Besluit van 18 mei 2021, nr. 2021000930 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeenten Apeldoorn en Voorst krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor de reconstructie van de rijksweg A1 Apeldoorn – knooppunt Azelo (fase 2), het gedeelte Apeldoorn-Twello, met bijkomende werken)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening van onroerende zaken plaatsvinden onder meer voor aanleg en verbetering van wegen, bruggen, spoorwegwerken en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt mede begrepen werken ter uitvoering van een tracébesluit als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Tracéwet.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: verzoeker) heeft Ons bij brief van 13 november 2020, kenmerk RWS-2020/50872, verzocht om ten name van de Staat over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van de onroerende zaken in de gemeenten Apeldoorn en Voorst. De onteigening wordt verzocht om de reconstructie van de rijksweg A1 Apeldoorn – knooppunt Azelo (fase 2), het gedeelte Apeldoorn-Twello, vanaf de verzorgingsplaats Bruggelen (A1 km. 81.520) tot de kruising van de rijksweg A1 met de provinciale weg N791/Fliertweg (A1 km. 95.300), met bijkomende werken, in de gemeenten Apeldoorn en Voorst mogelijk te maken.

Bij e-mailbericht van 24 februari 2021 heeft verzoeker Ons te kennen gegeven wegens minnelijke eigendomsverkrijging niet langer prijs te stellen op voortzetting van de onteigeningsprocedure voor de daarbij betrokken onroerende zaken met de grondplannummers 185.1, 185.2, 226.1, 253.3, 253.4 en 253. Omdat de noodzaak van onteigening voor deze grondplannummers hiermee is komen te vervallen, zullen Wij deze niet ter onteigening aanwijzen. In de bij dit besluit behorende lijst van te onteigenen onroerende zaken is hiermee rekening gehouden.

Planologische grondslag

De onroerende zaken waarop het verzoek betrekking heeft, liggen in de gemeenten Apeldoorn en Voorst. De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het werk waarin de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken zijn gelegen, wordt gevormd door het Tracébesluit A1 Apeldoorn – Azelo, dat is vastgesteld op 12 juni 2018 en bij uitspaak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 2 oktober 2018, kenmerk 201806463/1/R3 onherroepelijk is geworden.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 7 januari 2021 tot en met 17 februari 2021 in de gemeenten Apeldoorn en Voorst en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat (Onze Minister) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in het Apeldoorns Stadsblad, het Voorsternieuws en in de Staatscourant van 6 januari 2021, nr. 218.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De A1 bestaat tussen de knooppunten Beekbergen en Azelo uit 2x2 rijstroken. De verkeersdruk op dit weggedeelte is groot, waardoor het verkeer vaak niet goed doorstroomt. Ter verbetering van de doorstroming zijn enkele jaren geleden tussen het knooppunt Beekbergen en de afrit Deventer-oost in beide richtingen spitsstroken aangelegd, maar deze hebben onvoldoende effect. Er zijn daardoor wegvakken op de A1 waar de verkeersafwikkeling matig of slecht is en waar structurele files optreden. De filevorming en de inrichting van de A1 op deze wegvakken leiden tot verkeersveiligheidsproblemen.

De filevorming op de A1 heeft ook een negatief effect op de robuustheid van de verbinding A1. Dit wordt nog versterkt doordat de A1 via de IJsselpassage (de IJsselbrug) bij Deventer een van de weinige oost-westverbindingen over de IJssel is. Het netwerk is kwetsbaar vanwege het ontbreken van goede parallelle routes nabij de A1. De impact op de doorstroming is groot bij een volledige afsluiting van de rijbaan.

Zonder (verdere) maatregelen blijft de A1 tussen Apeldoorn en het knooppunt Azelo een knelpunt in de verbinding op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Uitbreiding van de wegcapaciteit is daarom noodzakelijk om het functioneren van de A1 als onderdeel van het hoofdwegennet en het onderliggend regionale wegennet te waarborgen.

Om de zojuist beschreven knelpunten op te lossen heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten om de A1 te reconstrueren en te verbreden. In dat kader wordt aan de weg in elke rijrichting een extra rijstrook toegevoegd. Hiermee wordt de capaciteit van de A1 vergroot en neemt de robuustheid van het netwerk toe. Het netwerk wordt minder kwetsbaar als het over voldoende rijstroken beschikt, zodat ten minste één rijstrook toegankelijk en open kan blijven bij een incident. Tot slot leidt de uitbreiding van de capaciteit tot een verbetering van de verkeersveiligheid doordat het aantal files afneemt en de spreiding van het verkeer toeneemt. De verbreding van de A1 van km. 81.520 tot aan km. 141.040 zal in twee fasen worden uitgevoerd. Dit houdt verband met de financiering van de verbreding. Fase 1 zag op die delen van de A1 waar het verkeerskundige knelpunt het grootst was. In de andere delen is de verbreding van de A1, op basis van het beschikbare rijksbudget, voorzien in fase 2 van het project. Fase 2 betreft drie gedeelten van de A1, namelijk het gedeelte Apeldoorn-Twello, het gedeelte Deventer-Deventer Oost en het gedeelte Rijssen-Knooppunt Azelo. De in deze onteigening betrokken onroerende zaken zijn nodig voor het realiseren van het gedeelte Apeldoorn-Twello van fase 2 van de wegverbreding.

Om de werken en werkzaamheden tijdig te kunnen realiseren wenst de Staat de eigendom te verkrijgen, vrij van lasten en rechten, van de onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de Staat een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaken, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de aanbesteding van het werk in het gedeelte Apeldoorn-Twello heeft plaatsgevonden in oktober 2020. De gunning zal plaatsvinden in oktober 2021. De werkzaamheden starten in de tweede helft van 2022 en uiterlijk in 2025 zal de A1 Apeldoorn-Azelo (fase 2) worden opengesteld. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer en de verbetering van de infrastructuur noodzakelijk worden geacht dat de Staat de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van de Staat tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet gedeeltelijk toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 5 maart 2021, nr. RWS-2021/6786, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat bij brief van 13 november 2020, kenmerk RWS-2020/50872;

gelezen het e-mailbericht van verzoeker van 24 februari 2021;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 14 april 2021, no. W17.21.0087/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat 11 mei 2021, nr. RWS-2021/13426, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de reconstructie van de rijksweg A1 Apeldoorn – knooppunt Azelo (fase 2), het gedeelte Apeldoorn-Twello, vanaf de verzorgingsplaats Bruggelen (A1 km. 81.520) tot de kruising van de rijksweg A1 met de provinciale weg N791/Fliertweg (A1 km. 95.300), met bijkomende werken in de gemeenten Apeldoorn en Voorst, ten name van de Staat ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken in de gemeenten Apeldoorn en Voorst aangeduid op de grondtekeningen die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeenten Apeldoorn en Voorst en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage hebben gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Den Haag, 18 mei 2021

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: A1 APELDOORN – AZELO FASE 2

VERZOEKENDE INSTANTIE: MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

 

Kadastraal bekend als gemeente Beekbergen

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

186.38

2.404

17.940

A 7291

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.43

3.508

25.450

A 7290

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.48

396

7.800

A 3677

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.50

2.325

3.570

A 3676

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.54

294

6.775

A 5500

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.56

120

6.600

A 7058

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.59

Geheel

201

(voorlopig)

A 7635

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.63

34

5.960

A 4665

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.65

1.162

10.270

A 7170

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.111

1.435

2.500

A 7169

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

224.1

Geheel

859

(voorlopig)

A 7637

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

224.3

Geheel

81

(voorlopig)

A 7638

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

225.1

1.869

19.640

A 6750

Evert Boks, Dronten.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem.

         

227.2

2.375

2.875

A 6757

Elk 1/3 eigendom:

Evert Boks, Dronten, gehuwd met Henderika Teuntje Vos;

Henderika Teuntje Vos, Dronten, gehuwd met Evert Boks;

Frank Martijn Gerrit Boks, Biddinghuizen.

Betrokken samenwerkingsverband: Maatschap E. Boks en H.T. Boks-Vos en F.M.G. Boks.

         

227.3

953

7.918

A 6759

Elk 1/3 eigendom:

Evert Boks, Dronten, gehuwd met Henderika Teuntje Vos;

Henderika Teuntje Vos, Dronten, gehuwd met Evert Boks;

Frank Martijn Gerrit Boks, Biddinghuizen.

Betrokken samenwerkingsverband: Maatschap E. Boks en H.T. Boks-Vos en F.M.G. Boks.

 

Kadastraal bekend als gemeente Apeldoorn

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

186.28

558

22.194

AC 7391

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht:

Gasunie Transport Services B.V., Groningen.

         

186.31

285

4.384

AC 5270

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.40

7.067

45.542

AC 10752

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op gedeelte van perceel:

Gasunie Transport Services B.V., Groningen.

         

186.76

2.489

24.230

F 9306

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht:

Liander Infra N.V., Arnhem.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem.

         

186.77

56

1.305

F 10295

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Opstalrecht nutsvoorzieningen:

Kabelexploitatiemaatschappij West-Holland B.V., Ridderkerk, zetel: Rotterdam.

         

186.78

Geheel

35

F 9305

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

         

186.79

2.533

4.208

(voorlopig)

F 10650

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem.

         

186.85

3.354

101.801

F 10644

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet privaatrecht op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem (11x).

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Vitens N.V., Zwolle.

186.86

7.390

(voorlopig)

 
       
         

186.113

4.419

15.690

F 9596

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht:

Liander Infra N.V., Arnhem.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem.

         

186.142

683

226.251

AC 12085

Gemeente Apeldoorn, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem (13x);

Gasunie Transport Services B.V., Groningen (2x).

         

191.1

6.818

24.200

F 9648

24633/34633 eigendom:

Beleggingsmaatschappij Holthuis B.V., Apeldoorn.

10000/34633 eigendom:

Belmij “ Ugchelen “ B.V., Apeldoorn.

Betrokken samenwerkingsverband:

De Grote Kar.

         

194.6

2.575

16.410

F 9833

1/6 eigendom:

Angela Pauline Stephanie Maria Janssen, Ugchelen.

Elk 1/9 eigendom:

Gerdina Hendrika Bakkenes, Ugchelen;

Nathalie Bakkenes, Ugchelen;

Richard Pul, Ermelo;

Gerrit Pul, Ermelo;

Johan Pul, Ermelo;

Arend Jacobus Bakkenes, Ugchelen.

Elk 1/36 eigendom:

Kim Zeeuw van der Laan, Laren NH;

Martine Stefanie Zeeuw van der Laan, Ugchelen;

Steven Lourens Zeeuw van der Laan, Koerich, Luxemburg;

Sophie Anne Zeeuw van der Laan, Eindhoven;

Debbie Zeeuw van der Laan, Uden;

Bob Martijn Zeeuw van der Laan, Ugchelen.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Vitens N.V., Zwolle.

         

212.1

2.885

15.690

F 9877

2/3 eigendom:

Reinheid B.V. Wapenveld, zetel: Apeldoorn.

Betrokken samenwerkingsverband: Canpa Holland C.V., Wapenveld.

1/3 eigendom:

Bridet Projecten B.V., Apeldoorn.

Betrokken samenwerkingsverband: Vof Apeldoornse Vastgoed Combinatie I, Apeldoorn.

         

215.5

129

180

F 9993

Elk 1/2 eigendom:

Franciscus Antonius Maria Harmsen (overleden), Wilp GLD;

Trijntje de Pater, Wilp GLD.

         

221.8

178

25.945

F 10351

Bredenoord Onroerend Goed Bv, Apeldoorn.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht op gedeelte van perceel:

Liander Infra N.V., Arnhem (5x).

       
 

Kadastraal bekend als gemeente Voorst

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

215.4

6

240

R 602

Elk 1/2 eigendom:

Franciscus Antonius Maria Harmsen (overleden), Wilp GLD;

Trijntje de Pater, Wilp GLD.

         

215.7

Geheel

5.860

R 609

Elk 1/2 eigendom:

Franciscus Antonius Maria Harmsen (overleden), Wilp GLD;

Trijntje de Pater, Wilp GLD.

Opstalrecht nutsvoorzieningen:

Liander Infra N.V., Arnhem.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Gemeente Voorst, Twello.

         

221.3

2.603

64.200

R 756

Bredenoord Onroerend Goed Bv, Apeldoorn.

         

232.2

287

18.490

R 45

Elk 1/2 eigendom:

Johannes Wilhelmus Jozef Dijkhof, Twello, gehuwd met Engelbertha Gerharda Maria Weijn;

Frank Johannes Dijkhof, Wilp GLD.

Betrokken samenwerkingsverband: Jan Dijkhof Veehandel VOF, Wilp GLD.

         

254.2

2.766

25.730

R 610

Elk 1/2 eigendom:

Johannes Wilhelmus Jozef Dijkhof, Twello, gehuwd met Engelbertha Gerharda Maria Weijn;

Engelbertha Gerharda Maria Weijn, Twello, gehuwd met Johannes Wilhelmus Jozef Dijkhof.

Opstalrecht nutsvoorzieningen:

Liander Infra N.V., Arnhem.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel:

Gemeente Voorst, Twello.

Naar boven