Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van 22 juni 2020, nr. ILT-2020/34702, houdende tot wijziging van het Besluit aanwijzing toezichthouders en mandaat Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk in verband met wijzigingen in de functieomschrijvingen bij diverse uitvoerende organisaties

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op; artikel 5.10, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de artikelen 10:3, eerste lid, en 10:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de instemming van de gemandateerden;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit aanwijzing toezichthouders en mandaat Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 3 wordt ‘DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU’ vervangen door ‘STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT’.

B

Bijlage 1, bedoeld in artikel 1, wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

1. In de rij beginnend met provincie Friesland wordt in de derde kolom een onderdeel toegevoegd, luidende: Medewerker beleidsuitvoering

2. In de rij beginnend met de provincie Drenthe wordt in de derde kolom twee onderdelen toegevoegd, luidende:

Medewerker Handhaving II

Medewerker Handhaving III

3. In de rij beginnend met de provincie Gelderland wordt in de derde kolom een onderdeel toegevoegd, luidende: Medewerker Handhaving B

4. In de rij beginnend met de provincie Nood-Holland komt de derde kolom na Omgevingsdienst Noordzeekanaal te luiden:

Inspecteur I

Inspecteur II

Inspecteur III

Inspecteur IV

5. In de rij beginnend met de provincie Zuid-Holland, in de kolom na Omgevingsdienst West-Holland, wordt in de derde kolom een onderdeel toegevoegd, luidende: Adviseur Bodem.

6. In de rij beginnend met de provincie Zuid-Holland, in de kolom na Omgevingsdienst Midden-Holland, komt de derde kolom te luiden:

Medewerker handhaving 0

Medewerker handhaving I

Medewerker handhaving II

Medewerker handhaving III

7. In de rij beginnend met de provincie Zuid-Holland, in de kolom na Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, wordt in de derde kolom worden drie onderdelen toegevoegd, luidende: Inspecteur, Adviseur, Senior Adviseur.

8. In de rij beginnend met de provincie Limburg komt de derde kolom te luiden:

Handhaver 2

Handhaver 3

Technische Adviseur 2

Medewerker Administratief

C

In bijlage 2, bedoeld in artikel 2 eerste lid wordt ‘Directeur Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Holland’ vervangen door ‘Directeur DCMR Zuid-Holland, Directeur Omgevingsdienst West-Holland, Directeur Omgevingsdienst Midden-Holland, Directeur Omgevingsdienst Haaglanden, Directeur Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid’.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 1 december 2019.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-Vermeer

TOELICHTING

Als gevolg van een wijziging in 2012 van het Vuurwerkbesluit en de Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk, is de bevoegdheid tot bestuursrechtelijke handhaving van de regels voor de ontbranding van vuurwerk op locatie (evenementen) onbedoeld deels overgegaan van gedeputeerde staten op de Minister van Infrastructuur en Milieu. In verband daarmee is sinds 9 december 2013 met het Besluit aanwijzing toezichthouders en mandaat Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk, tijdelijk en vooruitlopend op een aanpassing van de Wet milieubeheer en het Vuurwerkbesluit, voorzien in het verlenen van mandaat, volmacht en machtiging van de bevoegdheid van de Minister aan functionarissen van de provincies voor het nemen van besluiten en andere handelingen ter handhaving van de Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk.

Daarmee is bereikt dat de (uitvoering van de) bestuursrechtelijke handhaving toch bij het beoogde orgaan, de omgevingsdiensten, is belegd. Inmiddels heeft een aanpassing van de Wet milieubeheer plaatsgevonden en is in artikel 18.2b, derde lid, van de Wet milieubeheer een grondslag gecreëerd om de verantwoordelijkheid voor de bestuursrechtelijke handhaving van de regels voor de ontbranding van vuurwerk op locatie (evenementen) weer geheel bij de provincies neer te leggen.1

Ter uitvoering van genoemd artikel van de Wet milieubeheer wordt een wijziging van het Vuurwerkbesluit voorbereid. Tot de inwerkingtreding van deze wijziging blijft het Besluit aanwijzing toezichthouders en mandaat Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk van kracht. Het besluit moet daarom ook actueel blijven. In verband met organisatorische wijzigingen bij een aantal provincies is het noodzakelijk gebleken de bijlagen bij het genoemde besluit, waarin de toezichthouders en gemandateerde functionarissen zijn opgenomen, per 1 december 2019 te actualiseren. Het onderhavige besluit strekt daartoe.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-Vermeer

Naar boven