Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 2 oktober 2019, nr. 2019-0000159976, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns

2 oktober 2019

Nr. 2019- 0000159976

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken/Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op artikel 78 van de Wet op de accijns;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Uitvoeringsregeling accijns wordt in artikel 44, vijfde lid, ‘de tariefcode AU06 voor sigaretten en BU06 voor rooktabak’ vervangen door ‘de tariefcode AT07 voor sigaretten en BT07 voor rooktabak’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Inleiding

In deze regeling is een technische wijziging opgenomen van de Uitvoeringsregeling accijns.

2. Toelichting op de wijziging

In verband met de verhoging van de accijns op tabaksproducten met ingang van 1 januari 2020 zijn voor sigaretten en rooktabak nieuwe tariefcodes vastgesteld, die moeten worden vermeld op de accijnszegels.

3. Budgettaire aspecten, EU aspecten en de gevolgen voor bedrijfsleven en burger

Aan de wijziging in deze regeling zijn geen budgettaire aspecten verbonden. Evenmin zijn er additionele gevolgen verbonden voor de regeldruk van bedrijfsleven en burger.

4. Uitvoeringskosten

De maatregel uit deze regeling acht de Belastingdienst uitvoerbaar en handhaafbaar. De eerder uitgebrachte uitvoeringstoets is onverkort van kracht. Voor de uitvoeringstoets wordt verwezen naar de uitvoeringstoets bij de nota van wijziging op het Belastingplan 2018 (Kamerstukken II, 2017–2018, 34 785 bijlage bij nr. 8).

II Artikelsgewijs

Artikel I

Artikel I (artikel 44 van de Uitvoeringsregeling accijns)

In verband met de verhoging van de accijns op tabaksproducten ingevolge artikel VIIC van het Belastingplan 2018 met ingang van 1 januari 2020 moeten met ingang van die datum op accijnszegels nieuwe tariefcodes worden vermeld. Hierdoor kan onderscheid worden gemaakt tussen sigaretten en rooktabak tegen het oude accijnstarief en sigaretten en rooktabak tegen het nieuwe accijnstarief. De wijziging van artikel 44 van de Uitvoeringsregeling accijns voorziet in deze nieuwe tariefcodes.

Artikel II

Artikel II (inwerkingtreding)

Dit artikel regelt de inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

Naar boven