Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, houdende individuele uitzondering op het wettelijk bezoldigingsmaximum op grond van artikel 2.4 van de Wet Normering Topinkomens betreffende Luchtverkeersleiding Nederland en de heer drs. M.W.A. van Dorst

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 2.4 van de Wet normering topinkomens;

BESLUITEN:

Enig artikel

Hogere maximale bezoldiging

  • 1. Luchtverkeersleiding Nederland en de heer drs. M.W.A. van Dorst hebben toestemming om, in afwijking van artikel 2.3, eerste lid, van de Wet normering topinkomens, voor de vervulling van de functie van voorzitter van het bestuur (CEO), een bezoldiging overeen te komen overeenkomstig dit artikel.

  • 2. In de periode vanaf (de in artikel 5.25, derde lid, van de Wet luchtvaart bepaalde mogelijkheid tot) herbenoeming per 1 mei 2021 bedraagt de bezoldiging ten hoogste € 229.000 per kalenderjaar bij een voltijdse aanstelling.

  • 3. Dit bezoldigingsmaximum wordt met ingang van 1 januari 2022 jaarlijks per 1 januari verhoogd aan de hand van de ontwikkeling van de contractuele loonkosten voor de overheid zoals deze in het voorafgaande jaar door het Centraal Bureau voor de Statistiek is vastgesteld, en wordt naar boven afgerond op een duizendvoud in euro’s.

  • 4. Dit besluit vervalt met ingang van de dag waarop de heer drs. M.W.A. van Dorst niet langer de functie, genoemd in het eerste lid, vervult.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Luchtverkeersleiding Nederland (hierna: LVNL) valt onder de Wet normering topinkomens (hierna: WNT). Topfunctionarissen bij LVNL zijn dan ook onderworpen aan het WNT-bezoldigingsmaximum van artikel 2.3 van de WNT. Op grond van artikel 2.4 van de WNT kan op individuele basis worden besloten dat partijen een hogere bezoldiging mogen overeenkomen dan de maximumbezoldiging. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben conform artikel 2.4, eerste lid, van de WNT in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad besloten, dat de heer drs. M.W.A. van Dorst, in verband met de vervulling van het voorzitterschap van het bestuur van LVNL, in aanmerking komt voor een bezoldigingsmaximum van € 229.000. Tot 1 mei 2021 geldt de bij besluit van 11 april 2016 (Staatscourant nr. 19649) vastgestelde bezoldiging van € 229.000. Dit bedrag wordt met ingang van 1 januari 2022 jaarlijks per 1 januari geïndexeerd conform de ontwikkeling van het WNT-bezoldigingsmaximum en afgerond op duizendvoud in euro’s.

Met betrekking tot het besluit wordt nog het volgende opgemerkt.

LVNL heeft als voornaamste wettelijke taak de veilige en efficiënte begeleiding van het vliegverkeer boven Nederland. De luchthaven Schiphol behoort daarbij tot de meest complexe onderdelen van het Europese luchtruim. Voor het aansturen van een organisatie met een grote component operationeel personeel (luchtverkeersleiders) is het van groot belang dat de voorzitter van het bestuur van LVNL richting deze groep en naar buiten de organisatie gezag uitstraalt. Van belang hierbij is dat de bestuursvoorzitter ruime operationele ervaring heeft in de luchtvaartsector, bijvoorbeeld als luchtverkeersleider of piloot.

Daarnaast staat LVNL voor een grote financiële opgave terwijl parallel een reeks strategische projecten doorgang moeten vinden: grote aanpassingen in de Europese luchtvaartsector en de realisatie van nationale luchtvaartprojecten zoals de luchtruimherziening en de volgende integratiestap in civiel-militaire samenwerking met de luchtverkeersleiders van het Ministerie van Defensie.

Deze opgaven vereisen bijzondere management- en onderhandelingskwaliteiten, continuïteit en standvastigheid en een opgebouwd nationaal en internationaal netwerk in de sector. Daarnaast is het essentieel dat de nieuwe voorzitter die kwaliteiten heeft om namens Nederland een stempel te drukken op die transformatie en de belangen van Nederland zichtbaar te vertalen.

Naast de noodzaak voor genoemde specifieke kwaliteiten is op dit moment sprake van schaarste op de arbeidsmarkt voor bestuurders van publieke organisaties in de luchtvaartsector. Deze markt is gelet op de specifieke kwalificaties ook nadrukkelijk internationaal. Dit maakt dat het verantwoord is in dit unieke geval een uitzondering toe te staan.

De heer drs. M.W.A. van Dorst

De Raad van Toezicht van LVNL beoordeelt het functioneren van de heer Van Dorst als bestuursvoorzitter van LVNL gedurende de gehele benoemingsperiode als zeer goed. De luchtvaart is in crisis, ook LVNL ondervindt daarvan operationele en financiële gevolgen. De heer Van Dorst heeft hier een bepalende rol in gespeeld het afgelopen jaar. Hij fungeert als boegbeeld van LVNL en is in staat om de positie en reputatie van LVNL continu te verbeteren.

Zijn functioneren is afgezet tegen het geactualiseerde functieprofiel en heeft geleid tot de vaststelling dat hij als kandidaat in aanmerking komt voor herbenoeming. De heer Van Dorst heeft goede invulling gegeven aan het creëren van een gezaghebbende positie van LVNL binnen de luchtvaartsector en heeft samen met de luchtvaartsector gewerkt aan de hinder beperkende maatregelen voor de omgeving, klanten en stakeholders. De heer Van Dorst heeft een uitgebreid en effectief (inter)nationaal netwerk opgebouwd, dat via hem ook daadwerkelijk bijdraagt aan de versterking van de positie van de Nederlandse luchtvaartsector. Zo is de heer Van Dorst sinds 2020 vicevoorzitter van de Europe CANSO1 CEO Committee (EC3). Daarnaast geeft hij vanuit LVNL effectief sturing aan de civiel-militaire integratie 1ATM, de Luchtruimherziening en aan de contingency- en veiligheidssystemen.

In artikel 5.25, derde lid, van de Wet luchtvaart wordt bepaald ‘dat de leden van het bestuur worden benoemd voor een periode van ten hoogste vijf jaren. Bij afloop van deze termijn kunnen worden herbenoemd’. Conform dit artikel wordt de heer Van Dorst voorgedragen voor herbenoeming.


X Noot
1

De Civil Air Navigation Services Organisation (CANSO)

Naar boven