Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 26 mei 2020, nr. WJZ/20149912 tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de verlenging van de subsidiemodules Garantie ondernemingsfinanciering en Garantstelling gericht op bankgaranties en de verlenging van de openstellingsperiode hiervan

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, en 16 van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3.13.13 wordt ‘1 juli 2020’ vervangen door ‘1 april 2021’.

B

In artikel 3.14.13 wordt ‘1 juli 2020’ vervangen door ‘1 april 2021’.

ARTIKEL II

In de tabel in artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 wordt in de rij betreffende titels 3.13, 3.13b en 3.14 ‘Voor titel 3.13 en 3.14 01-01-2020 t/m 31-05-2020’ vervangen door ‘Voor titel 3.13 en 3.14 01-01-2020 t/m 31-12-2020’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 mei 2020

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Aanleiding

Deze regeling voorziet in de verlenging van de vervaldata van de subsidiemodules Garantie ondernemingsfinanciering en Garantstelling gericht op bankgaranties (hierna samen aangeduid als de GO), en de verlenging van de openstellingsperiode hiervan.

2. Verlenging van de GO

In artikel 4.10, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016 is bepaald dat subsidieregelingen een vervaltermijn van maximaal vijf jaren bevatten. De titels 3.13 (Garantie ondernemingsfinanciering) en 3.14 (Garantstelling gericht op bankgaranties) van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies hebben een vervaldatum van 1 juli 2020. Om hieronder vermelde redenen is besloten de vervaldatum voor de GO te verlengen tot 1 april 2021. Op grond van artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 is het ontwerp van deze wijzigingsregeling op 20 april 2020 aan de Tweede Kamer overgelegd.1

De GO beoogt de toegang tot bankkrediet voor het Nederlandse bedrijfsleven te verbeteren. Op grond van de GO kunnen banken een garantstelling van de Nederlandse Staat verkrijgen voor kredieten die zij verstrekken aan ondernemers. De GO geldt zowel voor MKB-bedrijven als grote bedrijven. Ook bevat de GO een faciliteit ter zake van bankgaranties die ervoor zorgt dat de Nederlandse Staat garant kan staan voor door banken af te geven garanties voor de nakoming van contractuele verplichtingen van de desbetreffende onderneming. Voor de garantstelling wordt een kostendekkende premie geheven.

Eind 2019 is gestart met de GO-evaluatie. De definitieve afronding van de evaluatie, inclusief inhoudelijke beleidsreactie aan de Tweede Kamer, was voorzien in mei 2020. Vanwege de Coronacrisis zal de aanbieding van deze evaluatie en de beleidsreactie op een later moment dit jaar plaatsvinden. Omdat het onwenselijk is dat de GO in afwachting van de afronding van het evaluatieproces niet opengesteld zou kunnen worden, wordt de horizonbepaling van de GO verlengd. Indien later dit jaar uit de evaluatie blijkt dat aanpassing van de GO noodzakelijk is, zullen deze aanpassingen worden doorgevoerd. Tot dusverre zijn er vanuit de doelgroep en de uitvoering geen signalen gekomen waaruit zou volgen dat het doel van de GO bij (ongewijzigde) voortzetting niet zou worden bereikt. Daarbij is het van belang de horizonbepaling van de GO te verlengen om ondernemingen tijdens de Coronacrisis te ondersteunen, los van eventuele aanvullende maatregelen die gerelateerd zijn aan de GO.

Door de Coronacrisis worden ondernemingen uit diverse sectoren direct dan wel indirect getroffen, doordat bijvoorbeeld goederen niet uitgeleverd kunnen worden of productielijnen stilvallen door een gebrek aan onderdelen. Hierdoor kunnen liquiditeitsproblemen ontstaan, bij in principe economisch gezonde ondernemingen. Mogelijk zal een financier, zoals een bank, zelfstandig aan de tijdelijke extra financieringsvraag van zo’n onderneming kunnen en willen voldoen. In dit kader is ook de garantstelling door de Nederlandse staat onder de GO verruimd.2 Om de GO in de komende periode, waar nodig, ook tijdens de Coronacrisis in te kunnen zetten voor ondernemingen, wordt de horizonbepaling van de GO dan ook verlengd met 9 maanden tot 1 april 2021.

3. Verlenging openstellingsperiode GO

In de tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 is aangegeven in welke periode de diverse subsidiemodules van de RNES worden opengesteld en wat het subsidieplafond bedraagt. Voor de GO loopt de openstellingsperiode van 1 januari 2020 tot en met 31 mei 2020. De openstellingsperiode van de GO wordt verlengd tot 31 december 2020, zodat voor een langere periode tegemoet wordt gekomen aan de toenemende vraag van de gebruikers van de GO.

4. Staatssteun

De GO bevat geen staatssteun (zie de artikelen 3.13.12 en 3.14.12 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies). De verlenging van de vervaltermijn van de GO, alsook verlenging van de openstellingsperiode, brengt hierin geen verandering, omdat de (overige) voorwaarden van de GO ongewijzigd blijven.

5. Regeldruk

De verlenging van de vervaltermijn van de GO en verlenging van de openstellingsperiode leiden niet tot het wijzigen van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van de GO.

6. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van de GO gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. Op deze wijze kan ingespeeld worden op de effecten van de Coronacrisis voor ondernemingen. De bepalingen van deze regeling inzake de vervaldata zijn op 20 april 2020 aan de Tweede Kamer overgelegd. Hierdoor is de inhoud van de regeling al openbaar bekend gemaakt. De doelgroep heeft voldoende tijd om te anticiperen op de verlenging van de openstelling van de GO, omdat aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 december 2020.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Kamerstukken II 2019/20, 35 420, nr. 20.

X Noot
2

Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 25 maart 2020 tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met de wijziging van de subsidiemodules Garantie ondernemingsfinanciering en Garantstelling gericht op bankgaranties, en de ophoging van het subsidieplafond hiervan (Stcrt. 2020, 18697).

Naar boven