Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 5 december 2019, kenmerk 1614479-198901-PG, houdende wijziging van de Subsidieregeling abortusklinieken in verband met de jaarlijkse indexering van tarieven en het toevoegen van de plaatsing van langdurige anticonceptie

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 3 Kaderwet VWS subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling abortusklinieken wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 1, eerste lid, onderdeel i door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

j. langdurige anticonceptie:

een intra-uterien hulpmiddel.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt na de zinsnede ‘het verrichten van zwangerschapsafbrekingen’ een zinsnede toegevoegd, luidende: het plaatsen van langdurige anticonceptie.

C

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4

De subsidie bedraagt:

  • a. € 108,96 per consult waarna de zwangerschapsafbreking is gestaakt;

  • b. € 488,31 per eerste trimesterbehandeling;

  • c. € 618,23 per eerste trimesterbehandeling met diepe sedatie of algehele anesthesie;

  • d. € 557,16 per eerste trimesterbehandeling met prostaglandine;

  • e. € 687,08 per eerste trimesterbehandeling met zowel diepe sedatie of algehele anesthesie, als prostaglandine;

  • f. € 737,89 per tweede trimesterbehandeling;

  • g. € 867,81 per tweede trimesterbehandeling met diepe sedatie of algehele anesthesie;

  • h. € 806,75 per tweede trimesterbehandeling met prostaglandine;

  • i. € 936,66 per tweede trimesterbehandeling met zowel diepe sedatie of algehele anesthesie, als prostaglandine;

  • j. € 77,87 voor het plaatsen van langdurige anticonceptie aansluitend op een zwangerschapsafbreking.

D

Artikel 6, vijfde lid, komt te luiden:

  • 5. De aanvraag tot verlening van de subsidie gaat vergezeld van een overzicht van het aantal te verrichten consulten, behandelingen en plaatsingen van langdurige anticonceptie waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

E

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de onderdelen b, c en e wordt de zinsnede ‘consulten en behandelingen’ vervangen door ‘consulten, behandelingen en plaatsingen van langdurige anticonceptie’.

2. In onderdeel d wordt ‘per consult en per behandeling’ vervangen door ‘per consult, behandeling of plaatsing van langdurige anticonceptie’.

F

In artikel 14, eerste lid, wordt na de zinsnede ‘het aantal verrichte consulten en behandelingen’ een zinsnede ingevoegd, luidende: en het aantal plaatsingen van langdurige anticonceptie.

G

Artikel 24, derde lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. een overzicht van het aantal verrichte consulten en behandelingen, van het aantal plaatsingen van langdurige anticonceptie en van het aantal keer dat het anticonceptiemiddel door de persoon bij wie het geplaatst is, zelf bekostigd is. Het overzicht is voorzien van een schriftelijke toelichting.

H

In artikel 25, tweede lid, wordt de zinsnede ‘de bedragen per consult en behandeling voor het aantal consulten en behandelingen’ wordt vervangen door ‘de bedragen per consult, behandeling en plaatsing van langdurige anticonceptie voor het aantal consulten, behandelingen en plaatsingen van langdurige anticonceptie’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

De Subsidieregeling abortusklinieken (hierna: de Subsidieregeling) regelt de toekenning van subsidies voor abortusklinieken voor zwangerschapsafbrekingen met inbegrip van overtijdbehandelingen.

Artikel 4 van de Subsidieregeling vermeldt de van toepassing zijnde tarieven per type behandeling. De tarieven bestaan uit twee componenten: de normatieve huisvestingscomponent, die in 2014 is ingevoerd, en een component voor de zorgverlening. Jaarlijks vindt indexatie plaats. Met de onderhavige wijzigingsregeling worden deze tarieven geïndexeerd voor 2020.

Uit de Jaarrapportage Wet afbreking zwangerschap 2017 van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt, net als in voorgaande jaren, dat een derde van de vrouwen bij wie een zwangerschapsafbreking is verricht eerder één of meerdere zwangerschapsafbrekingen heeft ondergaan. Om het aantal herhaalde zwangerschapsafbrekingen terug te dringen, is besloten dat het plaatsen van langdurige anticonceptie direct na een zwangerschapsafbreking in een abortuskliniek in aanmerking komt voor subsidie. Met plaatsen van langdurige anticonceptie wordt bedoeld het inbrengen van een intra-uterien hulpmiddel oftewel een koperspiraaltje of hormoonspiraaltje. Hiertoe wordt de Subsidieregeling gewijzigd.

De kosten voor langdurige anticonceptie bestaan uit twee componenten: de kosten van het anticonceptiemiddel en de kosten van het plaatsen hiervan. Het tarief dat wordt gehanteerd voor de plaatsing van langdurige anticonceptie wordt gelijkgesteld aan de hoogte van het maximumtarief voor deze prestatie zoals beschreven in de Prestatie- en tariefbeschikking huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2020.

Het anticonceptiemiddel dient de vrouw in principe zelf te bekostigen of kan zij, indien zij hiervoor verzekerd is, uit hoofde van haar verzekering bekostigen. Indien de vrouw hiervoor niet verzekerd is en zelf niet in staat is te zorgen voor langdurige anticonceptie vanwege de specifieke omstandigheden waarin zij leeft, biedt de Subsidieregeling abortusklinieken ruimte om (een deel van) de kosten van het anticonceptiemiddel op zich te nemen. Hiertoe is het tarief voor plaatsing van langdurige anticonceptie met 10% van de kosten van het meest gebruikte hormoonspiraaltje verhoogd.

Klinieken dienen jaarlijks aan te geven hoeveel geplaatste anticonceptiemiddelen door de vrouw zelf bekostigd zijn. Deze gegevens hebben geen invloed op de hoogte van de subsidie maar worden uitsluitend gebruikt ter monitoring in het kader van te treffen maatregelen om het aantal (herhaalde) zwangerschapsafbrekingen terug te brengen.

De langdurige anticonceptie wordt direct aansluitend aan de zwangerschapsafbreking geplaatst. Deze plaatsing kan alleen worden gedeclareerd wanneer de vrouw in de betreffende kliniek een zwangerschapsafbreking heeft ondergaan. Het tarief omvat alle werkzaamheden die samenhangen met het plaatsen van het koperspiraaltje of hormoonspiraaltje, dit is bijvoorbeeld inclusief alle gesprekken of (echo)controles na afloop van de plaatsing. De plaatsing van langdurige anticonceptie kan slechts éénmaal per zwangerschapsafbreking worden gedeclareerd. Tevens geldt dat de plaatsing conform geldende richtlijnen en standaarden wordt uitgevoerd.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven