Regeling van de Minister voor Rechtsbescherming van 15 november 2021, nr.3639125, houdende wijziging van de Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting en diverse andere regelingen in verband met een noodzakelijke verduidelijking van de verhouding tussen het re-integratieverlof voor extramurale arbeid en deelname aan een penitentiair programma én met herstel van diverse omissies

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op de artikelen 13, derde lid, 15, zesde lid, 19, tweede lid, 25, vierde lid, 26, derde lid, 47, vierde lid en 52, derde lid, van de Penitentiaire beginselenwet;

Gezien het advies van de Raad voor de strafrechtstoepassing en jeugdbescherming van 27 oktober 2021, kenmerk 3546909;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 20ab van de Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting wordt onder vernummering van het derde lid tot het vierde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. Uitgesloten van re-integratieverlof voor extramurale arbeid zijn personen die zijn geplaatst in een penitentiair programma. Indien een gedetineerde in aanmerking komt voor zowel re-integratieverlof voor extramurale arbeid als deelname aan een penitentiair programma, beslist de selectiefunctionaris namens de Minister. Indien de selectiefunctionaris van oordeel is dat de gedetineerde in aanmerking moet komen voor re-integratieverlof voor extramurale arbeid en de gedetineerde hiervoor geen aanvraag heeft ingediend, wordt hem alsnog gelegenheid daartoe geboden.

ARTIKEL II

De Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing wordt als volgt gewijzigd:

A

In het zesde lid van artikel 1d, worden vervangen 'dit zijn' door: 'zijn' en 'de het' door: 'het'.

B

In artikel 1e wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een punt komma een onderdeel e toegevoegd luidende:

  • e. die gedurende de eerste acht weken van hun detentie verblijven in een regime voor arrestanten.

ARTIKEL III

De Regeling arbeid gedetineerden wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervallen de onderdelen i en j.

B

Aan het slot van onderdeel van d van artikel 5 wordt de volgende zin toegevoegd:

In geval van extramurale arbeid bedraagt de hoogte van tegemoetkoming bij onvermijdbaar verzuim 80% van het basisuurloon dat voor extramurale arbeid geldt.

ARTIKEL IV

Artikel 2.2 van de Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt 'beperkt beveiligde inrichting' vervangen door: 'beperkt beveiligde afdeling'.

2. In onderdeel e wordt 'zeer beperkt beveiligde of beperkt beveiligde inrichting' vervangen door 'beperkt beveiligde afdeling'.

ARTIKEL V

De Regeling eisen verblijfruimte penitentiaire inrichtingen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de aanhef van de artikelen 12 en 12a wordt 'beperkt beveiligde en zeer beperkt beveiligde inrichtingen' telkens vervangen door: 'beperkt beveiligde afdelingen'.

B

Artikel 12, eerste en tweede lid, komen te luiden:

  • 1. Op verblijfruimtes in beperkt beveiligde afdelingen is het bepaalde in de artikelen 3, 4, tweede lid, 5, 7, onderdeel a, en 9 niet van toepassing.

  • 2. Op verblijfruimtes in beperkt beveiligde afdelingen, bestemd voor de onderbrenging van meer dan één gedetineerde, is het bepaalde in de artikelen 3 en 4, tweede lid, 5, 7, onderdeel a, en 9 niet van toepassing.

ARTIKEL VI

De Regeling model huisregels penitentiaire inrichtingen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan het slot van de inhoudsopgave wordt toegevoegd:

Bijlage II Huisregels voor de Beperkt beveiligde afdeling (BBA)

p. 25

B

In de introductie wordt na de zin 'Voor u liggen de huisregels van de (naam en de plaats van de inrichting).' de volgende zin toegevoegd: Indien de inrichting een Beperkt beveiligde afdeling (BBA) heeft, gelden op de BBA tevens de specifieke huisregels voor de BBA (zie bijlage II).

C

Paragraaf 2.3 Dagindeling komt te luiden:

2.3 Dagindeling

(Op de navolgende onderwerpen na, aan de directeur)

(Alleen verplicht voor de inrichting of afdeling die door de Minister is aangewezen als een inrichting of afdeling waarin kinderen kunnen worden ondergebracht tot een – in de aanwijzing – aangegeven leeftijd. De inrichting is verplicht in de huisregels nadere regels te stellen omtrent het verblijf van kinderen in de inrichting. In ieder geval dient in dit geval te worden opgenomen:)

(De kinderen verblijven gedurende het dagprogramma zoveel mogelijk in professionele kinderopvang.)

(Verblijftijd in verblijfsruimte)

Nadere regelgeving (indien van toepassing)

  • •. Penitentiaire beginselenwet; art. 12, art. 20, art. 21 en art. 22

D

Paragraaf 3.2 Arbeid komt te luiden:

3.2 Arbeid

(Op de navolgende onderwerpen en de bepalingen na, aan de directeur, met uitzondering van het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg. Daarvoor geldt: op het eerste en één na laatste onderwerp na, aan de directeur)

De directeur draagt zorg voor de beschikbaarheid van gedetineerdenarbeid, voor zover de aard en de duur van de detentie zich daar niet tegen verzet.

U bent niet verplicht om de aangeboden arbeid te verrichten, maar indien u niet naar de arbeid wenst te gaan, wordt u gedurende het arbeidsblok ingesloten. Ook geldt dat het niet willen meewerken aan arbeid ongewenst gedrag is, wat gevolgen kan hebben voor het programma waaraan u deelneemt en mogelijk ook voor eventuele vrijheden aan het eind van uw detentie.

Indien de medische dienst vaststelt dat u vanwege een medische beperking voor een langere periode niet in staat bent arbeid te verrichten, wordt u tijdens het arbeidsblok niet ingesloten zolang deze periode duurt. Zodra u volgens de medische dienst weer in staat bent arbeid uit te voeren en u weigert dit, wordt u wel ingesloten.

(mogelijkheid op deelname aan de in de inrichting beschikbare arbeid voor zover de aard of de duur van de detentie zich daar niet tegen verzet)

(mogelijkheid tot verrichten van arbeid al dan niet onherroepelijk veroordeelden tot een vrijheidsstraf)

U hoeft geen arbeid te verrichten op de algemeen erkende feestdagen zoals benoemd in de Algemene Termijnenwet en op zondagen. Indien u een religie belijdt op grond waarvan u op een andere dag dan voornoemd geen arbeid wilt verrichten kan de directeur bepalen dat u op die dag niet naar de arbeid hoeft. U ontvangt in dit geval geen loon over de arbeidsuren die voor u in het dagprogramma zijn opgenomen.

(aangeven wens tot deelname aan arbeid)

(arbeidstijd)

(arbeidsreglement)

(arbeid en ziekte / beloning)

(geen of onvoldoende arbeid beschikbaar / beloning)

Nadere regelgeving

  • •. Penitentiaire beginselenwet; art. 47

  • •. Algemene Termijnenwet; art. 3

  • •. Ministeriële regeling; Regeling arbeid gedetineerden

  • •. Arbeidsreglement, zie bijlage II

E

In paragraaf 4.3.3.1. Selectie en Overplaatsing wordt '(deelname aan penitentiair programma)' vervangen door: '(deelname aan penitentiair programma. Voor zover in de huisregels vermeld staat, dient de toelichting te worden aangepast, zodat duidelijk is dat PP enkel bestaande uit zorg niet meer aan de orde kan zijn. Voorbeeld voor de toelichting: Bij de invulling van het Penitentiair Programma (PP) kan gedacht worden aan opleidings-/arbeidstraject eventueel aangevuld met ambulante behandeling of begeleiding bijv. ten behoeve van middelenproblematiek)'.

F

Paragraaf 4.3.3.2 Tijdelijk verlaten van de inrichting komt te luiden:

4.3.3.2 Tijdelijk verlaten van de inrichting

(Op de navolgende onderwerpen na, aan de directeur)

(incidenteel verlof; wanneer, hoe aanvragen, verwijzen naar de ministeriële regeling Tijdelijk verlaten van de inrichting)

(strafonderbreking; wanneer, hoe aanvragen, verwijzen naar de ministeriële regeling Tijdelijk verlaten van de inrichting)

(Re-integratieverlof; wanneer, hoe aanvragen, verwijzen naar regeling Tijdelijk verlaten van de inrichting)

Nadere regelgeving

  • •. Penitentiaire beginselenwet; art. 26

  • •. Wetboek van Strafvordering; art. 6.2.4

  • •. Ministeriële regeling; Tijdelijk verlaten van de inrichting

G

Na paragraaf 4.3.3.2 worden drie nieuwe paragrafen ingevoegd die komen te luiden:

4.3.3.2.1 Incidenteel verlof voor humanitaire doeleinden

U kunt incidenteel verlof aanvragen voor humanitaire doeleinden (bijv. een geboorte of sterfgeval, intakegesprek, medische, psychiatrische, psychotherapeutische of tandheelkundige behandelingen). Het gaat om een gebeurtenis in uw persoonlijke levenssfeer die u wilt bijwonen en die het noodzakelijk maakt dat u de inrichting tijdelijk verlaat. U kunt uw aanvraag indienen bij uw casemanager.

Incidenteel verlof kan worden verleend ongeacht of u wel of niet onherroepelijk bent veroordeeld tot een vrijheidsstraf. In beginsel eindigt het incidentele verlof steeds op de dag waarop het is ingegaan.

4.3.3.2.2. Strafonderbreking

In zeer bijzondere gevallen kan door de Minister van Justitie en Veiligheid aan u een strafonderbreking worden verleend.

Hierbij dient u nadrukkelijk aan te tonen of aannemelijk te maken dat er sprake is van een persoonlijke gebeurtenis met een zodanig ingrijpend karakter dat niet kan worden volstaan met een andere vorm van verlof.

Een strafonderbreking kan slechts worden verleend indien u onherroepelijk bent veroordeeld tot een vrijheidsstraf. De duur van de strafonderbreking is beperkt tot de tijd die voor de ingrijpende persoonlijke gebeurtenis noodzakelijk wordt geacht, maar kan niet langer dan 3 maanden duren.

De tenuitvoerlegging van uw vrijheidsstraf kan voor dezelfde omstandigheden minimaal twee etmalen tot ten hoogste drie maanden worden opgeschort.

4.3.3.2.3. Re-integratieverlof

U kunt re-integratieverlof aanvragen. Re-integratieverlof wordt alleen verleend als deze bijdraagt aan uw re-integratiedoelen en voor acties, die zijn vastgesteld in uw D&R-plan. Uw re-integratiedoelen moeten bijdragen aan uw veilige terugkeer in de samenleving.

De volgende criteria bepalen of het verlof ook daadwerkelijk wordt verleend:

  • De mate waarin en de wijze waarop u tijdens detentie door uw gedrag heeft laten zien dat u geschikt bent om terug te keren in de samenleving;

    U moet aantoonbaar actief aan uw re-integratie werken en u moet ook op de overige gebieden (bijvoorbeeld geen drugs gebruiken, u aan de huisregels houden etc.) gewenst gedrag vertonen.

  • De mogelijkheden om aan het verlof verbonden risico’s te beperken en te beheersen;

    Verlof moet verantwoord zijn met het oog op de veiligheid van de samenleving.

  • De belangen van slachtoffers, nabestaanden en andere relevante personen. Bezien wordt of er gevoeligheden bestaan en of hun veiligheid in het geding is. Ook worden de door u geleverde inspanningen om de schade te vergoeden die is veroorzaakt door uw strafbare feit betrokken.

Indien de veroordeling tot een vrijheidsstraf nog niet onherroepelijk is, wordt voor het bepalen van het moment waarop vrijheden op grond van deze regeling kunnen worden toegekend, uitgegaan van de veroordeling waartegen het rechtsmiddel is aangewend.

De directeur zal hieromtrent informatie inwinnen bij het AICE van het CJIB. Eventueel nog te ondergane vervangende hechtenis zal bij het strafrestant worden opgeteld.

Er zijn drie soorten re-integratieverlof:

Kortdurend re-integratieverlof

Deze verlofvorm begint en eindigt op dezelfde dag. Het aantal keren dat u met kortdurend re-integratieverlof kunt, is niet gemaximeerd.

Als u niet voldoet aan de verlofcriteria bestaat alleen in zeer zwaarwegende gevallen gedurende ten hoogste de laatste drie maanden van uw detentie de mogelijkheid om kortdurend re-integratieverlof toegekend te krijgen voor het regelen van noodzakelijke praktische zaken (b.v. het regelen van een paspoort of het ondertekenen van een huurcontract).

Langdurend re-integratieverlof

Bij deze verlofvorm is minimaal één overnachting inbegrepen. U kunt ongebruikte verlofdagen meenemen naar een volgende maand maar niet naar een volgend kalenderjaar. U mag maximaal acht aaneengesloten nachten per maand met langdurend re-integratieverlof.

Extramurale arbeid in de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA)

Extramurale arbeid in de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) duurt ten hoogste 1/6 deel van de straf, met een minimum van 4 weken en een maximum van 12 maanden. Extramurale arbeid betekent werken buiten de inrichting dan wel het volgen van een dagopleiding buiten de inrichting. U kunt in aanmerking komen voor extramurale arbeid bij een gevangenisstraf van meer dan 6 maanden.

Over het algemeen komt u eerst in aanmerking voor kortdurend re-integratieverlof, vervolgens voor langdurend re-integratieverlof en dan voor extramurale arbeid met overplaatsing naar een BBA. Voor meer informatie betreffende het aanvragen van re-integratieverlof kunt u contact opnemen met uw casemanager door middel van een verzoekbriefje. Uw casemanager kan voor u uitrekenen of u in aanmerking komt voor verlof en welke termijnen voor u gelden.

Nadere regelgeving

Penitentiaire beginselenwet; art. 26

Wetboek van Strafvordering; art. 6.2.4

Ministeriële regeling; Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting

H

Paragraaf 14.2 komt te luiden:

14.2 Voorwaardelijke invrijheidstelling

In bepaalde gevallen kunt u in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. De periode van voorwaardelijke invrijheidstelling is maximaal twee jaar. U komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking indien u een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen van meer dan één jaar, en u al een bepaald gedeelte van de straf heeft ondergaan.

Indien u een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen van meer dan één jaar en korter dan twee jaar, dan komt u in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling wanneer:

  • uw vrijheidsbeneming ten minste een jaar heeft geduurd en

  • er al een derde deel van de straf die u nog uit moet zitten is ondergaan.

Indien u een tijdelijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen van meer dan twee jaar, dan komt u in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidstelling wanneer u twee derde van uw straf heeft ondergaan. Met dien verstande dat de periode waarover voorwaardelijke invrijheidstelling wordt verleend niet langer kan zijn dan twee jaar.

Het openbaar ministerie beslist over het toekennen van voorwaardelijke invrijheidstelling. Bij de afweging of u in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling worden de volgende aspecten betrokken:

  • de mate waarin en de wijze waarop u tijdens detentie door uw gedrag heeft laten zien dat u geschikt bent om terug te keren in de samenleving;

  • de mogelijkheden om de risico’s die verbonden zijn aan een invrijheidstelling te beperken en te beheersen;

  • de belangen van slachtoffers, nabestaanden en andere relevante personen en de door uw geleverde inspanning om de schade te vergoeden die is veroorzaakt door uw strafbare feit.

De directeur van de inrichting en de reclassering adviseren over de beslissing om aan u voorwaardelijke invrijheidstelling te verlenen.

Het openbaar ministerie kan ook besluiten de beslissing over het verlenen van een voorwaardelijke invrijheidstelling uit te stellen.

Indien er geen voorwaardelijke invrijheidstelling aan u wordt verleend, dan kunt u (nog) twee keer verzoeken om alsnog voorwaardelijk in vrijheid te worden gesteld. Dit kan ten minste zes maanden na een afwijzing.

De verleende voorwaardelijke invrijheidstelling kan geheel of gedeeltelijk worden herroepen als er – ernstige – redenen zijn dat u een algemene voorwaarde of (bepaalde) bijzondere voorwaarden niet heeft nageleefd. Tegen een dergelijk besluit kunt u bezwaar indienen.

U kunt dus een bezwaarschrift indienen tegen:

  • de beslissing om geen voorwaardelijke invrijheidstelling te verlenen;

  • de beslissing tot uitstel van een voorwaardelijke invrijheidstelling;

  • de beslissing tot herroeping van een voorwaardelijke invrijheidstelling.

Het bezwaarschrift moet zijn ingediend binnen twee weken nadat u kennis heeft genomen van bovenstaande beslissingen. Dit kunt u doen bij de rechtbank die u in eerste aanleg de vrijheidsstraf heeft opgelegd. Indien u meerdere vrijheidsstraffen achter elkaar ondergaat, moet u bij de rechtbank zijn die u de hoogste vrijheidsstraf heeft opgelegd.

Nadere regelgeving

Wetboek van Strafvordering; artikel 6:2:6 e.v.

Indien u in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling krijgt u een of meerdere voorwaarden en een proeftijd opgelegd. Zo mag u tijdens uw proeftijd niet opnieuw een strafbaar feit plegen. Doet u dat wel, dan kan de voorwaardelijke vrijlating worden herroepen.

Naast de algemene voorwaarde zijn er bijzondere voorwaarden betreffende het gedrag van de veroordeelde die door het openbaar ministerie kunnen worden opgelegd. Deze worden afgestemd op uw persoon, het gepleegde strafbare feit en de kans dat u zich niet aan deze voorwaarden zult aanhouden (recidivekans).

De volgende bijzondere voorwaarden zijn mogelijk:

  • Vrijheidsbeperkende voorwaarden, zoals een meldingsplicht, contactverbod, locatieverbod, drugs- of alcoholverbod of een verbod vrijwilligerswerk van een bepaalde aard te verrichten, een beperking van het recht om Nederland te verlaten, vergoeding van de door het strafbare feit veroorzaakte schade of het treffen van een regeling voor het betalen van de schadevergoeding in termijnen dan wel de plicht te verhuizen uit een bepaald gebied;

  • Gedragsbeïnvloedende voorwaarden, zoals deelname aan een training.

  • Voorwaarden gericht op zorg, zoals een behandeling bij een instelling van geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg.

I

Na Bijlage 1. Begripsbepaling wordt een nieuwe bijlage ingevoegd die komt te luiden:

Bijlage II. Huisregels voor de Beperkt beveiligde afdeling (BBA)

Inleiding

Voor u liggen de aanvullende huisregels van [PI naam], voor de Beperkt beveiligde afdeling [BBA].

In de BBA huisregels zijn uw rechten en plichten gegroepeerd per onderwerp opgenomen. Het gaat hierbij alleen om de regels die specifiek gelden voor de BBA. De algemene huisregels van de inrichting zijn ook van toepassing ten aanzien van de BBA voor zover hiervan in deze regeling niet wordt afgeweken. Voor een aantal van deze onderwerpen geldt dat niet alle van belang zijnde regelgeving is opgenomen maar alleen de voor u belangrijkste bepalingen. Zoveel mogelijk is per onderwerp aangegeven waar u desgewenst meer regelgeving over het onderwerp kunt vinden.

1 Algemene bepalingen

De directeur is bevoegd om, als dit noodzakelijk is in het belang van de handhaving van de orde of veiligheid in de inrichting of een ongestoorde tenuitvoerlegging van de vrijheidsbeneming, aan u opdrachten te geven. U bent verplicht deze opdrachten op te volgen.

Ambtenaren en medewerkers zijn door de directeur gemachtigd tot de uitoefening van de hem bij of krachtens de wet gegeven bevoegdheden en de naleving van zijn zorgplichten.

Indien u in vrijheid wordt gesteld zal een door de directeur getekend bewijs van ontslag aan u worden uitgereikt.

Aan het hoofd van deze inrichting staat de vestigingsdirecteur. Deze heeft de algehele leiding over PI [naam].

Nadere regelgeving:

Daar waar deze huisregels voor de BBA niet voorzien wordt u verwezen naar de algemene huisregels van de PI [naam].

Daar waar de huisregels niet voorzien wordt u verwezen naar de Penitentiaire beginselenwet.

Daar waar onduidelijkheden zijn zal de directeur een beslissing nemen.

2 De Inrichting waar u verblijft
2.1 Contactgegevens BBA [naam]

Adres:

Telefoon:

Telefoon:

Email:

2.4 De Afdeling

De Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) heeft als doel om u via een persoonsgerichte en trajectmatige aanpak re-integratieverlof in de vorm van werk buiten de inrichting, eventueel in combinatie met opleiding/zorg, te faciliteren in de regio. Daarmee krijgt u een betere uitgangspositie op een betaalde baan na detentie.

U dient de vrijheden die gekoppeld zijn aan het toekennen van re-integratieverlof voor extramurale arbeid aan te kunnen om in aanmerking te komen voor plaatsing in een BBA. Het afwegingskader hiervoor is uw gedrag tijdens detentie, de risicobeoordeling en de slachtofferbelangen. Voor een nadere toelichting zie de algemene huisregels en het Informatieblad Beperkt beveiligde afdeling voor gedetineerden.

2.5 Uw verblijfsruimte

Bij binnenkomst op de BBA wordt u op een tweepersoonskamer geplaatst. De inventaris van uw kamer mag niet worden verplaatst. Er wordt verwacht dat uw kamer voldoet aan de hygiënevoorschriften zoals deze gesteld worden door het personeel. Voor het ophangen van papieren, kaarten, enz. dient u het daarvoor bestemde prikbord te gebruiken en niet de muren.

U dient gekleed van en naar de doucheruimte te gaan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigendommen, de inrichting is niet aansprakelijk bij verlies, diefstal of schade.

Bij ontslag of overplaatsing dient u de kamer schoon achter te laten en wordt de kamerinventaris gecontroleerd.

2.6 Algemene ruimtes

Alle bewoners van BBA zijn verantwoordelijk voor de hygiëne van de algemene ruimtes. Middels een corveelijst is inzichtelijk wie welke taken moet uitvoeren.

Maaltijden worden indien mogelijk gezamenlijk genuttigd in de daarvoor bestemde huiskamer.

Na gebruik dient u de douches, toiletten, keuken en het kookgerei weer schoon achter te laten.

2.7 Mentor en senior casemanager

U krijgt een mentor en een senior casemanager toegewezen. Zij begeleiden u met uw re-integratiedoelen. Tijdens uw verblijf dient u alle relevante kwesties te bespreken met uw mentor en/of uw senior casemanager.

2.8 Nachtrust

Tijdens de avond- en nachturen (22.00 u. t/m 07.00 u.) bent u verplicht om op uw kamer te verblijven, m.u.v. toiletbezoek. Met afwijkende werktijden wordt rekening gehouden. U dient tijdens deze nachtelijke uren geen overlast (geluid) te veroorzaken.

2.9 Biometrie (BVB)

(nader in te vullen door de inrichtingen)

Bij uw binnenkomst op de BBA, wordt u als nieuwe inkomst aangemeld. Dit gaat door middel van een overplaatsing vanuit een andere inrichting.

Ook tijdens uw re-integratieverlof, welke in uw D&R-plan aangegeven is, wordt u door middel van de biometrie uit- en ingeschreven.

3 Afdelingsregels
3.5 Telefoon

U bent gerechtigd één (1) mobiele telefoon in uw bezit te hebben. Wordt dit aantal overschreden dan zal de inrichting hiervan aangifte doen bij de politie en wordt u overgeplaatst naar een normaal beveiligde inrichting. Uitzondering hierop is een door de werkgever verstrekte werktelefoon. Wanneer hier sprake van is, dient u dit kenbaar te maken bij het personeel. Tijdens gemeenschappelijke activiteiten is het gebruik van uw mobiele telefoon niet toegestaan.

Op 1 november 2019 is de Wet strafbaarstelling binnenbrengen verboden voorwerpen in justitiële inrichtingen (contrabande) in werking getreden. Daarmee is het binnenbrengen van digitale informatiedragers en gereedschappen verboden. Het gaat hier om voorwerpen die buiten de inrichting zijn togestaan maar binnen de inrichting niet vanwege de orde en veiligheid. Ook is het verboden om wapens en drugs binnen te brengen in de inrichting.

3.6 Laptop / tablet / spelcomputer / e.d.

U dient bij het personeel de gegevens van deze apparaten door te geven. Pas als alle gegevens zijn verwerkt kunnen deze worden ingevoerd.

3.7 Fotograferen / filmen

Het is niet toegestaan in en rond de BBA te fotograferen en/of te filmen. Wanneer het personeel dit waarneemt, wordt er te allen tijde rapport opgemaakt. Beeldbellen is alleen toegestaan in uw verblijfsruimte.

3.8 Tijdelijk verlaten van de BBA

Als u de BBA verlaat volgens de gemaakte afspraken, dan geeft u dit minimaal 5 minuten van tevoren aan en levert u uw sleutel in bij de personeelswacht.

3.9 Ziek melden / Ziekte

Wanneer u tijdens uw verblijf in de BBA ziek bent en niet in staat bent om te werken, uw opleiding te volgen of anderszins niet aan de dagbesteding deel kunt nemen, dient u de gehele dag, inclusief de avonduren in de BBA te verblijven, met uitzondering van een bezoek aan een arts. Uitzonderingen hierop worden bepaald i.o.m. het dienstdoende personeel.

U dient zich ruim, in ieder geval voor 07:30 uur, voor aanvang werktijd ziek te melden bij uw mentor, senior casemanager en uw werkgever.

Frequent verzuim kan gevolgen hebben voor uw verblijf op de BBA.

  • Indien u zich voor de 2e maal ziek meldt zal de mentor met u in gesprek gaan.

  • Een 3e ziekmelding heeft tot gevolg dat het afdelingshoofd met u in gesprek gaat, welke gevolg kan hebben voor uw verdere verblijf binnen de BBA.

Wanneer u tijdens uw BBA-periode langdurig ziek bent (2 weken of langer), wordt u overplaatst naar een normaal beveiligde inrichting. Bij herstel kunt een (spoed) aanvraag doen voor overplaatsing naar de BBA, u wordt dan op de wachtlijst geplaatst voor terugkeer naar de BBA.

4 Programmaonderdelen

Voorafgaand aan plaatsing in de BBA zijn er met u afspraken gemaakt over de invulling van de rechtenactiviteiten (deels buiten de BBA) en dagbesteding (minimaal 32 uur maximaal 40 uur conform de arbeidstijdenwet). Deze afspraken zijn vastgelegd in een deelnameverklaring en worden opgenomen in uw D&R-plan. Dit D&R-plan voert u uit wanneer u in de BBA verblijft. Dit is ook het uitgangspunt voor uw detentie en re-integratietraject binnen de BBA.

4.1 Arbeid

Tijdens uw BBA-periode werkt u, volgt u een opleiding of vervult u een voor u passende dag invulling. Dit is voorafgaand aan uw plaatsing vastgelegd in uw D&R-plan. Tussen uw werkgever en DJI wordt, in afstemming met uw senior casemanager, een 'Overeenkomst Organisatie-DJI' opgemaakt, waarin zaken vermeld staan als personalia, vergoeding, arbeidstijden, enz. Het is niet toegestaan dat u buiten dat contract om met de werkgever onderhandelt of afspraken maakt over beloning of andere arbeidsvoorwaarden. Alle contacten met uw werkgever betreffende overwerk, ziekte, ander verzuim en dergelijke lopen via de senior casemanager van de BBA.

Tijdens een verblijf op de BBA is het de bedoeling dat u minimaal 32 uur en maximaal 40 uur (conform de arbeidstijdenwet) per week werkt. Omdat het een leer-/werkomgeving is, is overwerken alleen toegestaan als dit bijdraagt aan uw re-integratiedoelen en na afstemming en akkoord van uw senior casemanager. Daarnaast mogen uw overige re-integratiedoelen of corveetaken niet in het gedrang komen.

Uw wekelijkse vergoeding in de BBA bedraagt 300% van het basisuurloon en wordt gestort op uw privébankrekening. De hoogte van uw zakgeld is afhankelijk van het aantal uren dat u werkt. Een vergoeding in de reiskosten wordt opgenomen in de overeenkomst met de werkgever en wordt ook op uw privébankrekening gestort.

Verdient u meer dan de 300% van het basisuurloon bij uw werkgever, dan wordt het meerdere op uw (spaar)rekeningcourant gestort. Dit geld wordt ingezet ten behoeve van re-integratiedoelen op de vijf basisvoorwaarden en het sociaal netwerk. Zo dient u een betalingsregeling te hebben getroffen als u openstaande boetes en/of openstaande schulden heeft. De hoogte van de betalingsregeling kan worden aangepast als u meer vergoeding ontvangt ten tijde de betalingsregeling in eerste instantie is vastgesteld.

Indien u tijdens uw BBA-periode uw baan kwijtraakt door ongewenst gedrag op de werkplek, wordt u direct uit de BBA geplaatst. Indien u uw baan kwijtraakt door overmacht, heeft u maximaal 2 weken om een nieuwe werkgever te vinden. Als dit niet lukt wordt u overgeplaatst naar een normaal beveiligde inrichting. Wanneer er de mogelijkheid is om in de tussentijd vrijwilligerswerk te kunnen doen, dient u hieraan mee te werken.

Het personeel van de BBA zal controleren op uw aanwezigheid op de werkplek bij de werkgever. Het is niet toegestaan om binnen de werktijden uw werkplek te verlaten zonder toestemming van het BBA personeel. Indien u zonder toestemming niet aanwezig bent op de werkplek zal er te allen tijde rapport worden opgemaakt.

Nadere regelgeving

  • Regeling arbeid gedetineerden; art. 4a

4.1.1 Vervoer voor BBA gedetineerden

Om uw plaats van tewerkstelling te bereiken, kunt u;

  • gebruik maken van een dienstfiets of eigen fiets;

  • gebruik maken van het openbaar vervoer (bus en trein);

  • gebruik maken van uw eigen auto.

  • U reist via de kortste weg van de inrichting naar de plaats van bestemming. Dit geheel op eigen kosten en risico.

  • De reiskosten die uw werkgever vergoedt, zijn opgenomen in de overeenkomst Organisatie-DJI, en worden door DJI aan u uitbetaald.

  • U dient te allen tijde, bij gebruik van eigen vervoer, in het bezit te zijn van (een te tonen) geldig rijbewijs en keuringsbewijs. Ook dient uw voertuig verzekerd te zijn. Een kopie rijbewijs, kentekenbewijs en groene kaart verstrekt u aan het personeel van de BBA. Indien u gebruik maakt van een geleende auto, dient uit de verzekering te blijken of gebruik door derden toegestaan is.

4.2 Rechtenactiviteiten

In de BBA heeft u de mogelijkheid om ‘s avonds, of op uw niet-werkdagen, deel te nemen aan activiteiten die vooraf zijn vastgelegd in het D&R-plan. Bij het wijzigen van activiteiten zal dit in overleg met uw mentor of senior casemanager verwerkt worden in uw D&R-plan. In principe zijn de activiteiten individueel. U kunt echter met medebewoners afspreken om samen naar een activiteit te gaan. U dient de kortste route naar een activiteit aan te houden. U dient te allen tijde vóór 21.00 uur binnen te zijn in de BBA. Het is niet toegestaan om derden uit te nodigen om een activiteit bij te wonen.

Bibliotheek [naam stad]:

U kunt gaan naar de bibliotheek in [adres], hier staat 1 uur per week voor inclusief reistijd.

Sporten:

U kunt maximaal 3.5 uur per week inclusief reistijd sporten.

U kunt volgens een vaste route wandelen of hardlopen.

U kunt trainen bij [naam adres sportschool].

U kunt gaan zwemmen bij [naam, adres zwembad]. Zwemmen wordt gedaan in het wedstrijdbad. Er wordt van u verwacht dat u een bewijs van betaling kunt laten zien bij terugkomst.

U maakt hierover afspraken met uw senior casemanager.

Religieuze dienst:

Aan de BBA zijn geen geestelijke verzorgers verbonden.

Wanneer u een bezoek wilt brengen aan een religieuze dienst buiten de BBA, maakt u daarvoor afspraken met uw mentor of senior casemanager en laat u dit opnemen in uw D&R-plan, hier staat 1,5 uur per week voor inclusief reistijd.

Andere activiteiten:

Indien u tijdens het programma naar een andere activiteit wilt gaan, dan kunt u hiervoor toestemming vragen aan het personeel. Uren t.b.v. (recht)activiteiten vervallen indien u hiervan geen gebruik gemaakt heeft en zijn niet overdraagbaar naar een andere (recht)activiteit.

Bij activiteiten kan er controle plaatsvinden. Als bij controle blijkt dat u niet op de plaats van de activiteit aanwezig bent, zal er een rapport worden opgemaakt. Dit kan leiden tot overplaatsing. U dient linea recta naar de plaats van bestemming te gaan zonder omwegen en tussenstops. De kosten voor de activiteiten zijn voor uw eigen rekening.

4.3 Winkel / boodschappen

In overleg met uw mentor kunt u in winkelcentrum [naam adres winkelcentrum] boodschappen doen met uitzondering van de zondag, wekelijks krijgt u hier 1 uur de tijd voor.

4.4 Persoonlijk bezoek

U hebt recht op 2,5 uur per week bezoek, inclusief reistijd. Uw bezoek zal buiten de BBA plaatsvinden en vast worden gelegd in uw D&R-plan.

U vult het formulier ‘opgaveformulier bezoekers’ voorafgaand aan uw bezoek in en geeft dit af bij het BBA personeel. Tijdens uw bezoek kunt u gecontroleerd worden hierbij zal ook gekeken worden of uw bezoek op de formulieren staat.

Verder is het niet mogelijk om bezoekmomenten te "sparen" of te splitsen. Wanneer u verhinderd bent tijdens een gepland bezoekmoment, bent u zelf verantwoordelijk om uw bezoek tijdig in te lichten. Uw bezoekmoment voor die week komt dan te vervallen. Indien u disciplinair gestraft wordt kan de directeur bepalen dat uw bezoek, gedurende de tijd dat u gesanctioneerd bent, in een aparte ruimte plaatsvindt.

Nadere regelgeving

  • Penitentiaire beginselenwet; art. 29, art. 38, art. 41, art. 49, art. 58

  • Regeling toelating en weigering bezoek en beperking telefooncontacten penitentiaire inrichtingen;

5 Verzorging
5.1 Medische verzorging

U valt onder de zorg van DJI, u hoeft daarom geen eigen zorgverzekering te hebben. Wanneer u bent overgeplaatst naar de BBA zal er binnen 24 uur een intakegesprek met de medische dienst plaats vinden. Indien u een huisarts wil spreken kunt u van [maandag tot en met vrijdag] van [tijden] een afspraak maken via [telefoonnummer].

Een bezoek aan de huisarts voor bijvoorbeeld uw medicatie vindt [buiten de inrichting plaats bij een aan de inrichting verbonden arts of diens vervanger of op afspraak plaats binnen de PI waar u verblijft]. Bij het niet nakomen van de afspraak of als u de afspraak te laat afzegt worden de consultkosten (€ 15,–) bij u in rekening gebracht.

Ziek tijdens verlof BBA

Bij levensbedreigende situaties belt u 112, bij niet levensbedreigende situaties kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. Vermeld aan de arts dat u in BBA verblijft en vraag of de arts die u behandelt melding wil maken van uw behandeling. Op die manier zal de rekening van het consult en/of behandeling door DJI worden betaald. Bij terugkomst op de BBA dient u aan het personeel te melden dat u gebruik heeft gemaakt van medische zorg.

Niet terug kunnen keren naar de BBA van uw verlof

Indien u door gezondheidsklachten niet terug kunt keren van uw verlof of niet in staat bent om te reizen, bent u verantwoordelijk om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de BBA zodat vastgesteld kan worden waarom dat u niet in staat bent om te reizen.

5.2 Persoonlijke verzorging
5.2.1 Wassen van kleding en linnengoed

De eigen kleding kunt u, indien gewenst, op de BBA wassen. Hiervoor is een wasmachine en een droger beschikbaar. Linnen- en beddengoed kunt u wekelijks op woensdag voor 09:00 uur vuil inleveren in de daarvoor bestemde container. Dezelfde dag ontvangt u schoon linnen- en beddengoed.

5.2.2 Kapper

U kunt zelfstandig, op eigen kosten, naar de kapper, dit in overleg met uw mentor.

5.2.3 Maaltijd

DJI biedt u een maaltijd aan. Indien u deze niet wenst, dient u dit aan te geven.

De maaltijd wordt gezamenlijk om 17:30 uur in de huiskamer genuttigd. Kunt u op dit tijdstip niet de maaltijd gebruiken door uw afwijkende werktijden, dan kunt u de maaltijd zelf opwarmen.

Het gebruik van datadragers is tijdens de gezamenlijke avondmaaltijd in de woonkamer verboden.

5.3.2 Toegestane voorwerpen

In aanvullingen op het overzicht met de toegestane voorwerpen uit de algemene huisregels, is het op de BBA toegestaan de volgende voorwerpen in te voeren:

Mobiele telefoon

1

Werk telefoon

1

Laptop

1

iPad of tablet

1

5.4 Geld

Het regelen van transacties vanaf de geblokkeerde spaarrekening courant dient samen met de senior casemanager te worden gedaan. U kunt hier alleen aanspraak op maken als dit een re-integratiedoel dient.

8 Gevolgen van ongewenst of ontoelaatbaar gedrag in BBA
8.2 Overplaatsing uit de BBA

U kan worden overgeplaatst:

  • wanneer u de regels overtreedt of ongewenst gedrag vertoont.

Ook wordt u bijvoorbeeld overgeplaatst:

  • als u uw baan kwijtraakt door ongewenst gedrag op de werkplek;

  • als u langer dan 2 weken door overmacht zonder baan zit;

  • als u langdurig ziek bent (langer dan 2 weken).

N.B.

Bij een overplaatsing door ongewenst gedrag of ontoelaatbaar gedrag is het op zijn vroegst na drie maanden pas mogelijk om een nieuwe aanvraag voor plaatsing in de BBA te honoreren. Het D&R-plan wordt opnieuw bekeken.

Bij een overplaatsing door het verliezen van een baan door overmacht of bij ziekte kan z.s.m. na het vinden van werk of na herstel een nieuwe (spoed)aanvraag worden gedaan voor plaatsing in de BBA.

Nadere regelgeving:

  • Penitentiaire beginselenwet, artikel 5

  • Regeling selectie plaatsing en overplaatsing gedetineerden, hoofdstuk 1a

  • Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting, art. 20ab

ARTIKEL VII

In artikel 8, derde lid, onderdeel d, van de Regeling Urinecontrole penitentiaire inrichtingen wordt 'de effectuering van een incidenteel verlof of strafonderbreking' vervangen door: 'de effectuering van een re-integratieverlof, een incidenteel verlof voor humanitaire doeleinden of een strafonderbreking'.

ARTIKEL VIII

Deze regeling treedt in werking op 1 december 2021.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

Artikel I

Op 1 december 2021 treedt de wijziging inzake de in artikel 6 van de Penitentiaire maatregel opgenomen regels met betrekking tot toelating van gedetineerden tot een penitentiair programma in werking. Hiervoor wordt verwezen naar de artikelen II, onderdeel D, en V, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit Wet straffen en beschermen1. In het bijzonder wordt hier in dit verband aandacht gevraagd voor onderdeel d van artikel 6. Voor deelname aan een penitentiair programma komen niet in aanmerking gedetineerden die in een beperkt beveiligde afdeling (BBA) zijn geplaatst. Als pendant van deze bepaling wordt in artikel 20ab, derde lid, van de Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting bepaald dat personen die geplaatst zijn in een penitentiair programma, zijn uitgesloten van re-integratieverlof voor extramurale arbeid. Als een gedetineerde in aanmerking kan komen voor zowel re-integratieverlof voor extramurale arbeid als deelname aan een penitentiair programma beslist de Minister welke modaliteit wordt toegekend. Daarbij komt de Minister beleidsvrijheid toe. Indien de Minister van oordeel is dat deelname aan re-integratieverlof voor extramurale arbeid de voorkeur verdient en de gedetineerde hiervoor geen aanvraag heeft ingediend, wordt hem alsnog gelegenheid daartoe geboden.

Overige artikelen

Met de wijziging van 8 mei 2021 zijn diverse regelingen gewijzigd in verband met het in werking treden van de Wet straffen en beschermen.2 Abusievelijk zijn in deze wijziging niet alle technische aanpassingen doorgevoerd. Met onderhavige wijziging wordt deze omissie hersteld.

Met artikel II wordt de vaste gedragslijn vastgelegd dat arrestanten voor de eerste acht weken van hun detentie zijn uitgesloten van promotie of het plusprogramma. Gedetineerden die gevolg hebben gegeven aan hun oproep zich te melden voor het uitzitten van hun gevangenisstraf worden direct in het plusprogramma geplaatst (artikel 1d, zevende lid, van de Regeling plaatsing, selectie en overplaatsing van de gedetineerden). Arrestanten daarentegen hebben ervoor gekozen geen gevolg te geven aan hun oproep zichzelf te melden. Hierdoor nemen zij geen verantwoordelijkheid voor hun detentie en zijn zij gedurende de eerste acht weken van hun detentie uitgesloten van het plusprogramma.

Met de artikelen III tot en met V en VII wordt een aantal technische wijzigingen doorgevoerd in de Regeling arbeid gedetineerden, de Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid, de Regeling eisen verblijfsruimte penitentiaire inrichtingen en de Regeling Urinecontrole penitentiaire inrichtingen. Deze wijzigingen behoeven geen toelichting.

Met artikel VI wordt een wijziging van de Regeling model huisregels doorgevoerd. De inwerkingtreding van de Wet straffen en beschermen heeft tot gevolg dat de huisregels van de inrichtingen op een aantal punten moeten worden aangepast. Deze wijzigingen hebben betrekking op de dagindeling, de arbeid, het tijdelijk verlaten van de inrichting en de voorwaardelijke invrijheidstelling. De aanpassingen zijn abusievelijk niet meegenomen in de wijziging van 8 mei 2021 van de Regeling model huisregels en worden met deze wijziging alsnog geregeld. Ook is er een bijlage Model huisregels BBA gemaakt voor de inrichtingen die een Beperkt beveiligde afdeling (BBA) hebben. Daarin zijn bepalingen opgenomen die specifiek voor de BBA gelden.

Advisering door de Afdeling advisering van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (de RSJ)

De RSJ heeft bij brief van 27 oktober 2021, kenmerk 3546909, advies over de conceptregeling uitgebracht en de aanbeveling gedaan Bijlage II bij de Regeling Model huisregels penitentiaire inrichtingen aan te passen. Het advies van de RSJ spitst zich toe op de vraag in welke situaties een gedetineerde van een BBA wordt overgeplaatst naar een reguliere inrichting. In de concept regeling is geregeld dat een gedetineerde kan worden overgeplaatst wanneer hij de regels overtreedt of ongewenst gedrag vertoont. Ook wordt hij overgeplaatst:

  • als hij zijn baan kwijtraakt door ongewenst gedrag op de werkplek;

  • als hij langer dan 2 weken door overmacht zonder baan zit;

  • als hij langdurig ziek is (langer dan 2 weken).

De RSJ acht het niet in overeenstemming met de uitgangspunten van de Wet straffen en beschermen dat ook in het geval dat een gedetineerde zonder dat hem enig verwijt kan worden gemaakt, zoals in geval van arbeidsongeschiktheid en verlies van baan buiten zijn toedoen, wordt overgeplaatst uit de BBA. De RSJ wijst erop dat een van de doelstellingen van de Wet straffen en beschermen juist is om goed gedrag te belonen. Alleen als gevolg van slecht gedrag – overtreden van de regels of ongewenst gedrag in de BBA of op de werkplek – is volgens de RSJ terugplaatsing naar een normaal beveiligde inrichting te rechtvaardigen. Ik ben de RSJ erkentelijk voor zijn advies. Naar aanleiding van dit advies wordt het volgende opgemerkt.

In zijn advies heeft de RSJ in onvoldoende mate in ogenschouw genomen dat met de Wet straffen en beschermen re-integratieverlof een doel dient te hebben. Re-integratieverlof wordt alleen verleend ten behoeve van een re-integratiedoel dat is vastgelegd in het detentie- en re-integratieplan. Dit uitgangspunt van de Wet straffen en beschermen is vastgelegd in artikel 15, eerste lid, van de Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting. Vervolgens komen uitsluitend gedetineerden voor plaatsing in de beperkt beveiligde afdeling in aanmerking aan wie re-integratieverlof voor extramurale arbeid is verleend. Gedetineerden die zijn geplaatst in een BBA, zijn overdag buiten de inrichting aan het werk. Dit heeft tot gevolg dat in een BBA geen dagprogramma wordt aangeboden en de personeelsbezetting in een BBA hierop is afgestemd.

Indien het re-integratieverlof voor extramurale arbeid wordt ingetrokken, dan wordt de gedetineerde uit de BBA geplaatst. Ook dit uitgangspunt van de Wet straffen en beschermen is in een ministeriële regeling opgenomen: artikel 2, tweede lid van de Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting. In de toelichting van de Regeling van 8 mei 2021 waarbij voornoemd artikel 2 is opgenomen, is de volgende passage aan te treffen

Voor een gedetineerde die geen extramurale arbeid verricht, is geen plaats in een beperkt beveiligde afdeling. Het dagprogramma biedt hiervoor geen ruimte. Naar welke inrichting de gedetineerde wordt overgeplaatst, is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. Een gedetineerde die door eigen toedoen wordt teruggeplaatst, komt gedurende een periode van drie maanden niet in aanmerking voor re-integratieverlof voor extramurale arbeid en daarmee ook niet voor plaatsing in een beperkt beveiligde afdeling. Dit wordt geregeld in het nieuwe artikel 20ab, vierde lid, van de Regeling tvi (artikel II, onderdeel F) in samenhang met onderhavig artikel.3

In de voorgestelde Huisregels voor de Beperkt beveiligde afdeling (BBA) wordt duidelijk gemaakt in welke gevallen het re-integratieverlof voor extramurale arbeid wordt ingetrokken. Het betreft hier paragraaf 8: gevolgen van ongewenst of ontoelaatbaar gedrag in BBA. Het gaat dan inderdaad om gedetineerden die zich misdragen binnen de BBA of op de werkplek bij de externe werkgever waardoor hun verblijf in de BBA wordt beëindigd en dientengevolge zij worden overgeplaatst. Daarnaast is het ook mogelijk dat gedetineerden uit de BBA worden geplaatst zonder dat de gedetineerde terzake enig verwijt kan worden gemaakt. Het gaat dan om de situatie van arbeidsongeschiktheid of verlies van baan buiten toedoen van de gedetineerde. Juist vanwege het feit dat het niet meer extramaal werken buiten schuld of toedoen van de gedetineerde wordt veroorzaakt, wordt niet rauwelijks tot overplaatsing overgegaan maar een wachttijd van twee weken gehanteerd. Binnen dit tijdsbestek kan de gedetineerde herstellen van zijn ziekte dan wel een andere werkgever worden gevonden. Mocht de arbeidsongeschiktheid langer dan twee weken duren dan wel binnen twee weken geen nieuwe werkgever is gevonden dan wordt het re-integratieverlof voor extramurale arbeid ingetrokken en dientengevolge de gedetineerde uit de BBA overgeplaatst. Daarbij geldt echter wel dat de gedetineerde een spoedaanvraag tot overplaatsing naar de BBA kan indienen wanneer hij is hersteld of een nieuwe werkgever is gevonden. Ten aanzien van deze situaties adviseert de RSJ de overplaatsing achterwege te laten omdat volgens de Raad deze overplaatsing niet te rijmen valt met de uitgangspunten van de Wet straffen en beschermen. Deze zienswijze deel ik niet.

Zoals ik hierboven reeds heb uiteengezet, is de plaatsing in een BBA onmiskenbaar verbonden aan een re-integratiedoel: het verrichten van arbeid buiten de inrichting. Niet meer werken betekent uiteindelijk overplaatsing ook in de situatie dat de gedetineerden geen verwijt treft. Indien gevolg zou worden gegeven aan het advies van de RSJ zouden vrijheden aan een gedetineerden worden toegekend zonder dat er een verband is met een re-integratiedoel. Er zal dan een dagprogramma moeten worden aangeboden met de nodige financiële consequenties van dien. Daarbij is een voorziening getroffen om een overplaatsing onder deze omstandigheden te verzachten: gedetineerden kunnen een spoedoverplaatsing indienen wanneer zij weer arbeidsgeschikt zijn of een nieuwe werkgever hebben gevonden. Op een dergelijk verzoek zou zo spoedig mogelijk worden beslist. Verder wordt in dit verband opgemerkt dat in geval van overplaatsing zonder enig verwijt de gedetineerde zijn detentie in een normaal beveiligde inrichting voortzet in het plusprogramma. De gedetineerde treft immers geen blaam en er is geen grond voor degradatie naar het basisprogramma. Tot slot kan een gedetineerde in geval van overplaatsing uit de BBA in aanmerking komen voor kortdurend en langdurend re-integratieverlof indien wordt voldaan aan alle voorwaarden. Anders dan de RSJ meen ik dat het aangeboden advies juist niet in overeenstemming is met de uitgangspunten van de Wet straffen en beschermen. Derhalve is dit advies van de RSJ niet overgenomen.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven