Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 28 oktober 2020, kenmerk 1767613-212931-PG, houdende wijziging van de Subsidieregeling abortusklinieken in verband met het aanpassen van tarief en definitie van langdurige anticonceptie

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling abortusklinieken wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, onderdeel j, komt te luiden:

j. langdurige anticonceptie:

een intra-uterien hulpmiddel of etonogestrel implantatiestaafje;

B

Artikel 4, eerste lid, onderdeel j, komt te luiden:

  • j. € 78 voor het plaatsen van langdurige anticonceptie aansluitend op een zwangerschapsafbreking.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

TOELICHTING

Per 1 januari 2020 is besloten om het plaatsen van langdurige anticonceptie door abortusklinieken te vergoeden (Stcrt. 2019, 68003). Met die wijziging van de Subsidieregeling abortusklinieken (hierna: regeling) is langdurige anticonceptie gedefinieerd als een intra-uterien hulpmiddel, oftewel een koperspiraaltje of een hormoonspiraaltje. Het hormoonstaafje (etonogestrel implantatiestaafje) is geen intra-uterien hulpmiddel en valt daarmee dus buiten de huidige definitie van langdurige anticonceptie. Gelet op de toenemende vraag naar het hormoonstaafje, wordt de definitie uitgebreid.

Het anticonceptiemiddel dient de vrouw in principe zelf te bekostigen of kan zij, indien zij hiervoor verzekerd is, uit hoofde van haar verzekering bekostigen. Indien de vrouw hiervoor niet verzekerd is en zelf niet in staat is te zorgen voor langdurige anticonceptie vanwege de specifieke omstandigheden waarin zij leeft, biedt de regeling aan abortusklinieken ruimte om (een deel van) de kosten van het anticonceptiemiddel op zich te nemen. Het tarief voor het plaatsen van langdurige anticonceptie is daartoe verhoogd met 10% van de kosten van het meest gebruikte hormoonspiraaltje. De toevoeging van het hormoonstaafje aan de definitie van langdurige anticonceptie heeft geen invloed op de hoogte van deze opslag.

Per 1 januari 2021 treedt een wijziging van de regeling in werking (Stcrt. 2020, 44442). Abusievelijk is de opslag van het tarief in deze wijziging niet meegenomen. Dat wordt met onderhavige wijziging hersteld.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

Naar boven