Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 5 augustus 2020, Min-BuZa.2020.5612-12 tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen) en tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 18 november 2019, tot vaststelling van een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen)

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 7.2 van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016 tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen)1wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf 2.1 (vouchers individuele coaching) wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan de derde alinea wordt, onder vervanging van de punt aan het einde door een puntkomma, het volgende gedachtestreepje toegevoegd:

  • is niet de indiener van de aanvraag, is niet werkzaam bij of werkzaam voor de organisatie die de aanvraag heeft ingediend en is evenmin anderszins verbonden aan de indiener van de aanvraag.

2. Het eerste gedachtestreepje van de vierde alinea komt als volgt te luiden:

  • heeft geen enkele verbondenheid met de onderneming die de voucher aanvraagt of de indiener van de aanvraag.

B

De vijfde alinea van paragraaf 2.2 (vouchers collectieve activiteit) komt te luiden:

Geen voucher wordt verstrekt als sprake is van zakelijke verbondenheid tussen de organisator van de collectieve activiteit en de onderneming die de voucher aanvraagt. De organisator van de collectieve activiteit is niet indiener van de aanvraag, is niet werkzaam bij of werkzaam voor de organisatie die de aanvraag indient en evenmin anderszins verbonden aan de indiener van de aanvraag.

C

Aan paragraaf 2.3 (vouchers kennisverwerving) wordt na de laatste alinea een alinea toegevoegd, luidende:

De hierboven onder a, b en c betrokken deskundigen zijn niet de indiener van de aanvraag, zijn niet werkzaam bij of werkzaam voor de organisatie die de aanvraag indient en evenmin anderszins verbonden aan de indiener van de aanvraag.

D

In paragraaf 2.4 (voucher marktentree) wordt, onder vervanging van de puntkomma aan het eind door een punt, aan de laatste alinea het volgende gedachtestreepje toegevoegd:

  • is niet de indiener van de aanvraag, is niet werkzaam bij of werkzaam voor de organisatie die de aanvraag indient en evenmin anderszins verbonden aan de indiener van de aanvraag.

E

De vijfde alinea van het onderdeel subsidiabele activiteiten van paragraaf 2.5 (Brexit-vouchers) komt te luiden:

De externe deskundige moet voldoen aan de volgende vereisten:

  • beschikt over ten minste hbo denk- en werkniveau;

  • heeft drie of meer jaren ervaring met het adviseren dan wel begeleiden van MKB-ondernemingen op het terrein van internationaal ondernemen;

  • is niet de indiener van de aanvraag, is niet werkzaam bij of werkzaam voor de organisatie die de aanvraag indient en evenmin anderszins verbonden aan de indiener van de aanvraag;

En in het bijzonder voor advies a:

  • is werkzaam binnen een adviesorganisatie met minimaal vijf werknemers welke als een van de kerntaken heeft het adviseren van exporterende of importerende MKB-ondernemingen én beschikt over brede internationale expertise die land- en regio-overstijgend is.

En in het bijzonder voor advies b:

  • beschikt over aantoonbare, specifieke expertise op het terrein van handel met en investeringen in het Verenigd Koninkrijk en kan dat aantonen middels het overleggen van een meerjaren track record.

F

In paragraaf 2.5a (Kickstartvouchers) wordt, onder vervanging van de punt aan het einde door een puntkomma, aan de laatste alinea het volgende gedachtestreepje toegevoegd:

  • is niet de indiener van de aanvraag, is niet werkzaam bij of werkzaam voor de organisatie die de aanvraag indient en evenmin anderszins verbonden aan de indiener van de aanvraag.

G

In paragraaf 2.6 (aanvraag) vervalt de eerste zin.

H

In paragraaf 3.4 (aanvraag) vervalt de eerste zin.

ARTIKEL II

Artikel 1 van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 18 november 2019, tot vaststelling van een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen)2 komt te luiden:

Artikel 1

Voor subsidieverstrekking in het kader van Vouchers internationaal ondernemen geldt voor de periode vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020 een subsidieplafond van € 3.950.000.

ARTIKEL III

De bijlage bij het besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen) zoals dat luidde voorafgaand aan de inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit blijft van toepassing op de aanvragen die voor de inwerkingtreding van deze wijziging zijn ingediend.

ARTIKEL IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, De Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen

TOELICHTING

Met deze wijziging van de beleidsregels voor het verstrekken van subsidie voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen) worden deze gedeeltelijk inhoudelijk aangepast en wordt een omissie hersteld.

Artikel I

De wijziging van de paragrafen 2.6 en 3.4 betreft het herstel van een omissie. Uitsluiting van alle intermediairs bij de indiening van een aanvraag verdraagt zich niet met het recht van de aanvrager om zich bij de indiening van zijn aanvraag te laten vertegenwoordigen.

Om toch de doelstelling van de subsidieverstrekking te waarborgen, te weten het bevorderen van internationalisering van de MKB-ondernemer door ondersteuning te bieden bij diens intentie om de export van de eigen goederen en/of diensten op gestructureerde wijze vorm te geven, kennis te verwerven op internationaal juridisch en fiscaal gebied en marktonderzoek, deel te nemen aan handelsmissies of collectieve beursinzendingen wordt aan de paragrafen 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.5a en 3.3 een voorwaarde toegevoegd die ziet op de adviseur, uitvoerder, organisator van een collectieve activiteit en deskundige. Degene die als vertegenwoordiger van de MKB-ondernemer de aanvraag heeft ingediend of daarmee op enigerlei wijze is verbonden kan niet tevens optreden als adviseur, uitvoerder, organisator of deskundige.

Artikel II

Het subsidieplafond voor de subsidieverstrekking in het kader van Vouchers internationaal ondernemen wordt voor het jaar 2020 opgehoogd tot een bedrag van € 3.950.000.

Artikel III

De bij dit besluit aangebrachte wijziging van de bijlage bij het Besluit van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen) is van toepassing op nieuwe aanvragen die worden ingediend na inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit. De wijziging van het besluit van 18 november 2019 inzake het subsidieplafond heeft onmiddellijke werking en geldt derhalve ook voor reeds ingediende aanvragen.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, De Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen


X Noot
1

Stcrt. 2016, nr. 48327; laatstelijk gewijzigd bij besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 16 juni 2020, tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016 tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen), Stcrt. 2020, nr. 33474.

Naar boven