Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 augustus 2021, nr. 2021-0000385196, tot wijziging van de Subsidieregeling proefprojecten ANWkb in verband met de verlenging van de aanvraagtermijn en van de vervaldatum van de Subsidieregeling proefprojecten ANWkb

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 3, eerste en tweede lid, en 4, eerste lid, van de Kaderwet overige BZK-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling proefprojecten ANWkb wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, eerste lid, wordt ‘30 september 2021’ vervangen door ‘31 maart 2022’.

B

In artikel 12 wordt ‘1 januari 2022’ vervangen door ‘1 juli 2022’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

De voorgenomen inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet is met een half jaar verplaatst, naar 1 juli 2022.1 De inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna: Wkb) is direct gekoppeld aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Gelet op de gezamenlijke implementatievoorbereidingen wordt de voorgenomen datum van inwerkingtreding van de Wkb daarom eveneens verplaatst naar 1 juli 2022.2

De Subsidieregeling proefprojecten ANWkb3 heeft tot doel om proefprojecten binnen de daartoe opgezette ambassadeursnetwerken Wkb te stimuleren zodat alvast, nog vóór de inwerkingtreding van de Wkb, kan worden geoefend met de werking van het nieuwe stelsel van de Wkb. De aanvraagperiode voor een subsidie op basis van deze regeling heeft als huidige einddatum 30 september 2021, drie maanden voor de eerder verwachte inwerkingtreding van de Wkb, en de einddatum van de regeling zelf is gelijk aan de eerder beoogde inwerkingtredingsdatum van de Wkb. Deze einddata zijn gekozen met als doel slechts proefprojecten te subsidiëren waarvan de ervaringen nog kunnen bijdragen aan de succesvolle inwerkingtreding van de Wkb. Met het verplaatsen van de inwerkingsdatum van de Wkb krijgen partijen meer tijd om te oefenen middels de proefprojecten in de ambassadeursnetwerken. De einddatum voor de aanvraagperiode en de einddatum van de Subsidieregeling proefprojecten ANWkb worden daarom in overeenstemming met de verplaatsing van de inwerkingtredingsdatum van de Wkb middels deze wijziging met zes maanden verlaat. Door deze wijziging komen proefprojecten die later starten dan het einde van de oorspronkelijke aanvraagperiode, maar nog wel de gewenste ervaringen kunnen bijdragen, in aanmerking voor deze subsidie. Het budget voor de regeling blijft ongewijzigd, dit bedrag kan dus alleen gedurende een langere periode aan subsidies worden uitgegeven.

Er zijn inmiddels achttien ambassadeursnetwerken. De laatste netwerken zijn recentelijk opgestart. De netwerken die eerder zijn opgestart geven mogelijke proefprojecten steeds concreter vorm en hiervoor zijn dan ook vanaf februari 2021 de eerste subsidieaanvragen binnen gekomen. Er is reeds voor 23 aanvragen subsidie verleend. Naar verwachting zal het aantal subsidieaanvragen, nu er meer netwerken zijn opgestart, de komende periode gestaag toenemen.

De lastendruk van de Subsidieregeling proefprojecten ANWkb is eerder bepaald op basis van de tijdsbesteding aan de aanvraag en de bijdragen aan de rapportagebijeenkomsten van de netwerken. Aangezien dezelfde partijen de subsidie aanvragen en het budget niet wordt aangepast, blijven de lasten met de verplaatsing van de data middels deze wijzigingsregeling gelijk.

In deze regeling wordt gebruik gemaakt van de uitzonderingsmogelijkheden voor de vaste verandermomenten. Dit is omdat het van belang is dat de regeling gepubliceerd wordt en in werking treedt vóór het eerstvolgende vaste verandermoment, omdat de regeling anders al vervallen zou zijn voordat deze wordt aangepast. Dat zou aanmerkelijke ongewenste publieke nadelen opleveren, omdat de gewenste langere aanvraagperiode dan niet kan worden bewerkstelligd. Overigens schaadt de eerdere aanpassing geen private of publieke belangen: deze regeling bewerkstelligt slechts een langere aanvraagperiode en beperkt de mogelijkheden voor publieke of private partijen geenszins. De invoeringstermijn is door de gewenste snelle datum van inwerkingtreding weliswaar korter dan twee maanden, maar daardoor wordt de mogelijkheid geboden om langer een aanvraag te kunnen doen voor de Subsidieregeling proefprojecten ANWkb, die een degelijke voorbereiding op de invoering van de Wkb tot doel heeft.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Brief van 27 mei 2021 (Kamerstukken II 2020/21, 33 118, nr. 190).

X Noot
2

Brief van 27 mei 2021 (Kamerstukken II 2020/21, 33 118, nr. 190).

Naar boven