Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 21 januari 2021, nr. 3176856/21/DP&O, houdende wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met enkele correcties

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder a, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 1 en artikel 2 wordt ‘de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder b tot en met h, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid’ steeds vervangen door: ‘de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder b tot en met i, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid.’

ARTIKEL II

In artikel 1 en artikel 2 wordt ‘de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder b tot en met i, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid’ steeds vervangen door: ‘de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder b tot en met j, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid.’

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel I werkt terug tot 1 september 2020;

Artikel II werkt terug tot 1 oktober 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

TOELICHTING

Artikel I

Bij de wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid dat op 26 november 2020 in de Staatscourant (nr. 61556) is gepubliceerd en waarmee de programmadirecteur-generaal Ondermijning is ingesteld en tevens het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Mandaatbesluit hoofden cluster Ministerie van Justitie en Veiligheid is gewijzigd, heeft abusievelijk een verschrijving plaatsgevonden. In artikel II A van dat besluit staat dat ‘artikel 3, eerste lid onder a’ wordt gewijzigd. Dit had moeten zijn: ‘artikel 2’.

Als gevolg van bovenstaande verschrijving is het mandaatbesluit hoofden clusters bij de invoering van de Programmadirecteur-generaal Ondermijning niet gelijktijdig aangepast. Dit is alsnog gebeurd bij de instelling van DGCS per 1 oktober 2020. Artikel I ‘repareert’ het Mandaatbesluit hoofden clusters voor de periode tussen 1 september 202 en 1 oktober 2020. In Artikel III is om die reden terugwerkende kracht aan de wijziging Artikel I gegeven tot en met 1 september 2020.

Artikel II

Bij besluiten van 13 november 2020 (in werking getreden op resp. 27 november en 5 december 2020) is het Mandaatbesluit hoofden clusters gewijzigd en zijn aan artikel 1 twee nieuwe clusterhoofden toegevoegd, namelijk:

  • de programmadirecteur-generaal Ondermijning;

  • het programmadirectoraat-generaal Samenleving en COVID-19.

Bij besluit van 15 december 2020 (in werking getreden op 25 december 2020) is het Mandaatbesluit hoofden clusters nogmaals gewijzigd i.v.m. de mandatering aan clusterhoofden voor clusteroverstijgende AVG- Wob- en klachtprocedures. Bij dit wijzigingsbesluit is per abuis geen rekening gehouden met de hiervoor genoemde wijzigingen van het mandaatbesluit.

Als gevolg van het bovenstaande staan in artikel 1 van het Mandaatbesluit hoofden clusters nu de clusterhoofden genoemd in artikel 2, tweede lid, onderdeel b tot en met h, van het Organisatiebesluit, terwijl dit had moeten zijn de clusterhoofden genoemd in artikel 2, tweede lid, onderdeel b tot en met j, van het Organisatiebesluit.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

Naar boven