Publicatie aanduiding publiek identificatiemiddel rijbewijs

Zoetermeer, 22 januari 2019

JBZ 2019-387

De directie van de RDW,

Gelet op artikel 2f van de Regeling vaststelling modellen rijbewijzen en daarmee verband houdende formulieren

Besluit:

Artikel 1

Op een rijbewijs dat een functionaliteit voor een publiek identificatiemiddel bevat wordt op de achterzijde een aanduiding van dat publieke identificatiemiddel geplaatst volgens het in bijlage I van dit besluit opgenomen model.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum waarop zij is geplaatst in de Staatscourant en werkt terug tot en met 4 juni 2018.

Artikel 3

Dit besluit word aangehaald als: publicatie aanduiding publiek identificatiemiddel rijbewijs.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De directie van de RDW, A. van Ravestein Algemeen Directeur

BIJLAGE I MODEL AANDUIDING. (KLEUR: ZWART)

TOELICHTING

Naar aanleiding van de aankondiging in de brief van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 31 januari 2018 (kamerstuk 26 643 nr. 514) kunnen uitgegeven rijbewijzen een functionaliteit voor een publiek identificatiemiddel op het hoogste DigiD betrouwbaarheidsniveau bevatten (Min. Reg. van 16 juni 2018, Stcrt. 2018, 28732).

Overigens zal deze functionaliteit pas door de burger kunnen worden geactiveerd voor gebruik als de daartoe benodigde functionaliteit volledig operationeel is. Dit is pas het geval wanneer de definitieve regeling waarin de basis zal zijn opgenomen om de kosten door te belasten aan de burger die het middel wenst te gebruiken, in werking is getreden (Kamerstuk 34 972).

Met ingang van 4 juni 2018 wordt bij rijbewijzen die een functionaliteit voor een publiek identificatiemiddel op het hoogst mogelijke betrouwbaarheidsniveau bevatten op de achterzijde van het rijbewijs de in de bijlage van de regeling omschreven aanduiding opgenomen. De burger kan hierdoor zelf eenvoudig vaststellen of hij een rijbewijs heeft dat geschikt is om op het hoogste betrouwbaarheidsniveau toegang te krijgen tot digitale diensten.

De directie van de RDW, A. van Ravestein Algemeen Directeur

Naar boven