Besluit van de Minister voor Rechtsbescherming van 9 april 2019 nr. 2553069, houdende toekenning van een vaste vergoeding per maand aan de voorzitter van de Adviescommissie afgesloten strafzaken (Vergoedingsbesluit voorzitter Adviescommissie afgesloten strafzaken)

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 2, eerste lid onder a, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en artikel 4 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1

De voorzitter van de Adviescommissie afgesloten strafzaken ontvangt een vaste vergoeding per maand op basis van een arbeidsduurfactor van 0,2 en het maximum van salarisschaal 18 van Bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Vergoedingsbesluit voorzitter Adviescommissie afgesloten strafzaken.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 9 april 2019

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

De Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) is bij besluit van 12 september 2012 formeel ingesteld (Stb. 2012, 405). Deze onafhankelijke commissie heeft tot taak het adviseren van de procureur-generaal bij de Hoge Raad over de wenselijkheid van nader onderzoek naar de aanwezigheid van een herzieningsgrond in afgesloten strafzaken (vgl. artikel 461 van het Wetboek van Strafvordering). Het is geconstateerd dat de werklast van de voorzitter van de ACAS, die per 1 januari 2019 is aangetreden, in relatie tot de te verrichten werkzaamheden moet worden bijgesteld. Om die reden is de vergoeding van de voorzitter gewijzigd van een vergoeding per vergadering naar een vaste vergoeding per maand. De vergoeding van de voorzitter dient daarom opnieuw te worden vastgesteld.

De hoogte van de vergoeding is vastgesteld aan de hand van de arbeidsduurfactor van 0,2. De salarisschaal blijft gelijk aan de salarisschaal zoals die is bepaald in de Circulaire Vergoedingen adviescolleges en commissies (Stcrt. 2009, 1967) en behoeft geen verdere toelichting. Het betreft hier een vaste vergoeding per maand, aangezien de werkzaamheden van de voorzitter zich niet uitsluitend beperken tot vergaderingen. Deze vergoeding wordt betaald uit de aan de Hoge Raad toegekende middelen.

Naast de vaste vergoeding per maand heeft de voorzitter van de commissie op grond van artikel 2, tweede lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies in voorkomend geval recht op vergoeding van reis- en verblijfkosten overeenkomstig het Reisbesluit Binnenland en het Reisbesluit Buitenland.

Het besluit werkt terug tot en met 1 januari 2019, gelijktijdig met het moment van aantreden van de nieuwe voorzitter.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven