Regeling van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 14 juli 2016, nr. MinBuZa.2016.387662, houdende invoering van een algemene vergunning voor levering van militaire goederen aan partijen aangesloten bij goedgekeurde overeenkomsten in het kader van het F-35 Lightning II programma (Regeling Algemene Vergunning NL009)

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Gelet op de artikelen 6a, eerste en tweede lid, 6b, 13, eerste en tweede lid, 17, artikel 20, eerste en tweede lid, 25, tweede lid, en 26, van het Besluit strategische goederen;

Besluit:

§ 1. Begripsbepalingen

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

Algemene Vergunning NL009:

een algemene doorvoervergunning, een algemene uitvoervergunning of een algemene overdrachtsvergunning;

besluit:

het Besluit strategische goederen;

EORI-nummer:

het nummer, bedoeld in artikel 1, onderdeel 18, van de gedelegeerde verordening (EU) nr. 2015/2446 van de Commissie van 28 juli 2015 tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (PbEU 2013, L 269);

gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen:

de lijst van goederen waarop Gemeenschappelijk standpunt 2008/944/GBVB van de Raad van 8 december 2008 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor de controle op de uitvoer van militaire goederen en technologie van toepassing is;

inspecteur:

de Algemeen Directeur Belastingdienst/Douane;

de Minister:

de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

overeenkomst:

een rechtsgeldige Technical Assistance Agreement (TAA), Manufacturing License Agreement (MLA) of Warehouse Distribution Agreement (WDA) die is goedgekeurd door het Directorate of Defense Trade Controls (DDTC) van het Departement of State van de Verenigde Staten van Amerika.

§ 2. Algemene Vergunning NL009

Artikel 2

  • 1. Binnen de in de artikelen 3 en 4 genoemde reikwijdte geldt de Algemene Vergunning NL009.

  • 2. Aan de Algemene Vergunning NL009 zijn de in artikel 5 genoemde voorschriften verbonden.

§ 3. Reikwijdte

Artikel 3

De Algemene Vergunning NL009 is uitsluitend van toepassing op doorvoer, uitvoer of overdracht waarop een overeenkomst tussen een beschikkingsbevoegde en een ontvanger betrekking heeft.

Artikel 4

De Algemene Vergunning NL009 is uitsluitend van toepassing indien de beschikkingsbevoegde, degene die voor hem de douaneformaliteiten verricht, of, indien geen douaneformaliteiten worden verricht, de persoon die de goederen vervoert, beschikt over een geldig registratienummer op grond van een verzoek tot registratie als bedoeld in de artikelen 6b, 17 of 26 van het besluit.

§ 4. Voorschriften

Artikel 5

Aan het gebruik van de Algemene Vergunning NL009 zijn de volgende voorschriften verbonden:

  • a. bij elke levering wordt op de documenten die de zending begeleiden duidelijk zichtbaar een omschrijving vermeld van de door te voeren, uit te voeren of over te dragen goederen, met inbegrip van het postnummer waarmee de desbetreffende goederen zijn aangeduid in de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen;

  • b. bij elke doorvoer, uitvoer of overdracht wordt op de documenten die de zending begeleiden duidelijk zichtbaar vermeld:

    • het registratienummer en, indien de geregistreerde hierover beschikt, het EORI-nummer;

    • het land van herkomst en eindbestemming;

    • NL009.

§ 5. Verzoek tot registratie en melding

Artikel 6

  • 1. Een beschikkingsbevoegde, degene die voor hem de douaneformaliteiten verricht, of indien geen douaneformaliteiten worden verricht, de persoon die de goederen vervoert, dient een verzoek tot registratie en een melding als bedoeld artikel 6b, 17 of 26 van het besluit ten minste twee weken voor het eerste gebruik van de Algemene Vergunning NL009 schriftelijk in bij de inspecteur.

  • 2. Het verzoek tot registratie bevat in ieder geval de naam- en adresgegevens van de beschikkingsbevoegde en, indien de beschikkingsbevoegde hierover beschikt, het EORI-nummer.

  • 3. De melding bevat in ieder geval de voorgenomen datum van het eerste gebruik van de Algemene Vergunning NL009.

§ 6. Rapportage

Artikel 7

De geregistreerde gebruiker of beschikkingsbevoegde rapporteert aan de inspecteur binnen twee maanden na afloop van elk half kalenderjaar over het gebruik van de Algemene Vergunning NL009, door middel van een overzicht waarin de volgende informatie staat:

  • a. een omschrijving van de onder de Algemene Vergunning NL009 doorgevoerde, uitgevoerde of overgedragen militaire goederen, met inbegrip van het postnummer waarmee de desbetreffende goederen zijn aangeduid in de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen en de waarde die deze vertegenwoordigen;

  • b. het identificatienummer van de TAA, MLA of WDA waarin de transactie is overeengekomen;

  • c. de datum van de levering;

  • d. het land van herkomst en van eindbestemming en, indien bekent, de naam en het adres van de ontvanger en eindgebruiker van de militaire goederen.

§ 7. Slotbepalingen

Artikel 8

De Algemene Vergunning NL009 mag niet langer worden gebruikt indien de geregistreerde gebruiker of beschikkingsbevoegde door de Minister in kennis zijn gesteld dat geïntegreerde buitenlandpolitieke- of veiligheidsafwegingen zich verzetten tegen voortgezet gebruik van de Algemene Vergunning NL009. Een kennisgeving om die redenen kan te allen tijde plaatsvinden.

Artikel 9

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2016.

Artikel 10

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling Algemene Vergunning NL009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

TOELICHTING

I Algemeen

1. Inleiding

Deze regeling stelt de Algemene Vergunning NL009 vast en omvat de algemene doorvoervergunning bedoeld in artikel 6a van het Besluit strategische goederen (hierna: Bsg), de algemene uitvoervergunning bedoeld in artikel 13 Bsg en de algemene overdrachtsvergunning bedoeld in artikel 20 Bsg. De Algemene Vergunning NL009 kan onder de in deze regeling opgenomen voorwaarden en voorschriften worden gebruikt voor levering van militaire goederen aan partijen aangesloten bij goedgekeurde overeenkomsten in het kader van het F-35 Lightning II programma.

In de nota In het belang van Nederland (TK 33 763, nr. 1: https://www.defensie.nl/downloads/beleidsnota-s/2013/09/17/in-het-belang-van-nederland) is het besluit van het kabinet vastgelegd om de F-16 te vervangen door de F-35. Zoals in de nota aangegeven, is de betrokkenheid van het Nederlands bedrijfsleven een belangrijke reden geweest voor de beslissing om deel te nemen aan het F-35 programma. Het kabinet heeft zich waar mogelijk ingezet om zoveel mogelijk opdrachten voor de Nederlandse industrie te verwerven, in het belang van de Nederlandse werkgelegenheid. Om de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te behouden en om de kans op verdere opdrachten binnen het F-35 programma te vergroten, introduceert het kabinet de Algemene Vergunning NL009.

2. Administratieve lasten

De aan de registratie en melding voorafgaand aan het eerste gebruik verbonden administratieve lasten bedragen per bedrijf ongeveer € 7. Naar schatting zullen 100 registraties voor deze Algemene Vergunning NL009 worden gedaan. Dit brengt de lasten op € 700. Er zijn geen effecten op de nalevingskosten doordat in de Algemene Vergunning NL009 vergelijkbare voorwaarden en voorschriften als in de andere individuele, globale of algemene vergunningen die onder het Besluit strategische goederen vallen, zijn opgenomen.

De wijzigingen die met deze regeling worden doorgevoerd brengen geen verandering met zich mee in de administratieve lasten van de Uitvoeringsregeling strategische goederen 2012 die op het Besluit strategische goederen is gebaseerd.

3. Vaste verandermomenten

De regeling treedt op 1 oktober 2016 in werking. Daarmee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten aangezien de regeling niet twee maar een maand voorafgaand aan dat tijdstip is gepubliceerd. Afwijking van dat beleid wordt gerechtvaardigd in verband met het feit dat de Nederlandse bedrijfsbelangen gebaat zijn bij een snelle inwerkingtreding van de nieuwe Algemene Vergunning NL009.

II Artikelen

Artikel 2 (Vergunningverlening)

De Algemene Vergunning NL009 wordt gevormd door de combinatie van drie algemene vergunningen die in het Besluit strategische goederen zijn (hierna: Bsg) opgenomen. Het gaat om de algemene doorvoervergunning van artikel 6a Bsg, de algemene uitvoervergunning van artikel 13 Bsg en de algemene overdrachtsvergunning van artikel 20 Bsg. De beschikkingsbevoegde geeft op grond van artikel 5 Bsg op de documenten die de zending begeleiden aan om welke van de drie genoemde algemene vergunningen uit het Bsg het gaat. Er is voor deze combinatie in de Algemene Vergunning NL009 gekozen voor alle doorvoer-, uitvoer- en overdrachtsactiviteiten die betrekking hebben op het onderhoud, de reparatie en de ondersteuning van de F-35 Lighting II.

Artikel 3 (Reikwijdte)

In dit artikel is bepaald dat de Algemene Vergunning NL009 enkel kan worden gebruikt indien een beschikkingsbevoegde en een ontvanger een overeenkomst hebben gesloten. Die overeenkomst is er een, volgens artikel 1, die aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

  • 1. hij is rechtsgeldig;

  • 2. het is een Technical Assistance Agreement, een Manufacturing License Agreement of een Warehouse Distribution Agreement en

  • 3. de overeenkomst is goedgekeurd door het Directorate of Defense Trade Controls van het Department of State van de Verenigde Staten van Amerika.

Artikel 4 (Registratienummer)

Een voorwaarde voor het gebruik van de Algemene Vergunning NL009 is dat de beschikkingsbevoegde, degene die voor hem de douaneformaliteiten verricht, of, indien geen douaneformaliteiten worden verricht, de persoon die de goederen vervoert, een registratienummer heeft. Dit nummer wordt door de inspecteur afgegeven naar aanleiding van een registratieverzoek als bedoeld in artikel 6 van deze regeling.

Artikel 5 (Voorschriften)

In dit artikel worden de voorschriften genoemd die zijn verbonden aan het gebruik van de Algemene Vergunning NL009. Op de documenten die de zending begeleiden dient duidelijk zichtbaar te worden vermeld dat het militaire goederen betreft die voorkomen op de Gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen. Daarnaast dient ten behoeve van de handhaving op de documenten die bij een zending gevoegd zijn duidelijk zichtbaar het in artikel 5, onder b, genoemde registratienummer te worden genoemd. Uit dit registratienummer blijkt dat gebruik wordt gemaakt van deze Algemene Vergunning NL009, wie er gebruik van maakt en de (lid)staat van bestemming.

In geval van overtreding van de voorwaarden of voorschriften van Algemene Vergunning NL009 is de Wet op de economische delicten (Wed) van toepassing. Indien niet wordt voldaan aan de voorwaarden of voorschriften van de Algemene Vergunning NL009 worden de militaire goederen geacht te zijn uitgevoerd zonder Algemene Vergunning NL009.

Artikel 6 (Registratie en melding eerste gebruik)

In dit artikel worden nadere regels gesteld over het verzoek tot registratie en de melding vooraf aan het eerste gebruik van een Algemene Vergunning NL009. Een verzoek tot registratie wordt bij de inspecteur ingediend. De vereiste formulieren zijn beschikbaar bij de Centrale Dienst voor in-en uitvoer, http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aanvraag_registratie_uau__nav.

Wanneer voldaan is aan de voorwaarden genoemd in het tweede lid van artikel 6, zal de inspecteur een registratienummer verstrekken. Dit zal veelal automatisch gebeuren aangezien de registratievoorwaarden van administratieve aard zijn.

De registratiegegevens worden verzameld in een register. Daarmee wordt in kaart gebracht welke beschikkingsbevoegden gebruik kunnen maken van de Algemene Vergunning NL009. Deze informatie wordt gedeeld met de Belastingdienst/Douane/team POSS die onder meer toezicht houdt op de naleving van de exportcontroleregelgeving voor militaire goederen.

Artikel 7 (Rapportage)

In dit artikel worden nadere regels gesteld met betrekking tot de rapportageverplichting. De rapportageverplichting geldt voor iedere overdracht, doorvoer of uitvoer die onder de Algemene Vergunning NL009 plaatsvindt. Het Bsg bepaalt dat de rapportage plaatsvindt na afloop van een bij ministeriële regeling vast te stellen termijn (...) door middel van een overzicht (...). De uitvoeringsregeling strategische goederen 2012 bepaalt vervolgens in artikel 10 dat de beschikkingsbevoegde binnen twee maanden na afloop van elk half kalenderjaar rapporteert aan de inspecteur door middel van een overzicht. De volgende informatie is vereist:

  • a. een omschrijving van de militaire goederen, met inbegrip van het postnummer waarmee de desbetreffende goederen zijn aangeduid in de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen;

  • b. de hoeveelheid en waarde van de militaire goederen, tenzij het tijdelijke uitvoer of overdracht van militaire goederen betreft in verband met demonstratie- of reparatiedoeleinden;

  • c. de data van de leveringen;

  • d. de naam en het adres van de ontvanger en indien bekend en afwijkend van de ontvanger, ook van de eindgebruiker van de militaire goederen.

Artikel 8 (slotbepaling)

Dit artikel bepaalt dat er onvoorziene buitenlandpolitieke- of veiligheidsontwikkelingen kunnen ontstaan die de Minister ertoe nopen de Algemene Vergunning NL009 niet langer beschikbaar te laten zijn voor het doorvoeren, uitvoeren of overdragen van militaire goederen waarvoor een overeenkomst is afgesloten die voldoet aan de eisen zoals genoemd in deze Algemene Vergunning NL009.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Naar boven