Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 28 juni 2021, nr. IENW/BSK-2021/167312, tot wijziging van de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 augustus 2018, houdende regels ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen (Stcrt. 2018, 47428) in verband met nadere uitbreiding van het aantal experimenteergemeenten

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 173ff, eerste lid, onderdeel c, van het Reglement rijbewijzen;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 augustus 2018, nr. IENW/BSK-2018/160293, houdende regels ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen komt te luiden:

Artikel 2

Gemeenten als bedoeld in artikel 173ff, eerste lid, onderdeel c, van het Reglement rijbewijzen zijn: Alblasserdam, Albrandswaard, Almelo, Almere, Alphen-Chaam, Altena, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Baarle-Nassau, Barendrecht, Beekdaelen, Beemster, Berg en Dal, Berkelland, Beverwijk, Bodegraven-Reeuwijk, Borne, Breda, Brielle, Dantumadiel, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Doetinchem, Dongen, Dordrecht, Drechterland, Edam-Volendam, Eijsden-Margraten, Eindhoven, Emmen, Gilze en Rijen, Gooise Meren, Gorinchem, Groningen, Gulpen-Wittem, Haaksbergen, Haarlemmermeer, Harderwijk, Heerlen, Helmond, Hendrik Ido Ambacht, Het Hogeland, Hilvarenbeek, Hoeksche Waard, Hollands Kroon, Hoogeveen, Hoorn, Horst aan de Maas, Houten, Kapelle, Langedijk, Leeuwarden, Leiden, Lingewaard, Loppersum, Maassluis, Maastricht, Meierijstad, Middelburg, Molenlanden, Nieuwegein, Nijmegen, Nissewaard, Noardeast-Fryslân, Noordenveld, Noordwijk, Olst-Wijhe, Oostzaan, Papendrecht, Pijnacker-Nootdorp, Purmerend, Reimerswaal, Rhenen, Ridderkerk, Roosendaal, Rotterdam, Schiedam, Sliedrecht, Smallingerland, Tilburg, Tynaarlo, Tytsjerksteradiel, Utrecht, Veendam, Velsen, Vlaardingen, Waadhoeke, Waalwijk, Westerkwartier, Westerveld, Westerwolde, Westland, Wierden, Wormerland, Zaltbommel, Zoetermeer, Zuidplas, Zwijndrecht en Zwolle.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2021. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 30 juni 2021, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt artikel 2 van de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 augustus 2018, nr. IENW/BSK-2018/160293, houdende regels ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen (hierna: de Regeling).

Op 3 april 2019 vond een eerste wijziging van artikel 2 van de Regeling plaats, waarbij het aangewezen aantal experimenteergemeenten werd uitgebreid van 15 naar 30 gemeenten (Stcrt. 2019, 18370).

Sindsdien hebben nog 72 gemeenten zich aangemeld voor deelname aan de huidige pilot. Met deze tweede wijziging van artikel 2 is het mogelijk gemaakt dat deze gemeenten eveneens kunnen meedoen met het experiment. De Regeling was in eerste instantie bedoeld voor een beperkt aantal pilot-gemeenten. De redenen voor uitbreiding van de pilot zijn dat uit evaluatie van de pilot is gebleken dat deze geslaagd is en in verband daarmee is aangekondigd dat deze experimenteerregeling omgezet zal worden in een structurele wettelijke regeling (zie Kamerstukken II 2020/21, 29 398, nr. 906). In feite loopt deze wijziging daarop vooruit. De wijziging is mede ingegeven door de Covid-19-situatie, waarin wordt gezocht naar oplossingen om het fysieke klantencontact zo veel mogelijk te minimaliseren. De digitale aanvraag van rijbewijzen draagt daar aan bij, doordat aanvragen vanuit huis kunnen worden gedaan en daarmee een bezoek aan het gemeentehuis overbodig wordt.

Het experiment kan nu in totaal in 102 gemeenten worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen binnen de experimenteertermijn meer elektronische aanvragen worden ingediend.

Deze regeling heeft geen andere administratieve gevolgen dan die zijn vermeld in de nota van toelichting bij het Besluit van 14 september 2018, houdende tijdelijke regels ten behoeve van een experiment met de elektronische aanvraag van rijbewijzen (Stb. 2018, 329). Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

Het tijdstip van de inwerkingtreding van deze regeling en de termijn tussen publicatie en inwerkingtreding wijken af van het beleid inzake vaste verandermomenten. Hiermee wordt beoogd een goede voortgang van het experiment te faciliteren. Snelle inwerkingtreding is voorts ingegeven door de Covid-19-situatie, zoals hierboven beschreven. Daarom wordt een beroep gedaan op de uitzondering op de vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijn van aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Het snel in werking laten treden van deze regeling voorkomt aanmerkelijke ongewenste nadelen die voortvloeien uit het niet digitaal kunnen aanvragen van een rijbewijs, terwijl alle betrokkenen (burger, gemeente, RDW) dat wel wensen.

De daadwerkelijke start van het experiment in een door deze regeling aangewezen gemeente is – ingevolge artikel 173ff, eerste lid, onderdeel d, van het Reglement rijbewijzen – afhankelijk van de bekendmaking van de mogelijkheid tot het elektronisch indienen van een aanvraag door de burgemeester.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven