Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 27 mei 2020, nr. WJZ/20145513, tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de openstelling van een nieuwe tender voor de subsidiemodule Venture Challenge

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 2, 4 en 16 van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3.23.2, tweede lid, van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt 'of een nieuwe technologie die mogelijkheden biedt voor het ontdekken, ontwikkelen of toedienen van geneesmiddelen' vervangen door ', dan wel een nieuwe technologie die het ontdekken, ontwikkelen of het gebruik van medicijnen, therapieën, diagnostica of medische hulpmiddelen verbetert of mogelijk maakt'.

ARTIKEL II

In de tabel, behorende bij artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020, wordt na de rij met betrekking tot titel 3.23 een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.23: Venture Challenge

3.23.2

Life Sciences & Health (LSH)

09-06-2020 t/m 14-07-2020

€ 104.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 9 juni 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 27 mei 2020

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

Per 1 januari 2020 is de subsidiemodule Venture Challenge (VC) toegevoegd aan de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies (RNES). De VC-subsidiemodule, opgenomen in titel 3.23 van de RNES, beoogt meer valorisatie van kennis door sterkere benutting van onderzoeksresultaten voor markttoepassingen via het starten van bedrijven. Met de subsidiemodule kan subsidie verstrekt worden voor teams die voornemens zijn een startup op te richten of die recent een startup hebben opgericht, voor deelname aan het Venture Challenge programma (VC-programma). Het VC-programma is een innovatieadviesdienst die in opdracht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) georganiseerd wordt, en die uit meerdere bijeenkomsten bestaat, zoals bootcamps en coaching sessies, met ervaren business coaches, experts en ondernemers uit de sector, waar de teams worden klaargestoomd voor een succesvolle start van hun bedrijf.

Het doel van het VC-programma is de teams een beter beeld te geven van wat er moet gebeuren om tot een commercieel interessante propositie voor investeerders te komen. Omdat het VC-programma bedoeld is voor startups in de zeer vroege ontwikkelingsfase (in ieder geval voordat de onderneming actief is op de markt en soms zelfs nog voor de daadwerkelijke oprichting van de onderneming), moeten in bijna alle gevallen nog extra technologische validatiestappen gezet worden. In het VC-programma krijgen de teams inzicht in welke wijze van validatie voor hun (toekomstige) startup vanuit commercieel perspectief relevant is, waardoor de kans op een beter product of betere dienst toeneemt. Het voordeel van een programma waaraan meerdere teams tegelijkertijd deelnemen, is dat de teams van elkaar kunnen leren door elkaar feedback te geven en uit te dagen. Ook bouwen de teams onderling een goed netwerk op, doordat ze gezamenlijk door deze ‘pressurecooker’ gaan.

De VC-subsidiemodule is, bij wijze van pilot, in eerste instantie alleen voor de topsector Life Sciences & Health (LSH) opengesteld (zie voor nadere toelichting Stcrt. 2019, 69548). Met onderhavige wijzigingsregeling wordt in de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 een tweede tender opgenomen van de VC-subsidiemodule voor LSH (artikel II). De tweede openstelling loopt van 9 juni 2020 tot en met 14 juli 2020, met een subsidieplafond van € 104.000. De precieze data voor de bijeenkomsten van het betreffende VC-programma zullen, voor openstelling van de VC-subsidiemodule voor deze tweede ronde, bekend worden gemaakt op de website van uitvoerder NWO (www.nwo.nl/venturechallenge).

Van de gelegenheid is tevens gebruik gemaakt om een verduidelijking aan te brengen in de VC-subsidiemodule. Omdat de subsidiemodule (nu nog) beperkt is tot (toekomstige) startups die actief zijn binnen de topsector LSH, moet het nieuwe product of proces of de nieuwe dienst passen binnen de doelstellingen van de topsector LSH. In artikel 3.23.2, tweede lid, is nader afgebakend welke producten, processen of diensten passen binnen die doelstellingen. Met artikel I wordt in deze afbakening een verduidelijking aangebracht. De VC-subsidiemodule richt zich op ontwikkelingen in de medische wetenschap, gebaseerd op voorafgaand wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ontstaan er steeds meer ontwikkelingen buiten deze kennisbasis die de medische wetenschap ook verder kunnen brengen. Hierbij valt de denken aan technologieën, die toegepast binnen de medische wetenschap ook tot verbeteringen aldaar leiden (enabling technologies). De VC-subsidiemodule is ook voor dit soort ontwikkelingen bedoeld. Echter, ontwikkelingen die niet primair op de medische wetenschap gericht zijn, dan wel hier niet direct een bijdrage aan kunnen leveren, behoren niet tot het toepassingsbereik van de VC-subsidiemodule. Een voorbeeld hiervan zijn producten of diensten die niet primair patiënten als doelgroep hebben en/of zich meer richten op zaken als fitheid, sport, et cetera. Hoewel hier zeker een gezondheidsaspect valt aan te wijzen, is de VC hier niet voor bedoeld. Om dat te verduidelijken wordt nu in het tweede lid van artikel 3.23.2 gesproken van een nieuwe technologie die het ontdekken, ontwikkelen of het gebruik van medicijnen, therapieën, diagnostica of medisch hulpmiddelen verbetert of mogelijk maakt.

Met deze wijzigingsregeling wijzigt de regeldruk voor de subsidieaanvragers (opgenomen in Stcrt. 2019, 69548) niet. Het gaat hier om een nieuwe openstelling en een kleine verduidelijking, die geen gevolgen heeft voor de regeldruk.

Onderhavige wijzigingen voldoen aan de voorwaarden van artikel 28 en hoofdstuk I van de algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV) (het toepasselijke staatssteunkader, zoals reeds toegelicht in Stcrt. 2019, 69548). De subsidiemodule is al eerder ter kennisneming aan de Europese Commissie gezonden, conform artikel 11, onder a, van de AGVV.

Deze regeling treedt in werking op 9 juni 2020. Hiermee wordt afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten, zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Dit is gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven