Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, van 1 juli 2021, nummer 3397205, tot aanwijzing van een instantie te Sint Maarten voor advies over ontheffing van een of meer onderdelen van de naturalisatietoets wegens een belemmering als bedoeld in artikel 4, eerste lid, aanhef en onder a, van het Besluit naturalisatietoets

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet artikel 10, eerste lid, van de Regeling naturalisatietoets Sint Maarten 2011;

Besluit:

Artikel 1

Dutch Quarter Clinic, gevestigd te Sint Maarten, wordt aangewezen als instantie voor advies als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Regeling naturalisatietoets Sint Maarten 2011.

Artikel 2

Het besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 17 juni 2013, nr. 2013-0000128806, tot aanwijzing van een natuurlijk persoon voor advies over ontheffing van een of meer onderdelen van de naturalisatietoets wegens een belemmering als bedoeld in artikel 4, aanhef en onder a, van het Besluit naturalisatietoets (Stcrt. 2013, 16301), wordt ingetrokken.

Artikel 3

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2021.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van 1 april 2026.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant en de Landscourant van Sint Maarten worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 juli 2021

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

TOELICHTING

De verzoeker die kan aantonen door een belemmering als bedoeld in artikel 4, eerste lid, aanhef en onder a, van het Besluit naturalisatietoets, niet in staat te zijn een of meerdere onderdelen van de naturalisatietoets af te leggen, is van de verplichting daartoe ontheven. Als de verzoeker door een psychische of lichamelijke belemmering, dan wel een verstandelijke handicap, niet in staat is onderdeel 1 van de toets te maken, zullen in de meeste gevallen door dezelfde medische belemmering ook niet de onderdelen 2 en 3 kunnen worden afgelegd. Een volledige ontheffing van de naturalisatietoets is dan op zijn plaats. Artikel 10, eerste lid, van de Regeling naturalisatietoets Sint Maarten 2011 bepaalt dat als een verzoeker zich beroept op ontheffing, hiervoor een advies is vereist door een daartoe aangewezen instantie of natuurlijk persoon.

Door middel van dit besluit is Dutch Quarter Clinic, gevestigd te Sint Maarten, met terugwerkende kracht tot en met 1 april 2021, aangewezen als deze adviserende instantie. De bij besluit van 17 juni 2013 (Stcrt. 2013, 16301) benoemde medisch adviseur heeft met ingang van 1 april 2021 zijn werkzaamheden beëindigd, zodat het onderhavige besluit in de plaats treedt van eerstgenoemd besluit, dat daarom wordt ingetrokken. De aanwijzing van Dutch Quarter Clinic is gedaan op verzoek van en, zoals artikel 10, eerste lid, van de Regeling naturalisatietoets Sint Maarten 2011 voorschrijft, op advies van de Gouverneur van Sint Maarten.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven