Besluit houdende inwilliging AVV-verzoek onderzoeks- en innovatieagenda AVINED

Datum: 25 maart 2021

1. Aanleiding

De brancheorganisatie AVINED heeft verzocht om voorschriften op het gebied van onderzoek en innovatie en de financiering daarvan verbindend te verklaren. Het verzoek beoogt dat ook ondernemers die niet aan de brancheorganisatie zijn verbonden, tot en met 31 december 2027 verplicht worden mee te betalen aan de uitvoering van het onderzoeksprogramma. Het verzoek betreft:

  • 1. Onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector 2021–2027,

  • 2. Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector,

  • 3. Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector.

2. Beoordeling van de aanvraag

De aanvraag van AVINED is getoetst aan de artikelen 164 en 165 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PbEU 2013, L 347) en paragraaf 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties. Daarin is onder meer bepaald dat een verzoek tot verbindendverklaring van voorschriften afkomstig moet zijn van een erkende organisatie en welke informatie daartoe verstrekt moet worden. Voorts is geregeld dat belanghebbenden de gelegenheid hebben hun zienswijze kenbaar te maken.

AVINED is op grond van artikel 4:1 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties voor onbepaalde tijd erkend.

De representativiteit van AVINED blijkt uit een bij de aanvraag gevoegde notitie. De conclusie van deze representativiteitstoets is dat AVINED via de bij de dragende organisaties aangesloten marktdeelnemers die kwalificeren als producent een aandeel vertegenwoordigt van 83% in de sector eieren en 87% in de sector pluimveevlees.

De onderzoeks- en innovatieagenda heeft betrekking op onderzoek naar de basisrandvoorwaarden die nodig zijn ter verbetering van het verdienmodel van de pluimveehouder. De Agenda betreft de onderzoeksonderwerpen:

  • 1. Milieu en circulariteit;

  • 2. Diergezondheid en dierenwelzijn;

  • 3. Voedselveiligheid en volksgezondheid

Deze doelen voldoen aan artikel 164, vierde lid, van Verordening (EU) nr. 1308/2013. Het verzoek betreft een algemeen verbindend verklaring voor de periode tot en met 31 december 2027.

Het verzoek van AVINED strekt ertoe ondernemers die niet verbonden zijn met deze organisatie, dat wil zeggen geen lid zijn van één of meer van de organisaties die verbonden zijn aan AVINED, te binden aan Onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector 2021–2027. Dat betekent dat deze ondernemers verplicht worden zich te registreren bij AVINED en aan AVINED een financiële bijdrage af te dragen. De onderzoeksresultaten zullen voor alle ondernemers, verbonden of niet, op hetzelfde moment toegankelijk worden gemaakt. De registratieregeling en de bijdrageregeling strekken zich ook uit tot het toezicht op de naleving van de registratieplicht, de afdracht van de financiële bijdrage en op sancties bij niet-naleving en niet-betaling.

AVINED is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoeksprogramma en de financiering daarvan. Deze onderzoeks- en innovatieagenda betreft een meerjarig programma en loopt vanaf het moment van inwerkingtreding van de verbindendverklaring tot 31 december 2027. Het budget bedraagt jaarlijks maximaal 2,5 miljoen euro.

In de periode van 16 december 2020 tot en met 18 januari 2021 was er gelegenheid om via de website www.internetconsultatie.nl te reageren op het verzoek van AVINED. Er zijn 16 reacties binnengekomen. Hiervan waren 2 reacties positief. De overige 14 reacties zijn negatief. De reacties hebben betrekking op de inhoud onderzoeksprogramma, de financieringswijze en de Brancheorganisatie AVINED.

Op de website www.internetconsultatie.nl/pluimvee wordt een consultatieverslag geplaatst waarin nader tot uitdrukking wordt gebracht wat de werkwijze is bij de uitvoering van het onderzoeksprogramma, op welke wijze AVINED contact onderhoudt met leden én met niet-leden en hoe zij de publiciteit vormgeeft. Ook is aangegeven dat de sector al gedurende meerdere jaren bijdraagt aan de uitvoering van onderzoek én dat diverse onderzoeken worden uitgevoerd in een PPS-constructie.

3. Besluit

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 164 en 165 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PbEU 2013, L 347) en paragraaf 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties;

Gelet op de inhoud van de aanvraag van AVINED wordt het verzoek ingewilligd onder het stellen van de hierna genoemde voorschriften en beperkingen;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Verordening 1308/2013:

Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PbEU 2013, L 347);

b. AVINED:

erkende brancheorganisatie Stichting AVINED;

c. Onderzoeks- en innovatieagenda:

Onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector 2021–2027, zoals opgenomen in bijlage A van dit besluit;

d. Registratieregeling:

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector, zoals opgenomen in bijlage B van dit besluit;

e. Bijdrageregeling:

Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector, zoals opgenomen in bijlage C van dit besluit;

f. niet bij AVINED aangesloten marktdeelnemers:

Ondernemers als bedoeld in § 1, onderdeel g, van de Registratieregeling en in § 1, onderdeel f van de Bijdrageregeling.

Artikel 2

De Onderzoeks- en innovatieagenda is overeenkomstig artikel 164, eerste lid, van Verordening 1308/2013 verbindend voor niet bij AVINED aangesloten marktdeelnemers met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit tot en met 31 december 2027.

Artikel 3

Overeenkomstig artikel 165 van Verordening 1308/2013 zijn de Registratieregeling en de Bijdrageregeling van toepassing op niet bij AVINED aangesloten marktdeelnemers met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit tot en met 31 december 2027.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van bijlage A, die wordt geplaatst op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, www.rvo.nl.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit bezwaar indienen. De termijn voor het indienen van bezwaar bedraagt zes weken en vangt aan na de dag van bekendmaking van het besluit. Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via mijn.rvo.nl. Voor de ondertekening van een digitaal bezwaarschrift heeft u een TAN-code nodig. Bij een digitaal besluit stuurt u een digitale kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of stuurt u een fysieke kopie per post na. Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

BIJLAGE B REGELING VERPLICHTE REGISTRATIE EN GEGEVENSVERSTREKKING ONDERZOEKS- EN INNOVATIEAGENDA NEDERLANDSE PLUIMVEESECTOR

Inleiding

Stichting AVINED, de erkende brancheorganisatie voor de sectoren eieren en pluimveevlees heeft op 30 juni 2020 de volgende regeling vastgesteld om te kunnen beschikken over een register van ondernemers in de sectoren waarvoor Stichting AVINED is erkend. Het register wordt samengesteld voor de juiste uitvoering van de onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector en de bijbehorende Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector.

Deze onderzoeks- en innovatieagenda alsmede deze registratieregeling en de Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector die onderdeel uitmaken van de onderzoeks- en innovatieagenda, zijn op 25 maart 2021 door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbindend verklaard, zoals bedoeld in § 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties.

§ 1 Begripsbepalingen

Deze regeling verstaat onder:

a. aangesloten marktdeelnemer:

marktdeelnemer als bedoeld in deze regeling die lid is van/aangesloten is bij een of meerdere dragende organisatie(s).

b. AVINED:

Stichting AVINED, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 59546247.

c. dragende organisatie(s):

Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten, Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens, Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders van LTO Nederland, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi.

d. financiële bijdrage:

de financiële bijdrage die AVINED ingevolge het bepaalde in de onderzoeks- en innovatieagenda per ondernemer vaststelt en oplegt als financiële bijdrage aan de onderzoeks- en innovatieagenda.

e. Financiële regeling AVINED:

de door AVINED vastgestelde regeling van 30 juni 2020 die deel uitmaakt van de onderzoeks- en innovatieagenda en is gericht op de verplichte financiële bijdrage door ondernemers;

f. marktdeelnemer:

natuurlijke- of rechtspersoon die actief is in de productie, verwerking of de verhandeling, met inbegrip van de distributie, van landbouwproducten als bedoeld in bijlage I, deel XIX en/of XX van de Europese Verordening 1308/2013 of een daarvoor in de plaats komende verordening en kwalificeert als ondernemer als bedoeld in deze regeling.

g. niet aangesloten marktdeelnemer:

een marktdeelnemer als bedoeld in deze regeling die geen lid is van/niet aangesloten is bij een of meerdere dragende organisatie(s).

h. ondernemer:

de natuurlijke persoon of rechtspersoon die een onderneming drijft en bedrijfsmatig actief is in de pluimveesector met een bedrijfsactiviteit, of één van de bedrijfsactiviteiten, als genoemd in bijlage I van deze regeling.

i. onderzoeks- en innovatieagenda:

de door AVINED opgestelde onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector en de daarbij behorende documenten, regelingen en reglementen waaronder deze regeling en de Financiële regeling AVINED.

§ 2 Het register

  • 1. AVINED houdt een register aan van alle ondernemers.

  • 2. De ingeschreven ondernemers krijgen elk een registratienummer toegekend.

  • 3. Het register is uitsluitend bestemd voor de juiste uitvoering van de onderzoeks- en innovatieagenda en de Financiële regeling.

  • 4. De ondernemer is verplicht zich binnen 1 maand na verbindendverklaring van deze regeling te laten registreren bij AVINED. Indien de ondernemer zich reeds heeft geregistreerd in het kader van de onderzoeks- en innovatieagenda over de periode 2017–2020 die is gepubliceerd in de Staatscourant onder nummer 20407 en 20410, hoeft de ondernemer zich niet opnieuw te registeren.

  • 5. De natuurlijke persoon of rechtspersoon laat zich eveneens registreren binnen 1 maand nadat de bedrijfsomvang van zijn onderneming is gaan voldoen aan de voor de onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector gehanteerde norm voor ondernemers.

§ 3 De opgave van gegevens

  • 1. De ondernemer is verplicht AVINED jaarlijks gegevens te verstrekken met betrekking tot:

    • a. naam, voornamen, geboortedatum en adres, dan wel wanneer de onderneming door een rechtspersoon wordt gedreven: de naam en het adres van de onderneming;

    • b. het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel;

    • c. zijn bedrijfsactiviteit en de voor zijn bedrijfsactiviteit te verstrekken gegevens als bedoeld in bijlage I;

  • 2. De onder het eerste lid van dit artikel bedoelde gegevens moeten worden verstrekt op een door AVINED beschikbaar te stellen fysiek of elektronisch registratieformulier.

  • 3. De ondernemer kan aan de in het eerste lid van dit artikel bedoelde verplichting voldoen door toestemming te verlenen om deze gegevens indien nodig op te vragen bij de instantie die deze beheert, het verstrekken van een machtiging aan deze instantie en toestemming te verlenen om de gegevens te gebruiken ten behoeve van de onderzoeks- en innovatieagenda.

  • 4. De ondernemer is verplicht wijziging van de gegevens die op grond van deze paragraaf zijn verstrekt, schriftelijk aan AVINED mede te delen. Deze gegevens moeten worden verstrekt binnen 1 maand nadat de wijziging heeft plaatsgevonden.

  • 5. Indien AVINED op een andere wijze dan door de opgave van de ondernemer kennis draagt van een wijziging van de gegevens, die op grond van deze paragraaf zijn verstrekt, is hij bevoegd een wijziging in het register aan te brengen. De ondernemer wordt hiervan vooraf schriftelijk op de hoogte gesteld en kan hier bezwaar tegen aantekenen. In dat geval zal door een onafhankelijke controle organisatie worden vastgesteld wat de juiste gegevens zijn.

§ 4 Overige bepalingen

  • 1. AVINED kan bij besluit vrijstelling verlenen van een of meer bepalingen uit deze regeling.

  • 2. Indien de ondernemer één of meer van de in deze regeling genoemde verplichtingen niet nakomt, kan, na daartoe te zijn aangemaand, een boetebeding worden ingeroepen uit hoofde van wanprestatie in de zin van artikel 91, boek 6, van het Burgerlijk Wetboek of kunnen de te registreren gegevens ambtshalve worden vastgesteld. De ondernemer wordt hiervan vooraf schriftelijk op de hoogte gesteld.

  • 3. Indien AVINED twijfelt over de betrouwbaarheid van de door de ondernemer geregistreerde gegevens kan AVINED de ondernemer verplichten deze gegevens, op kosten van de ondernemer, door een onafhankelijke controle organisatie te laten controleren en een door deze controle organisatie gewaarmerkte verklaring te laten overleggen waarin is vastgelegd wat de juiste gegevens zijn.

§ 5 Slotbepalingen

  • 1. De gegevens verkregen uit hoofde van het bepaalde in deze regeling zullen – voor zover bij of krachtens de wet niet anders is bepaald – zonder toestemming van de belanghebbende:

    • a. slechts worden gebruikt voor de uitvoering van de onderzoeks- en innovatieagenda en de Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector/Financiële regeling AVINED;

    • b. niet onder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, bekend worden gemaakt aan anderen dan de ambtelijk secretaris en de ingeleende medewerkers van het secretariaat van AVINED, andere personen die door AVINED worden ingeschakeld bij de uitvoering van deze regeling en de met de financiële controle belaste accountant en diens personeel, voor zover het kennis nemen van die gegevens voor die controle noodzakelijk is.

  • 2. Bekendmaking van gegevens, als in het eerste lid van dit artikel bedoeld, blijft ook zonder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, achterwege in de gevallen waarin uit de aard der gegevens dan wel of zomede uit een of meer andere omstandigheden zou kunnen blijken op welke persoon en/of onderneming die gegevens betrekking hebben.

  • 3. AVINED kan voor de uitvoering van deze regeling een daartoe door het bestuur van AVINED te erkennen organisatie aanwijzen. AVINED is gerechtigd om aan deze organisatie bevoegdheden toe te kennen en verplichtingen over te dragen die AVINED krachtens deze regeling verkrijgt dan wel heeft en betrekking hebben op de uitvoering.

  • 4. Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2021 en heeft een looptijd tot en met 31 december 2027.

  • 5. AVINED is gerechtigd om de gegevens die zijn verzameld in het kader van de verbindendverklaring van de onderzoeks- en innovatieagenda over de periode 2017–2020 die is gepubliceerd in de Staatscourant onder nummer 20407 en 20410, te gebruiken voor de onderzoeks- en innovatieagenda.

  • 6. Het intrekken (van de verbindend verklaring) van deze regeling doet geen afbreuk aan enige verplichtingen op grond (van de verbindend verklaring) van deze regeling, welke verplichting(en) reeds bestond(en) ten tijde van het eindigen (van de verbindendverklaring) van deze regeling.

  • 7. Het einde (van de verbindendverklaring) van deze regeling laat onverlet de bevoegdheid van AVINED om ingeval van niet-nakoming van de vorige lid van dit artikel genoemde verplichtingen, maatregelen – al dan niet in de vorm van sancties – op te leggen, een en ander met inachtneming van het bepaalde in de (gewezen) regeling en/of verbindend verklaring daarvan.

  • 8. In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het bestuur van AVINED.

  • 9. Deze regeling wordt aangehaald als ‘Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector AVINED’ (Registratieregeling AVINED).

BIJLAGE I

In het kader van de onderzoeks- en innovatieagenda dient de ondernemer per bedrijfsactiviteit de navolgende gegevens te verstrekken.

Categorie reproductie vleespluimvee

Vermeerderingsbedrijf grootouderdieren vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van ouderdieren vleespluimvee

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Opfokbedrijf ouderdieren vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van ouderdieren vleespluimvee tot de productiefase

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Opfokbedrijf (over)grootouderdieren vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van (over)grootouderdieren vleespluimvee tot de productiefase

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Vermeerderingsbedrijf ouderdieren vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van vleeskuikens

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Fokbroederij vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van (groot)ouderdieren vleespluimvee

het aantal ingelegde broedeieren dat bestemd is voor de Nederlandse markt

Categorie vleeskuikens

Vleeskuikenbroederij

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van vleeskuikens

het aantal ingelegde broedeieren dat bestemd is voor de productie van vleeskuikens voor de Nederlandse markt

Vleeskuikenbedrijf

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeskuikens voor de productie van pluimveevlees

het aantal op het bedrijf opgezette traaggroeiende en regulier gehouden dieren

Categorie vleeskalkoenen

Vleeskalkoenbroederij

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van vleeskalkoenen

het aantal ingelegde broedeieren voor de productie van vleeskalkoenen die bestemd zijn voor de Nederlandse markt

Vleeskalkoenen hanen

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeskalkoenen van het mannelijke geslacht

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Vleeskalkoenen hennen

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeskalkoenen van het vrouwelijke geslacht

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Categorie vleeseenden

Vleeseendenbroederij

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van vleeseenden

het aantal ingelegde broedeieren voor de productie van vleeseenden die bestemd zijn voor de Nederlandse markt

Vleeseendenbedrijf

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeseenden

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Categorie reproductie legpluimvee

Fokbroederij legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van (groot)ouderdieren legpluimvee voor de productie van legpluimvee

het aantal ingelegde broedeieren dat bestemd is voor de Nederlandse markt

Vermeerderingsbedrijf grootouderdieren legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van ouderdieren legpluimvee

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Vermeerderingsbedrijf ouderdieren legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van leghennen

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Opfokbedrijf leghennen biologisch

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van leghennen die bestemd zijn voor de biologische productiemethode van biologische eieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008, tot het eiproductiestadium

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Opfokbedrijf leghennen regulier

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van leghennen die bestemd zijn voor de productie van kooi-, scharrel-, en vrije uitloop eieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008, tot het eiproductiestadium

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Opfokbedrijf (over)grootouderdieren legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van (over)grootouderdieren legpluimvee tot de productie fase

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Opfokbedrijf ouderdieren legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van ouderdieren legpluimvee tot het voortplantingsstadium

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Categorie legpluimvee

Broederij legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van leghennen

het aantal ingelegde broedeieren dat bestemd is voor de Nederlandse markt

Legpluimveebedrijf kooi

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de productie van kooieieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Legpluimveebedrijf scharrel

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de productie van scharreleieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Legpluimveebedrijf vrije uitloop

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de productie van eieren van hennen met vrije uitloop als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Legpluimveebedrijf biologisch

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de biologische productiemethode van biologische eieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008, tot het eiproductiestadium

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Vaccin pluimveebedrijf

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van legpluimvee en/of leghennen voor de productie van eieren die bestemd zijn voor de productie van vaccins

het aantal op het bedrijf opgezette dieren

Categorie verwerking en verhandeling eieren

Pakstation

de ondernemer, die ongesorteerde eieren koopt van een legpluimveehouder of van een verzamelaar, teneinde deze eieren, gesorteerd naar kwaliteit en gewicht, verder te verhandelen

het aantal aangevoerde eieren

Verzamelaars

de ondernemer, die ongesorteerde eieren ophaalt bij of koopt van een legpluimveehouder, teneinde deze eieren af te leveren of te verkopen aan de houder van een pakstation of de industrie

het aantal aangevoerde eieren

Eiproducentenfabrikanten

de ondernemer die uit meer dan 200.000 eieren per jaar eiproducten vervaardigt

het aantal aangevoerde eieren

Voor de interpretatie van de bedrijfsactiviteiten worden de navolgende definities gehanteerd.

Pluimvee

kippen, kalkoenen en eenden;

Vleespluimvee

kippen die worden opgefokt of gehouden voor de productie van broedeieren ten behoeve van het productieproces van vleeskuikens;

Vleeskuikens

kippen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen regulier- en traaggroeiend en kan een verschillend tarief worden gehanteerd;

Vleeskuikens regulier groeiend

kippen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees van een snelgroeiend ras (hiervoor wordt aangesloten bij de definitie zoals deze gehanteerd wordt in het kader van de heffingen voor het Diergezondheidsfonds);

Vleeskuikens traag groeiend

kippen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees van een traaggroeiend ras (hiervoor wordt aangesloten bij de definitie zoals deze gehanteerd wordt in het kader van de heffingen voor het Diergezondheidsfonds);

Vleeskalkoenen

kalkoenen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees;

Vleeseenden

eenden die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees;

Ouderdieren vleespluimvee

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van vleeskuikens;

Legpluimvee

kippen die worden opgefokt of gehouden voor de productie van broedeieren ten behoeve van het productieproces van leghennen of eieren die bestemd zijn voor de productie van vaccins;

Leghennen

kippen die worden gehouden voor de productie van (kippen)eieren of eieren die bestemd zijn voor de productie van vaccins;

Overgrootouderdieren

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van grootouderdieren;

Grootouderdieren

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van ouderdieren;

Ouderdieren leghennen

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van leghennen;

Broedeieren

eieren van pluimvee, die zich ter verkrijging van kuikens in een broedmachine bevinden, dan wel bestemd zijn om voor dit doel in een broedmachine te worden ingelegd;

Eieren

kippen-, kalkoen- en eendeneieren;

Kalkoeneieren

kalkoeneieren in de schaal, andere dan broedeieren en eieren bestemd voor de productie van vaccins;

Kippeneieren

kippeneieren in de schaal, andere dan broedeieren en eieren bestemd voor de productie van vaccins;

Eendeneieren

eendeneieren in de schaal, andere dan broedeieren en eieren bestemd voor de productie van vaccins;

Inrichting

een perceelsgebonden ruimte of verzameling van ruimtes die worden gebruikt waar pluimvee wordt

gehouden of broedeieren worden ingelegd;

Verordening (EG) nr. 589/2008

Verordening (EG) Nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren.

BIJLAGE C REGELING VERPLICHTE FINANCIËLE BIJDRAGEN ONDERZOEKS- EN INNOVATIEAGENDA VOOR DE NEDERLANDSE PLUIMVEESECTOR

Inleiding

Stichting AVINED, de erkende brancheorganisatie voor de sectoren eieren en pluimveevlees, heeft op 30 juni 2020 de volgende regeling vastgesteld om de uitvoering van de onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector en de financiering daarvan mogelijk te maken.

De onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector alsmede deze bijdrageregeling en de Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector die onderdeel uitmaken van de onderzoeks- en innovatieagenda, zijn op 25 maart 2021 door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbindend verklaard, zoals bedoeld in § 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties.

§ 1 Begripsbepalingen

Deze regeling verstaat onder:

a. aangesloten marktdeelnemer:

een marktdeelnemer als bedoeld in deze regeling die lid is van/aangesloten is bij een of meerdere dragende organisatie(s).

b. AVINED:

Stichting AVINED, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 59546247.

c. dragende organisatie(s):

Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten, Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens, Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders van LTO Nederland, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi.

d. financiële bijdrage:

de financiële bijdrage die AVINED ingevolge het bepaalde in de onderzoeks- en innovatieagenda per ondernemer vaststelt en oplegt als financiële bijdrage aan de onderzoeks- en innovatieagenda.

e. marktdeelnemer:

natuurlijke- of rechtspersoon die actief is in de productie, verwerking of de verhandeling, met inbegrip van de distributie, van landbouwproducten als bedoeld in bijlage I, deel XIX en/of XX van de Europese Verordening 1308/2013 of een daarvoor in de plaats komende verordening en kwalificeert als ondernemer als bedoeld in deze regeling.

f. niet aangesloten marktdeelnemer:

een marktdeelnemer als bedoeld in deze regeling die geen lid is van/niet aangesloten is bij een of meerdere dragende organisatie(s).

g. ondernemer:

de natuurlijke persoon of rechtspersoon die een onderneming drijft en bedrijfsmatig actief is in de pluimveesector met een bedrijfsactiviteit, of één van de bedrijfsactiviteiten, als genoemd in bijlage I van deze regeling.

h. onderzoeks- en innovatieagenda:

: de door AVINED opgestelde onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector en de daarbij behorende documenten, regelingen en reglementen waaronder deze regeling en de Registratieregeling AVINED;

i. Registratieregeling AVINED:

de door AVINED vastgestelde regeling van 30 juni 2020 die deel uitmaakt van de onderzoeks- en innovatieagenda en is gericht op de verplichte registratie van- en jaarlijkse gegevensverstrekking door ondernemers.

§ 2 Bepalingen inzake de verplichte financiële bijdrage

  • 1. De ondernemer is verplicht voor dat kalenderjaar de financiële bijdrage te betalen.

  • 2. De berekening van de financiële bijdrage vindt plaats op basis van de door de ondernemer aan AVINED ingevolge de bij of krachtens de Registratie regeling te verstrekken gegevens.

  • 3. De financiële bijdrage wordt door AVINED conform bijlage I van deze regeling per ondernemer vastgesteld op basis van zijn bedrijfsactiviteiten, de daarvoor gehanteerde heffingsgrondslag en het daaraan verbonden tarief.

  • 4. Het bij besluit van het bestuur van AVINED voor de ondernemers in de sector eieren en sector pluimveevlees vast te stellen tarief als bedoeld in het derde lid van dit artikel, wordt vastgesteld met inachtneming van de daarvoor in bijlage II van deze regeling voorgeschreven procedure. Hierbij geldt dat in voorkomend geval het tarief tussentijds kan worden gewijzigd.

  • 5. Bij het vaststellen van de tarieven als bedoeld in het vierde lid van dit artikel, geldt dat geen tarieven kunnen worden vastgesteld die tot gevolg hebben dat het volgens de onderzoeks- en innovatieagenda maximaal te innen bedrag over de periode tot en met 2027 wordt overschreden.

  • 6. Indien op het moment van inning nog niet alle gegevens beschikbaar zijn, kan ambtshalve een voorlopige financiële bijdrage worden opgelegd tot het bedrag waarop

  • 7. de financiële bijdrage vermoedelijk zal worden vastgesteld. De voorlopige heffing wordt

  • 8. verrekend met de over een volledig kalenderjaar verschuldigde heffing.

§ 3 Betaling van de financiële bijdrage

§ 3.1 nota en betaling

  • 1. AVINED kan een andere aangewezen organisatie machtigen om de financiële bijdragen namens AVINED, in rekening te brengen bij de ondernemers, deze in te vorderen en in ontvangst te nemen.

  • 2. AVINED of een andere door AVINED aangewezen organisatie is bevoegd nota’s rechtsgeldig per schriftelijke post of door middel van een elektronisch bericht te zenden aan de ondernemer op het (elektronische) adres dat de ondernemer heeft verstrekt op grond van de Registratieregeling AVINED.

  • 3. Het toezicht op de naleving dan wel de afdracht van de bij of krachtens deze regeling vastgestelde en opgelegde financiële bijdragen uitgeoefend door AVINED of een andere door AVINED aangewezen organisatie.

  • 4. De ingevolge deze regeling verschuldigde financiële bijdragen worden betaald uiterlijk op een door het bestuur te bepalen aantal dagen volgend op die waarop zij door of vanwege AVINED aan de hand van nota's in rekening zijn gebracht. Het door het bestuur vast te stellen aantal dagen kan niet minder dan eenentwintig (21) dagen zijn.

  • 5. In afwijking van het vermelde in het vierde lid van dit artikel, is de nota terstond invorderbaar:

    • a. zodra het faillissement van de ondernemer is aangevraagd;

    • b. zodra de ondernemer het drijven van de onderneming beëindigt of van het voornemen daartoe blijkt; of

    • c. zodra de ondernemer zijn onderneming in het buitenland heeft gevestigd of van het voornemen daartoe blijkt.

  • 6. AVINED kan met het oog op een efficiënte uitvoering van deze regeling besluiten om nota's met een bedrag minder dan € 50,– samen te voegen tot verzamelnota's, welke op meerdere perioden betrekking hebben dan wel niet uit te brengen.

§ 3.2 sancties bij niet betaling

  • 1. Aan de ondernemer die niet of niet geheel binnen de in § 3.1 gestelde termijn heeft betaald, kan door dan wel namens AVINED de wettelijke rente over het niet-betaalde bedrag in rekening worden gebracht, te berekenen vanaf de dag waarop de betaling volgens deze regeling dient te zijn verricht.

  • 2. Kosten van invorderingsmaatregelen komen voor rekening van de ondernemer die in gebreke is gebleken de betaling geheel en tijdig te voldoen. Het opleggen van de wettelijke rente en de kosten van invorderingsmaatregelen laten de verplichting tot betaling van de verplichte financiële bijdrage onverlet.

§ 4 Slotbepalingen

  • 1. De gegevens verkregen uit hoofde van het bepaalde in deze regeling zullen – voor zover bij of krachtens de wet niet anders is bepaald – zonder toestemming van de belanghebbende:

    • a. slechts worden gebruikt voor de uitvoering van deze regeling;

    • b. niet onder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, bekend worden gemaakt aan anderen dan de ambtelijk secretaris en de ingeleende medewerkers van het secretariaat van AVINED, andere personen die door AVINED worden ingeschakeld bij de uitvoering van deze regeling en de met de financiële controle belaste accountant en diens personeel, voor zover het kennis nemen van die gegevens voor die controle noodzakelijk is.

  • 2. Bekendmaking van gegevens, als in het eerste lid van dit artikel bedoeld, blijft ook zonder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, achterwege in de gevallen waarin uit de aard der gegevens dan wel of zomede uit een of meer andere omstandigheden zou kunnen blijken op welke persoon en/of onderneming die gegevens betrekking hebben.

  • 3. AVINED kan voor de uitvoering van deze regeling een daartoe door het bestuur van AVINED te erkennen organisatie aanwijzen. AVINED is gerechtigd om aan deze organisatie bevoegdheden toe te kennen en verplichtingen over te dragen die AVINED krachtens deze regeling verkrijgt dan wel heeft en betrekking hebben op de uitvoering.

  • 4. Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2021 en heeft een looptijd tot en met 31 december 2027.

  • 5. AVINED is gerechtigd om de gegevens die zijn verzameld in het kader van de verbindendverklaring van de onderzoeks- en innovatieagenda over de periode 2017–2020 die is gepubliceerd in de Staatscourant onder nummer 20407 en 20410, te gebruiken voor de onderzoeks- en innovatieagenda.

  • 6. Het intrekken (van de verbindend verklaring) van deze regeling doet geen afbreuk aan enige verplichtingen op grond (van de verbindend verklaring) van deze regeling, welke verplichting(en) reeds bestond(en) ten tijde van het eindigen (van de verbindendverklaring) van deze regeling.

  • 7. Het einde (van de verbindendverklaring) van deze regeling laat onverlet de bevoegdheid van AVINED om ingeval van niet-nakoming van de vorige lid van dit artikel genoemde verplichtingen, maatregelen – al dan niet in de vorm van sancties – op te leggen, een en ander met inachtneming van het bepaalde in de (gewezen) regeling en/of verbindend verklaring daarvan.

  • 8. In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het bestuur van AVINED.

  • 9. Deze regeling wordt aangehaald als ‘Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector AVINED’ (Financiële regeling AVINED).

BIJLAGE I

In het kader van de onderzoeks- en innovatieagenda zijn per sector de in deze bijlage opgenomen bedrijfsactiviteiten aangemerkt als de bedrijfsactiviteiten waar een financiële bijdrage voor wordt opgelegd.

Categorie reproductie vleespluimvee

Fokbedrijven vleespluimvee

organisatie die zich toelegt op de productie van zuivere foklijnen van pluimveerassen die bestemd zijn voor de productie van vleespluimvee

per afgeleverd kuiken (over)(groot) ouderdier bestemd voor de productie van broedeieren voor

de productie van (groot) ouderdieren vleespluimvee

Vermeerderingsbedrijf grootouderdieren vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van

ouderdieren vleespluimvee

per opgezet dier

Opfokbedrijf ouderdieren

vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van ouderdieren vleespluimvee tot de productie fase

per opgezet dier

Opfokbedrijf(over)grootouderdieren vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van (over)grootouderdieren vleespluimvee tot de productiefase

per opgezet dier

Vermeerderingsbedrijf ouderdieren vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van

vleeskuikens

per opgezet dier

Fokbroederij vleespluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van

broedeieren ten behoeve van de productie van (groot)ouderdieren vleespluimvee

per ingelegd broedei dat bestemd is voor de

Nederlandse markt

Categorie vleeskuikens

Vleeskuikenbroederij

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van vleeskuikens

per ingelegd broedei dat bestemd is voor de productie van vleeskuikens voor de Nederlandse markt

Vleeskuikenbedrijf

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeskuikens voor de productie van pluimveevlees

per opgezet dier

Categorie vleeskalkoenen

Vleeskalkoenbroederij

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van vleeskalkoenen

per ingelegd broedei voor de productie van vleeskalkoenen die bestemd zijn voor de Nederlandse markt

Vleeskalkoenen hanen

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeskalkoenen van het mannelijke geslacht

per opgezet dier

Vleeskalkoenen hennen

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeskalkoenen van het vrouwelijke geslacht

per opgezet dier

Categorie vleeseenden

Vleeseendenbroederij

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van vleeseenden

per ingelegd broedei voor de productie van

vleeseenden die bestemd zijn voor de Nederlandse markt

Vleeseendenbedrijf

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van vleeseenden

per opgezet dier

Categorie reproductie legpluimvee

Fokbroederij voor leg

organisatie die zich toelegt op de productie van zuivere foklijnen van pluimveerassen die bestemd zijn voor de productie van legpluimvee

per ingelegd broedei dat bestemd is voor de Nederlandse markt

Vermeerderingsbedrijf

grootouderdieren legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van ouderdieren legpluimvee

per opgezet dier

Vermeerderingsbedrijf

ouderdieren legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor de productie van broedeieren, bestemd voor de productie van legpluimvee

per opgezet dier

Opfokbedrijf leghennen

biologisch

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van leghennen die bestemd zijn voor de biologische productiemethode van biologische eieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008, tot het eiproductiestadium

per opgezet dier

Opfokbedrijf leghennen regulier

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van leghenne die bestemd zijn voor de productie van kooi-, scharrel-, en vrije uitloop eieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008, tot het eiproductiestadium

per opgezet dier

Opfokbedrijf (over)grootouderdieren

legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van (over)grootouderdieren legpluimvee tot de productiefase

per opgezet dier

Opfokbedrijf ouderdieren legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het opfokken van ouderdieren legpluimvee tot het voortplantingsstadium

per opgezet dier

Categorie legpluimvee

Broederij legpluimvee

inrichting die wordt gebruikt voor het uitbroeden van broedeieren ten behoeve van de productie van legpluimvee

per ingelegd broedei dat bestemd is voor de Nederlandse markt

Legpluimveebedrijf kooi

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de productie van kooieieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008

per opgezet dier

Legpluimveebedrijf scharrel

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de productie van scharreleieren als bedoeld in Verordening (EG) nr. 589/2008

per opgezet dier

Legpluimveebedrijf vrije uitloop

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de productie van eieren van hennen met vrije uitloop als bedoeld in Verordening (EG) nr.

589/2008

per opgezet dier

Legpluimveebedrijf biologisch

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van leghennen voor de biologische productiemethode van biologische eieren als bedoeld in Verordening (EG)

nr. 589/2008, tot het eiproductiestadium

per opgezet dier

Vaccin pluimveebedrijf

inrichting die wordt gebruikt voor het houden van legpluimvee en/of leghennen voor de productie van eieren die bestemd zijn voor de productie van vaccins

per opgezet dier

Categorie verwerking en verhandeling eieren

Pakstation

de ondernemer, die ongesorteerde eieren koopt van een legpluimveehouder of van een verzamelaar, teneinde deze eieren, gesorteerd naar kwaliteit en gewicht, verder te verhandelen

per aangevoerd ei

Verzamelaars

de ondernemer, die ongesorteerde eieren ophaalt bij of koopt van een legpluimveehouder, teneinde deze eieren af te leveren of te verkopen aan de houder van

een pakstation of de industrie

per aangevoerd ei

Eiproducentenfabrikanten

de ondernemer die uit meer dan 200.000 eieren per jaar eiproducten vervaardigt

per aangevoerd ei

Voor de interpretatie van de bedrijfsactiviteiten worden de navolgende definities gehanteerd.

Pluimvee

kippen, kalkoenen en eenden;

Vleespluimvee

kippen die worden opgefokt of gehouden voor de productie van broedeieren ten behoeve van het productieproces van vleeskuikens;

Vleeskuikens

kippen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen regulier- en traaggroeiend;

Vleeskuikens regulier groeiend

kippen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees van een snelgroeiend ras (hiervoor wordt aangesloten bij de definitie zoals deze gehanteerd wordt in het kader van de heffingen voor het Diergezondheidsfonds);

Vleeskuikens traag groeiend

kippen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees van een traaggroeiend ras (hiervoor wordt aangesloten bij de definitie zoals deze gehanteerd wordt in het kader van de heffingen voor het Diergezondheidsfonds);

Vleeskalkoenen

kalkoenen die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees;

Vleeseenden

eenden die worden gehouden voor de productie van pluimveevlees;

Ouderdieren vleespluimvee

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van vleeskuikens;

Legpluimvee

kippen die worden opgefokt of gehouden voor de productie van broedeieren ten behoeve van het productieproces van leghennen of eieren die bestemd zijn voor de productie van vaccins;

Leghennen

kippen die worden gehouden voor de productie van (kippen)eieren of eieren die bestemd zijn voor de productie van vaccins;

Overgrootouderdieren

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van grootouderdieren;

Grootouderdieren

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van ouderdieren;

Ouderdieren leghennen

kippen bestemd voor de productie van broedeieren ter verkrijging van leghennen;

Broedeieren

eieren van pluimvee, die zich ter verkrijging van kuikens in een broedmachine bevinden, dan wel bestemd zijn om voor dit doel in een broedmachine te worden ingelegd;

Eieren

Kippen-, kalkoen-en eendeneieren;

Kippeneieren

kippeneieren in de schaal, andere dan broedeieren en eieren bestemd voor de productie van vaccins;

Eendeneieren

eendeneieren in de schaal, andere dan broedeieren en eieren bestemd voor de productie van vaccins;

kalkoeneieren

kalkoeneieren in de schaal, andere dan broedeieren en eieren bestemd voor de productie van vaccins;

Inrichting

een perceelsgebonden ruimte of verzameling van ruimtes die worden gebruikt waar pluimvee wordt gehouden of broedeieren worden ingelegd;

Organisatie

natuurlijke of rechtspersoon of een collectief daarvan;

Verordening (EG) nr. 589/2008

Verordening (EG) Nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren.

BIJLAGE II

De productie in de Nederlandse pluimveesector bestaat uit diverse soorten bedrijfsactiviteiten die elk een aparte rol vervullen in het productieproces. Onderzoeks- en innovatieprojecten voor de Nederlandse pluimveesector kunnen derhalve voordeel opleveren voor meerdere soorten bedrijfsactiviteiten en voor zowel de sector eieren als pluimveevlees.

Teneinde de financiële bijdragen van bepaalde bedrijfsactiviteiten en elke sector aan onderzoeks- en innovatieprojecten te verdelen naar rato van het voordeel, zijn de adviescommissies pluimveegezondheid en praktijkonderzoek ingesteld. Deze adviescommissies bestaan uit vertegenwoordigers van de diverse bedrijfsactiviteiten en sectoren aangevuld met onafhankelijke deskundigen en adviseren het bestuur van AVINED over het percentage naar rato van het voordeel, dat elke bedrijfsactiviteit moet bijdragen aan een onderzoeks- of innovatieproject.

De tarieven worden per kalenderjaar vastgesteld en tussentijds indien daar aanleiding voor is, opnieuw vastgesteld. Voor het vaststellen van de tarieven geldt dat geen tarieven worden vastgesteld die tot gevolg hebben dat het volgens de onderzoeks- en innovatieagenda maximaal te innen bedrag over de volledige AVV periode wordt overschreden.

Naar boven