Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 april 2020, nr. WJZ/ 20085550, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2019 in verband met de ophoging van het subsidieplafond van de subsidiemodule Welzijnsvriendelijke stalvloeren voor vleeskalveren

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3, derde lid, van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies en artikel 2.3 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3, tweede lid, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2019 wordt in de rij met titel 4.3, zesde kolom, ‘€ 12.500.000’ vervangen door ‘€ 13.885.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 september 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 april 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel

Met deze wijzigingsregeling wordt voor de subsidiemodule Welzijnsvriendelijke stalvloeren voor vleeskalveren, die is opgenomen in titel 4.3 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies (hierna: REES), het subsidieplafond van de afgelopen openstelling opgehoogd. In overleg met de Europese Commissie is door overheveling van middelen binnen pijler 2 van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid meer budget beschikbaar voor deze subsidieregeling. In de subsidiemodule Kwaliteitsregeling voor de kalfsvleessector (opgenomen in titel 4.2 van de REES) was rekening gehouden met 2.000 deelnemende kalverhouders. Het aantal vleeskalverhouders is echter lager, waardoor er een onderuitputting van deze subsidiemodule is. De subsidie voor de subsidiemodule Welzijnsvriendelijke stalvloeren voor vleeskalveren (opgenomen in titel 4.3 van de REES) is overschreven. Deze wijzigingsregeling regelt dat resterende budget van € 1.385.000 van titel 4.2 van de REES wordt overgeheveld naar titel 4.3 van de REES.

De openstellingsperiode van deze subsidiemodule liep van 1 oktober 2018 tot en met 30 oktober 2018 en van 1 september 2019 tot en met 30 september 2019. Met het extra beschikbaar gekomen budget wordt het subsidieplafond met terugwerkende kracht voor titel 4.3 van de REES met € 1.385.000 opgehoogd naar € 13.885.000. Met de ophoging van het budget voor deze openstellingsperiode kunnen 13 extra goed beoordeelde projectaanvragen worden gehonoreerd. Het betreft aanvragen, die inmiddels inhoudelijk zijn beoordeeld en zijn verdeeld op volgorde van rangschikking (artikel. 4.3.4 REES), maar pas na het ophogen van het budget kunnen worden toegewezen.

2. Staatssteun

De subsidiemodule Welzijnsvriendelijke stalvloeren voor vleeskalveren bevat geen staatssteun omdat de subsidie binnen de werkingssfeer van artikel 81, tweede lid, van verordening 1305/2013 valt (zie Stcrt. 2018, 33117). De ophoging van het subsidieplafond brengt geen verandering in de staatssteunaspecten van deze subsidiemodule. Door de overheveling van gelden van titel 4.2 naar titel 4.3 van de REES wordt deze subsidiemodule volledig bekostigd door EU-gelden.

3. Regeldruk

De ophoging van de subsidieplafond van de afgelopen openstelling voor de subsidiemodule Welzijnsvriendelijke stalvloeren voor vleeskalveren leidt niet tot een toename van de administratieve lasten bij de gebruikers van deze subsidiemodule.

4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. De regeling werkt terug tot en met 1 september 2019. Dit is nodig om de verhoging van het subsidieplafond voor reeds ingediende aanvragen mogelijk te maken. Het betreft geen belastende maatregel en deze regeling kan daarom met terugwerkende kracht gaan gelden.

Met de inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dit wordt gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze voor hen begunstigende regeling. Door de ophoging van het subsidieplafond met terugwerkende kracht kunnen meer subsidieaanvragen alsnog gehonoreerd worden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven