Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 juli 2019, nr. MBO/9140691, houdende wijziging van de Regeling modeldiploma mbo in verband met de vermelding van een in het buitenland behaald resultaat

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 7.4.6, derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING MODELDIPLOMA MBO

De Regeling modeldiploma mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 3 wordt vervangen door de bijlage die is opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

B

Bijlage 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onderdeel ‘Resultaten’ wordt na de tabel toegevoegd:

Een ander voorbeeld betreft een specifiek examenonderdeel dat is behaald in het buitenland. Vanwege de territoriale werking van de Nederlandse wet- en regelgeving kunnen in het buitenland behaalde examenonderdelen niet zonder meer meetellen voor een diploma als bedoeld in artikel 7.4.6, eerste lid, van de WEB. De examencommissie dient in zo’n geval te beoordelen of het in het buitenland afgelegde examen voldoet aan de eisen die in de Nederlandse wet- en regelgeving zijn opgenomen en of de condities waaronder het examen is afgenomen de juiste waren. Indien dat het geval is, verleent de examencommissie vanwege het in het buitenland behaalde examen, een vrijstelling voor het specifieke examenonderdeel of een deel daarvan. Naast de vermelding van het woord ‘vrijstelling’ kan in een dergelijk geval ook het behaalde resultaat in het buitenland op de resultatenlijst worden vermeld. In dat laatste geval wordt dit op de resultatenlijst als volgt opgenomen:

Kerntaak 1

[naam kerntaak], buitenland (vrijstelling)

[behaalde resultaat]

2. In de tweede alinea die is opgenomen onder het opschrift ‘Specifieke examenonderdelen’ wordt ‘artikel 14a’ vervangen door ‘artikel 3b’.

3. In de eerste alinea die is opgenomen onder het opschrift ‘Nederlandse taal en rekenen’ wordt ‘het resultaat’ vervangen door ‘de waardering’ en wordt ‘Het resultaat’ vervangen door ‘De waardering’.

4. Onder het opschrift ‘Resultatenlijst bij Nederlandse taal en rekenen bij hoger mbo-niveau’ wordt ‘de artikelen 3a en 3b’ vervangen door ‘artikel 3a’.

5. In de alinea die is opgenomen onder het opschrift ‘Engels’ wordt ‘het resultaat’ vervangen door ‘de waardering’ en wordt ‘Het resultaat’ vervangen door ‘De waardering’.

6. De alinea die is opgenomen onder het opschrift ‘Loopbaan en burgerschap’ komt te luiden:

De eindwaardering voor het onderdeel loopbaan en burgerschap wordt conform artikel 15, derde lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB uitgedrukt met de term ‘niet voldaan’ of ‘voldaan’. Aangezien het examen van een beroepsopleiding alleen met goed gevolg is afgelegd als voor het onderdeel loopbaan en burgerschap een eindwaardering ‘voldaan’ is behaald, zal bij het behalen van het diploma ‘voldaan’ op de resultatenlijst worden vermeld.

C

In Bijlage 8 wordt onder het opschrift ‘Extra informatie’ ‘het resultaat’ vervangen door ‘de waardering’.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

BIJLAGE A

BIJLAGE 3. BEHORENDE BIJ ARTIKEL 3, EERSTE LID, VAN DE REGELING MODELDIPLOMA MBO

Modelresultatenlijst voor mbo-niveau 4, behorende bij een diploma dat wordt uitgereikt voor een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2016

TOELICHTING

Algemene toelichting

Met deze wijzigingsregeling wordt het mogelijk gemaakt dat indien een vrijstelling wordt verleend op basis van een examen dat afgelegd is in het buitenland (buiten de landsgrenzen van Europees Nederland), hiervan naast het woord ‘vrijstelling’ tevens de eindwaardering kan worden vermeld op de resultatenlijst. Vanuit de mbo-sector is deze wens de afgelopen periode regelmatig geuit, omdat nu wordt ervaren alsof een buitenlandervaring onvoldoende gewaardeerd kan worden via de resultatenlijst, aangezien uitsluitend kan worden vermeld dat het gaat om een vrijstelling. Tevens kan dit een overstap naar een andere instelling of doorstroom naar het vervolgonderwijs bemoeilijken. Met de mogelijkheid om ook het eindwaardering van een afgelegd examen in het buitenland te kunnen vermelden bij een vrijstelling, wordt invulling gegeven aan de toezegging in dit kader in de brief Internationalisering in evenwicht.1

Daarnaast worden met het Besluit van 18 juni 2019 tot wijziging van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB vanwege de vereenvoudiging en verduidelijking van de vrijstellings- en examenregels mbode artikelen 3b en 14a van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (Ekb) samengevoegd tot een nieuw artikel 3b.2 In navolging hiervan wordt met deze wijzigingsregeling in de Regeling modeldiploma mbo een verwijzing aangepast.

Uitvoering en handhaafbaarheid

In het kader van de voorbereiding van deze wijzigingsregeling is een concept hiervan voorgelegd aan de Dienst Uitvoering Onderwijs, de Inspectie van het onderwijs en de Auditdienst Rijk voor een uitvoeringstoets. Zij hebben geen opmerkingen wat betreft de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid.

Administratieve lasten en nalevingskosten

Administratieve lasten kunnen worden gedefinieerd als de kosten om te voldoen aan informatieverplichtingen aan de overheid, voorvloeiend uit wet- en regelgeving van de overheid. Bij de voorbereiding van deze regeling is nagegaan of er sprake is van administratieve lasten voor instellingen, bedrijfsleven of burgers. Met de voorliggende regeling worden geen wijzigingen doorgevoerd in de informatieverplichtingen aan de overheid, en dus heeft dit geen gevolgen voor de administratieve lasten. Omdat er daarnaast geen sprake is van een verplichting van de vermelding van het resultaat van een in het buitenland afgelegd examen, maar slechts de mogelijkheid, is er tevens geen stijging van de nalevingskosten.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Onderdeel A

In bijlage 3 is de modelresultatenlijst voor een middenkader- of specialistenopleiding opgenomen, behorende bij een diploma dat wordt uitgereikt voor een beroepsopleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart vóór 1 augustus 2016. Bij de wijziging van de Regeling modeldiploma mbo van 20 juni 20183 is per abuis een onjuiste bijlage opgenomen. Op deze modelresultatenlijst is opgenomen dat voor het generieke examenonderdeel Engels een eindwaardering voor het centraal examen en het instellingsexamen moet worden weergegeven. Centrale examens Engels worden echter pas sinds studiejaar 2017-2018 afgenomen in een mbo niveau-4 opleiding. Voor een mbo niveau-4 opleiding waarvan het eerste studiejaar is gestart voor 1 augustus 2016 kan daarom nog geen eindwaardering worden weergegeven voor het centraal examen en het instellingsexamen. Daarom wordt deze onjuistheid met onderhavige wijzigingsregeling hersteld.

Onderdeel B, subonderdeel 1

Indien een student in het buitenland een examenonderdeel heeft behaald, wordt op dit moment op de resultatenlijst het woord ‘vrijstelling’ bij dit examenonderdeel vermeld. Met deze wijziging wordt mogelijk gemaakt dat een instelling er ook voor kan kiezen om naast het woord ‘vrijstelling’ het resultaat van een in het buitenland behaald (deel van een) examenonderdeel te vermelden. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van instellingen en studenten om het resultaat te kunnen vermelden van een examenonderdeel dat is behaald in het buitenland. In het onderdeel ‘Resultaten’ wordt een voorbeeld toegevoegd waarin duidelijk wordt gemaakt wat op de resultatenlijst kan worden weergegeven indien een instelling ook het resultaat van een in het buitenland behaald (deel van een) examenonderdeel wil vermelden.

Onderdeel B, subonderdeel 2

Bij Besluit van 18 juni 2019 tot wijziging van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB vanwege de vereenvoudiging en verduidelijking van de vrijstellings- en examenregels mbo worden de artikelen 3b en 14a van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (Ekb) samengevoegd tot een nieuw artikel 3b. Om die reden wordt de verwijzing naar artikel 14a vervangen door een verwijzing naar artikel 3b.

Onderdeel B, subonderdelen 3 en 5 en onderdeel C

Met deze wijzigingen wordt het woord ‘resultaat’ gewijzigd in ‘waardering’. Hiermee wordt aangesloten bij de terminologie van het Ekb.

Onderdeel B, subonderdeel 4

Aangezien in artikel 3b van het Ekb niets wordt geregeld over het afleggen van een examen op een hoger niveau, wordt de verwijzing naar dit artikel verwijderd.

Onderdeel B, subonderdeel 6

Deze wijziging betreft een tekstuele verbetering.

Artikel II

Aangezien het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB wijzigt per 1 augustus 2019 en de mbo-sector heeft aangegeven graag zo snel mogelijk naast het woord ‘vrijstelling’ ook het resultaat van een in het buitenland behaald (deel van een) examenonderdeel te kunnen vermelden, treedt deze regeling per 1 augustus 2019 in werking en wordt er afgeweken van de vaste verandermomenten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven


X Noot
1

Kamerstukken II, 2017-2018, 22 452, nr. 59.

X Noot
2

Stb. 2019, 228.

Naar boven