Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 11 maart 2021, kenmerk 1839447-219163-ESTT, houdende wijziging van de Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009 in verband met de indexering van de vacatiegelden

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 62, eerste lid, van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009 wordt als volgt gewijzigd.

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd.

1. Het tweede lid, wordt als volgt gewijzigd.

a. In onderdeel a wordt ‘€ 230,–’ vervangen door ‘€ 237,–’.

b. In de onderdelen b en c wordt ‘€ 180,–’ telkens vervangen door ‘€ 186,–’.

2. Het vierde lid wordt als volgt gewijzigd.

a. In onderdeel a wordt ‘€ 115,–’ vervangen door ‘€ 119,–’.

b. In de onderdelen b en c wordt ‘€ 90,–’ vervangen door ‘€ 93,–’.

3. In het vijfde en zesde lid wordt ‘€ 50,–’ telkens vervangen door ‘€ 52,–’.

4. Het elfde lid wordt als volgt gewijzigd.

a. In onderdeel a wordt ‘€ 115,–’ vervangen door ‘€ 119,–’.

b. In de onderdelen b en c wordt ‘€ 90,–’ vervangen door ‘€ 93,–’.

B

In de artikelen 4 en 5 wordt ‘€ 150,–’ telkens vervangen door ‘€ 155,–’.

C

In artikel 5bis wordt ‘€ 230,–’ vervangen door ‘€ 237,–’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling heeft tot doel de in de Regeling vacatiegelden van de tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009 (hierna: Vacatiegeldenregeling) vastgestelde vergoedingen aan te passen.

Artikel 62, eerste lid van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) bevat een grondslag voor het toekennen van een vergoeding voor verrichte werkzaamheden aan de plaatsvervangend voorzitters, de rechtsgeleerde leden, leden-beroepsgenoten, alle plaatsvervangende leden van de tuchtcolleges. De hoogte van de vergoedingen zijn vastgelegd in de Vacatiegeldenregeling. In 2019 is de regeling aangevuld met een aantal werkzaamheden waarvoor niet eerder een vergoeding was vastgesteld.

Bij de vaststelling van de Vacatiegeldenregeling is opgenomen dat na verloop van een aantal jaren kan worden beoordeeld of aanpassing van de bedragen wenselijk is1. Sedert de vaststelling van de Vacatiegeldenregeling heeft een dergelijke beoordeling niet plaatsgevonden.

Om te voorkomen dat de vergoedingen voor verrichte werkzaamheden te zeer afhankelijk worden van de vraag wanneer de beoordeling plaatsvindt, is in overleg met de tuchtcolleges ervoor gekozen waar mogelijk aan te sluiten bij de regelingen die gelden voor rechters-plaatsvervanger en bij het advocaten- en loodsentuchtrecht.

De Vergoedingsregeling tuchtcollege loodsen en het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren (Brra) worden jaarlijks geïndexeerd. De Vergoedingenregeling Hof van Discipline 2002 kent een dynamische verwijzing naar het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren, waardoor de indexering van het Brra één-op-één doorwerkt in het advocatentuchtrecht.

De indexering voor het loodsentuchtrecht vindt plaats aan de hand van de door het Centraal Bureau voor de Statistiek vastgestelde indexcijfers voor regelingslonen. De vergoedingen voor rechters-plaatsvervanger worden jaarlijks geïndexeerd met het percentage van de in het voorgaande kalenderjaar gerealiseerde contractloonmutatie op jaarbasis in de Sector Rechterlijke Macht. Omdat ook in het kader van de Regeling vacatiegeld Medisch Tuchtcollege BES is gespiegeld aan de bezoldigingen die gelden voor de rechterlijke macht, ligt het voor de hand voor de Vacatiegeldenregeling aan te sluiten bij de indexering die ten aanzien van de rechterlijke macht wordt toegepast. Het voornemen is daarom de vergoedingen jaarlijks te wijzingen aan de hand van het indexcijfer van het voorafgaande kalanderjaar, te beginnen op 1 april 2021. Het indexcijfer voor de contractloonmutatie in de Sector Rechterlijke Macht was voor het jaar 2020 3,2%. De in de Vacatiegeldenregeling vastgestelde vergoedingen voor verrichte werkzaamheden worden dan ook met dat percentage verhoogd.

Regeldruk

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen gevolgen voor de regeldruk heeft.

Fraude toets

De fraudetoets is uitgevoerd. De mogelijkheden zijn niet uitgevraagd bij een externe partij omdat de secretariaten zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Deze wijzigingsregeling is fraudebestendig.

Artikelsgewijs

Artikel II

Bij datum van inwerkingtreding is afgeweken van het gehanteerde beleid inzake de vaste verandermomenten. Dat was noodzakelijk om met ingang van 1 april 2021 de verhoogde vergoedingen toe te kennen.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark


X Noot
1

Staatscourant 2009, 16766, Paragraaf 3 van de toelichting bij de Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009.

Naar boven