Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 oktober 2020, nr. WJZ/ 20199474 , tot wijziging van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 17, 18 en 77 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 38a van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘uitsluitend rechtstreeks’ vervangen door ‘hetzij rechtstreeks, hetzij via een erkend verzamelcentrum,’.

2. In het tweed lid wordt ‘rechtstreeks’ vervangen door ‘, hetzij rechtstreeks, hetzij via een erkend verzamelcentrum,’.

3. In het derde lid wordt ‘rechtstreeks’ vervangen door ‘, hetzij rechtstreeks, hetzij via een erkend verzamelcentrum,.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 oktober 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Met de wijzigingsregeling (Stcrt 2020, nr. 25447) is de mogelijkheid in de Regeling preventie, bestrijding, en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’ s (hierna: Regeling preventie) opgenomen dat runderen via een erkend verzamelcentrum naar een mesterij worden afgevoerd voordat zij worden geslacht. De reden hiervoor was dat het voor deze dieren wenselijk is om deze eerst vet te mesten. Op grond van het aangepaste artikel 46 van de Regeling preventie is het toegestaan dat mestrunderen vanaf een verzamelcentrum worden afgevoerd naar de in dat artikel opgenomen bestemmingen.

Het is daarvoor dan echter wel vereist dat het mogelijk moet zijn om mestrunderen vanaf een mesterij op een verzamelcentrum aan te voeren. Deze afvoermogelijkheid vanaf een mesterij naar een verzamelcentrum wordt met deze wijzigingsregeling in artikel 38a Regeling preventie verduidelijkt.

Dit heeft verder geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. De reden hiervoor is dat deze wijziging reparatieregelgeving betreft.

Naar boven