Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 10 september 2020, nr. WJZ/ 20216733, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2019 in verband met het opnemen van een tarief voor uittreksel UBO-register

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste en derde lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

De Financiële regeling handelsregister 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt, onder verlettering van onderdeel i tot onderdeel j, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • i. voor het door middel van internet ontvangen van een digitaal gewaarmerkt KVK uittreksel UBO-register: € 2,50;.

B

Artikel 3, tweede lid, onderdeel k, komt te luiden:

  • k. voor KVK Dataservice:

    • per aansluiting: € 1.000,– eenmalig, alsmede

    • voor KVK Handelsregister inschrijving: € 2,30 per gegevenslevering;

    • voor KVK Handelsregister vestiging: € 1,75 per gegevenslevering;

    • voor KVK uittreksel UBO-register: € 2,50 per gegevenslevering;

    • voor KVK bevoegdheden (RDW): € 1,30 per gegevenslevering;

    • voor Jaarrekening: € 3,05 per jaarrekening;.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 27 september 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 september 2020

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Aanleiding en inhoud van de regeling

Deze regeling voorziet in het opnemen van een tarief voor een uittreksel uit het ‘ultimate beneficial owners’ (UBO)-register in het handelsregister als gevolg van de inwerkingtreding van de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten1. De Financiële regeling handelsregister 2019 wordt in die zin aangevuld.

In de Financiële regeling handelsregister 2019 zijn de vergoedingen vastgesteld die verschuldigd zijn aan de Kamer van Koophandel voor het verstrekken van een afschrift van of een uittreksel uit hetgeen in het handelsregister is ingeschreven of krachtens wettelijk voorschrift daarbij is gedeponeerd.

De Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten treedt per 27 september 2020 in werking2. Deze wet wijzigt de Handelsregisterwet 2007, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en enkele andere wetten in verband met de verplichting tot het hebben, bijhouden en centraal registreren van informatie over de uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) van in Nederland opgerichte vennootschappen en andere juridische entiteiten. Het niet nakomen van de verplichtingen op grond van de wijzigingen van de Wwft zal tot een bestraffing leiden. De voorgestelde wijzigingen vloeien voort uit de gewijzigde vierde Europese anti-witwasrichtlijn uit 2018 (PbEU 2018, L 156)3. De oorspronkelijke vierde Europese anti-witwasrichtlijn (PbEU 2015, L 141) is in 2015 vastgesteld4.

Vanaf 27 september 2020 zullen UBO’s moeten worden ingeschreven in het UBO-register. Doel van het register is om het gebruik van het financiële stelsel voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering te voorkomen. Vanaf dat moment zal het product ‘KVK uittreksel UBO-register’ aangeboden worden. Dit product is het enige openbare en betaalde product dat zal worden aangeboden via twee kanalen: ‘KVK Online’ en ‘KVK Dataservice’.

Voor de betreffende producten wordt het tarief van € 2,50 berekend. Bij de tariefbepaling is gekeken naar het tarief van vergelijkbare handelsregisterproducten, de inschatting van de afname, en de mate waarin kosten worden gedekt. Bij het UBO-register zal enkel een gewaarmerkte variant beschikbaar worden gesteld, met name vanuit het oogpunt van rechtszekerheid.

2. Regeldruk

De onderhavige wijziging brengt geen verandering in de administratieve lasten bij de gebruikers van dit product. Tarieven vallen bovendien niet onder de definitie van regeldruk. Derhalve is hier geen sprake van administratieve lasten voor bedrijven of burgers, en evenmin van inhoudelijke nalevingskosten.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 27 september 2020. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en er minimaal twee maanden moeten zitten tussen het moment van publicatie en de inwerkingtreding van de regeling. Deze afwijking is gerechtvaardigd, omdat de wijziging implementatieregelgeving betreft.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Wet van 24 juni 2020 tot wijziging van de Handelsregisterwet 2007, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en enkele andere wetten in verband met de registratie van uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten ter implementatie van de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn (Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten, Stb. 2020, 231).

X Noot
2

Besluit van 3 juli 2020 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten (Stb. 2020, 232).

X Noot
3

Richtlijn (EU) 2018/843 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2015/849 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering, en tot wijziging van de Richtlijnen 2009/138/EG en 2013/36/EU (PbEU 2018, L 156).

X Noot
4

Richtlijn (EU) 2015/849 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2015 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 2005/60/EG van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn 2006/70/EG van de Commissie (PbEU 2015, L 141).

Naar boven