Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 27 mei 2020, nr. 24495234, houdende wijziging van de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen in verband met een aanpassing van de eis dat een doorstroomprogramma ten minste 100 klokuren beslaat, alsmede een verlenging van de aanvraagtermijn

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 70 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 67 van de Wet primair onderwijs BES, artikel 74 van de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 125 van de Wet voortgezet onderwijs BES en artikel 2.2.3, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING DOORSTROOMPROGRAMMA’S PO-VO VOOR GELIJKE KANSEN

De Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 6 worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. Indien de omvang van een doorstroomprogramma ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus of de maatregelen ter bestrijding van het virus in het gedrang komt, kan de minister toestaan dat de periode voor de uitvoering van het doorstroomprogramma, wordt verlengd, uiterlijk tot en met de maand januari van het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs.

  • 4. Een doorstroomprogramma kan minder dan 100 klokuren beslaan, indien het tekort aan omvang van het doorstroomprogramma is toe te rekenen aan de uitbraak van het coronavirus of de maatregelen ter bestrijding ervan en indien het voor de subsidieontvanger redelijkerwijs onmogelijk is het doorstroomprogramma met toestemming van de minister gedurende een langere periode uit te voeren.

B

Artikel 8, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de tweede volzin wordt ‘Vanaf 2018 tot en met 2020’ vervangen door ‘In 2018 en 2019’.

2. Er wordt een volzin toegevoegd, luidende: In 2020 kan van 1 maart tot en met 31 juli subsidie worden aangevraagd.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 31 mei 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Het behoeft geen nadere toelichting dat de uitbraak van het coronavirus veelvormige en vergaande maatschappelijke gevolgen heeft. Deze regeling voorziet in een wijziging van de Subsidieregeling doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen (hierna: de subsidieregeling), en heeft ten doel om twee door het coronavirus ontstane knelpunten in de subsidieregeling weg te nemen. Het gaat specifiek om een aanpassing van de eis dat een doorstroomprogramma ten minste 100 klokuren beslaat, alsmede om een verlenging van de aanvraagperiode voor 2020.

Aanpassing eis 100 klokuren

Als gezegd brengt deze regeling twee wijzigingen aan in de subsidieregeling. Ten eerste is een aanpassing opgenomen bij de eis dat een doorstroomprogramma ten minste 100 klokuren beslaat. Deze eis vloeit voort uit artikel 6, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de subsidieregeling. Uit de toelichting van de subsidieregeling bij deze bepaling1 blijkt dat is bedoeld uitsluitend de uren in de periode tot het eind van het eerste leerjaar van het voortgezet onderwijs, bij de berekening van het aantal klokuren in aanmerking te nemen. Met de toevoeging van een derde lid aan artikel 6 van de subsidieregeling wordt mogelijk dat de minister toestemming verleent voor een verlenging van de periode waarin het doorstroomprogramma wordt uitgevoerd, zodat – ook als de activiteiten bijvoorbeeld doorlopen in het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs – alsnog aan de ureneis kan worden voldaan. Het is ook mogelijk dat de verlenging van het doorstroomprogramma voor de subsidieontvanger redelijkerwijs onmogelijk is. Het nieuwe vierde lid van artikel 6 bevat daarvoor een voorziening: een doorstroomprogramma kan ook minder dan 100 klokuren beslaan, indien het tekort aan omvang van het doorstroomprogramma is toe te rekenen aan de uitbraak van het coronavirus of de maatregelen ter bestrijding van het virus.

Verlenging aanvraagperiode

Ten tweede is de aanvraagperiode voor 2020 (opgenomen in artikel 8, tweede lid, van de subsidieregeling) verruimd, van 1 maart tot en met 31 mei, tot 1 maart tot en met 31 juli. Dit biedt de bevoegde gezagsorganen die een subsidieaanvraag willen voorbereiden meer tijd om hun subsidieaanvraag voor te bereiden.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt – gelet op de spoed die met de wijzigingen is gemoeid – in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie, en werkt daarbij terug tot en met 31 mei 2020 (de laatste dag van de oorspronkelijke aanvraagtermijn). Hierbij wordt afgeweken van de uit het kabinetsbeleid voortvloeiende vaste verandermomenten. In dit geval is een afwijking van de vaste verandermomenten niet bezwaarlijk, omdat de regeling enkel wijzigingen bevat die begunstigend zijn voor de subsidieontvangers en -aanvragers.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven