Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 november 2019, nr. 2019-0000132376, tot Wijziging Regeling Wfsv in verband met het ontclusteren van de sectorale premiecomponent WGA-lasten voor de sector 26 alsmede de sectorale premiecomponent ZW-lasten voor de sectoren 25 en 26 binnen de premie Werkhervattingskas

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 38, derde lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3.14 van de Regeling Wfsv vervallen het eerste en tweede lid alsmede de aanduiding ‘3.’ voor het derde lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 18 november 2019

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Werkgevers betalen jaarlijks gedifferentieerde premie voor de Werkhervattingskas (Whk). Deze premie bestaat uit twee componenten, te weten de premiecomponent WGA-lasten en de premiecomponent ZW-lasten. WGA-lasten betreffen daarbij de lasten in verband met werkhervattingsuitkeringen gedeeltelijk arbeidsgeschikten en overlijdensuitkeringen op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en ZW-lasten betreffen de lasten in verband met uitkeringen in verband met ziekte en overlijden op grond van de Ziektewet.

Op grond van artikel 38, derde lid, Wet financiering sociale verzekeringen is clustering van premiecomponenten voor de Whk-premie mogelijk. Met clusteren wordt de eigen sectorale premie vervangen met die van de gemiddelde sectorale premie van vergelijkbare sectoren. In het verleden zijn de sectorale premiecomponent voor de WGA-lasten van de sectorale premiepercentages voor de sector Vervoer NS (sector 26) en de sectorale premiecomponent voor de ZW-lasten van de sectorale premiepercentages voor de sectoren Vervoer KLM (sector 25) en Vervoer NS (sector 26) geclusterd met vergelijkbare vervoerssectoren, omdat het aantal en de loonsom van de publiek verzekerde werkgevers zodanig klein was dat er geen stabiele premie kon worden vastgesteld.

Door de technische aanpassingen in de premiesystematiek per 2020, waaronder de gescheiden berekening van sectorale en individuele premies1, is het niet langer nodig dat de sectorale premie van sector 26 (WGA en ZW) en 25 (ZW) wordt vervangen door de gemiddelde sectorale premie van soortgelijke sectoren. De lasten en loonsommen van kleine werkgevers worden voortaan uitsluitend gebruikt bij de berekening van de sectorale premies. De lasten en loonsommen van grote werkgevers, die een individuele premie betalen, hebben daardoor niet langer invloed op de hoogte van deze sectorale premie. De clustering in de premie kan daarom worden losgelaten, omdat een stabiele premie vastgesteld kan worden voor deze twee sectoren. In artikel 3.14 van de Regeling Wfsv vervallen daarom het eerste en tweede lid en in verband daarmee vervalt de aanduiding ‘3.’ voor het derde lid.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees


X Noot
1

Besluit van 17 april 2019, houdende wijziging van het Besluit Wfsv in verband met enkele wijzigingen in de differentiatiesystematiek van de premie voor de Werkhervattingskas en tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van enkele onderdelen van de Verzamelwet SZW 2019 (Stb. 2019, 166), onderdeel D.

Naar boven