Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 16 juli 2021, nr. MinBuZa.2020.6253-8, tot wijziging van de Regeling Algemene Vergunning NL009

De Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op de artikelen 6a, eerste en tweede lid, 6b, 13, eerste en tweede lid, 17, 20, eerste en tweede lid, 25, tweede lid, en 26, van het Besluit strategische goederen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Algemene Vergunning NL009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan de opsomming in artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt door een puntkomma, aan het einde van de definitie van ‘overeenkomst’ een definitie toegevoegd, luidende:

uitzonderingen:

International Traffic in Arms Regulations (ITAR) uitzonderingen, zoals gebruikt door de beschikkingsbevoegde, die voldoen aan alle in de ITAR vermelde bijbehorende voorwaarden.

B

Artikel 3 komt te luiden:

De Algemene Vergunning NL009 is uitsluitend van toepassing op doorvoer, uitvoer of overdracht waarop een overeenkomst in het kader van het F-35 Lightning II programma tussen een beschikkingsbevoegde en een ontvanger betrekking heeft, dan wel op doorvoer, uitvoer of overdracht in het kader van het F-35 Lightning II programma waarvoor de beschikkingsbevoegde gerechtigd is de uitzonderingen van de ITAR te gebruiken.

C

Artikel 7, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. het identificatienummer van de TAA, MLA of WDA waarin de transactie is overeengekomen of de aanduiding van de gebruikte uitzondering van de ITAR;

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A.M. Kaag

TOELICHTING

De oorspronkelijke Regeling Algemene Vergunning NL009 van 14 juli 2016 werd met toelichting gepubliceerd in Staatscourant 2016, nr. 44509. De Regeling wordt nu aangepast om rekening te houden met een wijziging in de ITAR van 19 april 2019, te weten: § 126.4 van de Federal Regulations. De wijziging behelst overdrachten van militaire goederen door of ten behoeve van de Amerikaanse Federale Overheid uit te zonderen van de vergunningplicht.

In het F-35 programma spelen Departementen en Agentschappen van de Amerikaanse Federale Overheid een centrale rol en § 126.4 beschrijft dan ook een reeks van transacties die zonder vergunning door die Departementen en Agentschappen zelf verricht mogen worden. Voor het bij het F-35 programma betrokken bedrijfsleven is er echter ook een belangrijke uitzondering opgenomen. In § 126.4 (a) (1) (ii) wordt bepaald dat personen of entiteiten die een contractuele relatie met de Amerikaanse Federale Overheid hebben zonder vergunning militaire goederen mogen uitvoeren of militaire diensten mogen verrichten voor zover dat voortvloeit uit de betreffende contractuele bepalingen.

Omdat het om uitzonderingen van de vergunningplicht gaat èn om een contractuele relatie met (onderdelen van de) Amerikaanse Federale Overheid blijkt dat er in het F-35 programma niet altijd een Technical Assistance Agreement (TAA), een Manufacturing License Agreement (MLA) en/of een Warehouse Distribution Agreement (WDA) rond deze transacties wordt afgesloten en dat dus bij transacties die Nederlands grondgebied raken geen gebruik kan worden gemaakt van de NL009. Dit wordt door betrokken partijen, waaronder de hoofdaannemer van het F-35 programma, Lockheed Martin, als een gemis ervaren.

Daar voor gebruikmaking van de uitzondering in § 126.4 (a) (1) (ii) het vereist is dat de overheidspartij in de contractuele relatie toestemming heeft gekregen van de Deputy Assistant Secretary of State for Defense Trade Controls, is het toezicht van het Directorate of Defense Trade Controls (DDTC) van het Departement of State van de Verenigde Staten van Amerika evenzeer geborgd als bij een TAA, MLA of WDA.

De artikelen 1 (toevoegen definitie ‘uitzonderingen’ voor de ITAR exemptions), 3 (reikwijdtebepaling: toevoeging uitzonderingen en TAA, MLA en WDA) en 7 (rapportageverplichting: toevoeging gebruikte uitzondering) worden daarom met deze wijzigingsregeling aangepast.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A.M. Kaag

Naar boven