Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 oktober 2019, nr Min-Buza.2019.4376-29, tot wijziging van enkele besluiten met het oog op de vermelding van Noord-Macedonië

De Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 26, eerste lid, onderdeel d, derde lid en vierde lid, alsmede artikel 42, eerste lid, van de Paspoortwet;

Gelet op artikel 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Besluiten:

ARTIKEL I

Het Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 13 mei 2019 tot aanwijzing van posten bevoegd tot het in ontvangst nemen van aanvragen voor reisdocumenten en identiteitskaarten1 wordt als volgt gewijzigd:

In Bijlage A wordt ‘Macedonië’ vervangen door ‘Noord-Macedonië’ en wordt de desbetreffende regel ingevoegd na de regel ‘Nigeria’.

ARTIKEL II

Het Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 11 april 2017 tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (Matra 2017–2020)1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘Macedonië’ vervangen door ‘Noord-Macedonië’.

B

In paragraaf 3.1.2, paragraaf 5, Criterium D.7, en in noot 3 van de bijlage wordt ‘Macedonië’ telkens vervangen door ‘Noord-Macedonië’.

ARTIKEL III

Het Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 5 september 2018 tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (Subsidiebeleidskader NFRP Politieke Partijen Programma 2019)1 wordt als volgt gewijzigd:

In paragraaf 4 van de bijlage wordt ‘Macedonië’ vervangen door ‘Noord-Macedonië’.

ARTIKEL IV

Het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 maart 2018 tot vaststelling van een subsidieplafond en beleidsregels voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (Orange Knowledge Programme 2018–2022)2 wordt als volgt gewijzigd:

In de bijlage, annex Landenlijst, wordt ‘Macedonië’ vervangen door ‘Noord-Macedonië’ en wordt de vermelding van Noord-Macedonië in kolom C ingevoegd na de vermelding van Nigeria.

ARTIKEL V

Het Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 29 november 2007, nr. DZO/UM-1024/2007, tot vaststelling van een subsidieplafond en tot aanvulling van een beleidsvoornemen op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Matra Projecten Programma3 wordt ingetrokken.

ARTIKEL VI

Het Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 30 november 2007 tot vaststelling van een subsidieplafond en beleidsvoornemen voor subsidiëring op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Matra Doelbijdragen Programma4 wordt ingetrokken.

ARTIKEL VII

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Namens dezen, De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, J. Brandt

TOELICHTING

Op 12 februari 2019 is de naamswijzing van voorheen Macedonië, zoals voorzien in het Prespa-Akkoord met Griekenland van kracht geworden, waarmee de naam van het land is veranderd in Noord-Macedonië. Dit brengt mee onder andere mee dat regelgeving waarin de benaming Macedonië wordt gebruikt moet worden aangepast. Het onderhavige besluit strekt daartoe.

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om enkele reeds lang uitgewerkte besluiten in te trekken (artikelen V en VI).

De Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Namens dezen, De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, J. Brandt

Naar boven