regelingsystematiek, toegevoegd moeten worden aan artikel 5.2, eerste lid. Deze verschrijving wordt hersteld.

Tot slot vervalt in artikel 6.6, eerste lid, onderdeel a, de zinsnede ‘, mits het vervoer, niet zijnde vervoer met een luchtvaartuig, primair de verplaatsing van de ene naar de andere locatie behelst en het vervoer geen recreatieve activiteit is’. Hierdoor is de mondkapjesplicht in alle vormen van openbaar en bedrijfsmatig personenvervoer geregeld via artikel 6.6, eerste lid. De zinsnede was toegevoegd per 26 juni 20212, toen de mondkapjesplicht verviel voor het recreatieve personenvervoer. Abusievelijk was deze zinsnede blijven staan bij de uitbreiding van de mondkapjesplicht per 6 november jl.3 Op grond van artikel 2a.1, eerste lid, geldt de mondkapjesplicht echter in alle publieke binnenruimten vanaf 6 november. Daaronder valt ook het recreatieve vervoer.

Deze regeling herstelt deze punten. Voor het overige wordt verwezen naar de toelichting op de wijzigingsregeling van 12 november 2021. Waar die regeling en de regeling van 6 november, gezien de epidemiologische situatie, zo spoedig mogelijk in werking dienden te treden, geldt dat ook voor deze wijzigingen. Daarom doet het kabinet ook voor deze regeling een beroep op de spoedprocedure van 58c, derde lid, Wpg.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

Naar boven