Gewijzigd instemmingsbesluit winningsplan Oostrum voor gaswinning, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

KENNISGEVING

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het verzoek tot wijziging van het instemmingsbesluit op het winningsplan Oostrum voor gaswinning. Van 2 juli 2019 tot en met 12 augustus 2019 ligt het gewijzigde instemmingsbesluit ter inzage.

Wat staat er in het verzoek tot wijziging van het instemmingsbesluit?

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (hierna: NAM) heeft een verzoek tot wijziging van het instemmingsbesluit met het winningsplan Oostrum ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het verzoek betreft alleen het gasveld Oostrum, dat voorheen binnen het winningsplan Kollum viel. Het gasveld Oostrum ligt binnen het gebied van de winningsvergunning Noord-Friesland. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Fryslân, in de gemeente Noardeast-Fryslân en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân.

Sinds 2002 wordt er gas gewonnen uit het gasveld Oostrum. De redenen voor het verzoek tot wijziging van het instemmingsbesluit zijn de aanpassingen van de productieprognose voor het gasveld Oostrum en een geactualiseerde seismische risicoanalyse en bodemdalingsprognose. NAM geeft in het winningsplan een verwachte einddatum van productie in 2034 aan. Deze aanpassingen aan het vigerende winningsplannen hebben niet tot een verandering van de risicobeoordeling van de gaswinning geleidt ten opzichte van het vigerende winningsplan.

Op deze aanvraag is de reguliere besluitvormingsprocedure van toepassing (artikel 34, vierde lid onder b van de Mijnbouwwet). In de voorbereiding van de wijziging van het instemmingsbesluit voor het winningsplan Oostrum zijn het SodM, de Tcbb en de betrokken decentrale overheden in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Het gewijzigde instemmingsbesluit Oostrum is samen met de onderliggende stukken in te zien op de ter inzage pagina van NLOG voor gewijzigde instemmingsbesluiten (www.nlog.nl/gewijzigde-instemmingsbesluiten). Van 2 juli 2019 tot en met 12 augustus 2019 kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen dit besluit, op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Het instellen van bezwaar tegen het instemmingsbesluit geschiedt door indiening van een ondertekend bezwaarschrift dat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, alsmede de gronden van het bezwaar bevat. U richt uw bezwaarschrift aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over gaswinning kunt u vinden op www.hoewerktgaswinnen.nl en www.nlog.nl. Voor nadere inlichtingen kunt u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens kantooruren contact opnemen met mevrouw C. Sayginer, tel. 070 379 8610.

Naar boven