Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 16 juli 2021, nummer 3407960, houdende wijziging van de Subsidieregeling AMIF en ISF 2014–2020

De Minister van Justitie en Veiligheid en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 48a, 48s en 48t van de Wet Justitie-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling AMIF en ISF 2014–2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

In bijlage D, artikel D5, eerste lid, onderdeel a, wordt `31 december 2021’ vervangen door `31 december 2021 duurt, of, indien het project ziet op artikel D4, onderdeel c, tot maximaal 30 juni 2022’.

B

In bijlage E, artikel E6, eerste lid, wordt `31 december 2021’ vervangen door `30 juni 2022’.

C

In bijlage H, artikel H3, wordt ‘€ 11.565.714,13’ vervangen door ‘€ 13.215.714,13’.

D

In bijlage H, artikel H6, eerste lid, wordt `met uitzondering van een project dat ziet op artikel H5, onderdeel f, dat tot maximaal 31 december 2022 duurt’ vervangen door `met uitzondering van een project dat ziet op artikel H5, onderdelen b en c, dat tot maximaal 31 augustus 2022 duurt en onderdeel f, dat tot maximaal 31 december 2022 duurt´.

E

In bijlage Hf, artikel Hf5, eerste lid, wordt `31 december 2021’ vervangen door `31 augustus 2022’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

‘s-Gravenhage, 16 juli 2021

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

TOELICHTING

ALGEMEEN

Deze regeling tot wijziging van de Subsidieregeling AMIF en ISF 2014–2020 bevat aanpassingen van de projectduur in bijlage D – financieel rechercheren en bijlage E – het Europees opleidingsprogramma voor Rechtshandhaving, de verdeling van de middelen en projectduur in bijlage H – management van de externe EU-grenzen, zowel op visa als op grenzen en de projectduur onder bijlage Hf – Specifieke Maatregel Frontex uitrusting die ter beschikking wordt gesteld aan het Europese Grens en Kustwacht Agentschap (EGKWA).

ARTIKELSGEWIJS

Artikel I

Onderdelen A (bijlage D, artikel E5)

De duur van het project dat ziet op het ontwikkelen, implementeren en operationaliseren van een verwijzingsportaal bankrekeningen, met als doel de ontwikkeling van financieel rechercheren of op de operationele toepassing daarvan, is langer dan voorzien. Dit is in dit artikel tot uiting gebracht.

Onderdeel B (bijlage E, artikel E6)

In verband met de COVID-19 zijn lesprogramma’s aangepast in opzet en uitvoering, van live naar digitaal onderwijs en online lesgeven. Dit heeft geleid tot de noodzaak voor de inhuur van meer externe partijen en heeft een vertraging opgeleverd in de implementatie van het project Europees opleidingsprogramma voor Rechtshandhaving. De duur van het project is daarom verlengd.

Onderdelen C en D (bijlage H, artikelen H3 en H6, eerste lid)

De € 1.650.000 aan onderbesteding van het Intern Veiligheidsfonds (Grenzen) vallend onder bijlage H, onderdeel c, wordt aangevuld aan het project Slimme Grenzen wat toeziet op investeringen en activiteiten die verband houden met het voorbereiden, ontwikkelen en onderhouden van de nationale systemen ten behoeve van de implementatie van het project Slimme Grenzen. Zoals reeds eerder is opgenomen in de wijziging van deze subsidieregeling van 7 mei 2019 (Stcrt. 2019, 24707) is door de Nederlandse Verantwoordelijke Autoriteit in 2017 besloten dat eventueel te ontvangen additionele middelen of vrij te vallen middelen uit uitgevoerde projecten voor het Intern Veiligheidsfonds (Grenzen) aan deze subsidiabele activiteit worden besteed. Aanleiding voor dit besluit was (onder meer) dat deze activiteit zich richt op het uitvoeren van Europese afspraken waarvoor in Nederland financiële investeringen noodzakelijk zijn binnen de looptijd van het huidige Intern Veiligheidsfonds. De activiteit heeft, omdat het gaat om het uitvoeren van Europese afspraken, een hoge toegevoegde waarde.

Door onderzoeken aan de veiligheidseisen voor de doorontwikkeling van Eurosur duurt de aanbesteding langer. Daarnaast is ook door gestarte juridische procedures op het proces van aanbesteding voor het aanschaffen c.q. modernisering van vaartuigen die het management van de buitengrenzen van de Europese Unie ondersteunen, vertraging opgelopen. De levering staat nu gepland in juni 2022.

Onderdeel E (bijlage Hf, artikel 5, eerste lid)

Vanwege de COVID-19-maatregelen is de bouw van de CABIN RHIB (vaartuig) bemoeilijkt en heeft het project een vertraging opgelopen. Oplevering van het vaartuig vindt plaats in het eerste kwartaal van 2022. De duur van het project is daarom verlengd.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven