Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 juni 2020, nr. WJZ/ 20160301, tot wijziging van de Regeling dierlijke producten in verband met herstel van een artikel over voedselveiligheid

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 6.2, eerste lid, van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2.2, tweede lid, van de Regeling dierlijke producten, alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid, vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 juni 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Met deze wijzigingsregeling vervalt artikel 2.2, tweede lid, van de Regeling dierlijke producten. Hiermee is een dubbeling in de huidige verantwoordelijkheidsverdeling tussen de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (hierna: Minister van LNV) en voor Medische Zorg en Sport (hierna: de Minister voor MZS) op het terrein van voedselveiligheid hersteld.

De commissie ‘Onderzoek fipronil in eieren’, ook wel bekend als de Commissie Sorgdrager, heeft onderzoek gedaan naar de fipronilcrisis1. Een van de aanbevelingen is erop gericht de politieke en beleidsmatige verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid eenduidig en sluitend te beleggen. In het rapport ‘Samen in de keten’2 is de verantwoordelijkheidsverdeling tussen LNV en VWS nader geanalyseerd en is geconcludeerd dat de verantwoordelijkheidsverdeling in grote lijnen nog steeds klopt.

Die verdeling houdt onder andere in dat de Minister voor MZS in de primaire sector verantwoordelijk is voor de zogenoemde hygiëneregelgeving. Daarom is ook voorzien in strafbaarstelling van overtreding van deze hygiëneregelgeving in het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Geconstateerd is dat de strafbaarstelling van deze hygiëneregelgeving dubbelop is uitgevoerd via de Regeling dierlijke producten, gebaseerd op de Wet dieren. Dat is overbodig en niet in lijn met de verantwoordelijkheidsverdeling. Daarom is het betreffende artikel geschrapt.

De Minister van LNV is en blijft wel integraal verantwoordelijk voor de slacht en keuring. Dit volgt uit artikel 2.2 van de Regeling dierlijke producten en artikel 1, tweede lid, van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen.

Regeldruk

Deze wijziging leidt niet tot een verandering in regeldruk.

Vaste verandermomenten

Afgeweken is van het beleid inzake vaste verandermomenten, omdat het reparatieregelgeving betreft.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Bijlage bij Kamerstukken II 2017/18, 26 991, nr. 529

X Noot
2

Kamerstukken II 2018/19, 26 991, nr. 538

Naar boven