Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 26 april 2019, nr. WJZ/ 18297201, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Consument en Markt

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de Autoriteit Consument en Markt;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Consument en Markt wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel a, komt te luiden:

a. de minister:

de Minister van Economische Zaken en Klimaat;

B

Artikel 2, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt '85, derde lid' vervangen door '85, tweede lid'.

2. Onderdeel b komt te luiden:

  • b. de artikelen 1c, vierde en vijfde lid, van de Gaswet, voor zover het de handhaving betreft van de artikelen 8a, 11 en 51 van de Gaswet ten aanzien van onderwerpen die geen betrekking hebben op veiligheid in verband met gas, 1h, eerste lid, 40, tweede lid, 45, eerste lid, 46, 47, eerste lid, 52a, eerste lid, onderdelen d, voor zover het niet de kwaliteit en de staat van onderhoud van het landelijk gastransportnet betreft, f en i, 54, 55, 56, 64, tweede lid, en 83 van de Gaswet.

C

In artikel 8 wordt 'Ministerie van Economische Zaken’ telkens vervangen door 'Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

D

In artikel 9 wordt 'Minister van Economische Zaken’ vervangen door 'Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 april 2019

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

Voorliggend wijzigingsbesluit regelt dat handhavingsbevoegdheden die aan de ACM toekomen worden gemandateerd aan de ACM. Daarnaast worden enkele onjuiste verwijzingen en de naamgeving van het ministerie gecorrigeerd.

Op 1 januari 2019 zijn enkele onderdelen van de Wet van 9 april 2018 tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (voortgang energietransitie) (Stb. 2018, 109) in werking getreden. Met deze wet is per 1 januari 2019 een wijziging doorgevoerd in artikel 1c van de Gaswet. Bij en krachtens het eerste en tweede lid van artikel 1c Gaswet worden de artikelen van de Gaswet en de onderwerpen aangeduid waarvoor het toezicht op de naleving bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat is belegd. Met het gewijzigde artikel 1c van de Gaswet is een duidelijkere afbakening gecreëerd tussen het toezicht dat door of namens de minister wordt uitgevoerd en het toezicht dat door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van artikel 1a van de Gaswet wordt uitgevoerd.

Het toezicht op de naleving van de artikelen en onderwerpen bedoeld in artikel 1c van de Gaswet, wordt op basis van een verdeling uitgevoerd door ambtenaren van SodM en ACM. Dit is per 1 januari 2019 geregeld in het Besluit aanwijzing toezichthouders Gaswet en daarop gebaseerde regelgeving. Voor zover het toezicht op de naleving betrekking heeft op veiligheid in verband met gas, wordt het toezicht uitgevoerd door SodM. Voor het overige wordt het toezicht door ACM uitgevoerd. In het onderhavige besluit worden de handhavingsbevoegdheden als bedoeld in artikel 1c, vierde en vijfde lid, voor zover die aan de ACM toekomen, gemandateerd. De mandatering aan SodM is geregeld in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een onjuiste verwijzing naar artikelleden van artikel 85 van de Elektriciteitswet 1998 en van artikel 64 van de Gaswet te corrigeren in artikel 2, eerste lid, onderdelen a en b, van dit mandaatbesluit.

Bij koninklijk besluit van 26 oktober 2017, nr. 2017001803, is de naamgeving van het Ministerie van Economische Zaken veranderd in het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Door wijziging van de artikelen 1, onderdeel a, 8, eerste en tweede lid en 9 wordt de naamgeving van het ministerie en de minister aangepast.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven