Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Financiën van 25 maart 2019, nr. 2019-0000113361, houdende regels met betrekking tot de uitwerking van de begrippen in de verdeelmaatstaven van het provinciefonds en gemeentefonds alsmede vaststelling van de verdeelsleutel voor een enkele verdeelmaatstaf (Regeling uitwerking verdeelmaatstaven provinciefonds en gemeentefonds)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikelen 4, 17 en 18, tweede lid, van het Besluit financiële verhouding 2001;

Besluiten:

Paragraaf 1. Algemeen

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

besluit:

Besluit financiële verhouding 2001;

maatstaf:

verdeelmaatstaf als bedoeld in bijlage 1 en bijlage 2 bij het besluit;

topografische kaart:

topografische kaart van de Basisregistratie Topografie van het Kadaster, op schaal 1:10.000.

Artikel 2

Voor de maatstaven waarvoor het CBS de bron is, worden de uitkomsten van de telling of berekening van het CBS gebruikt, tenzij anders is bepaald.

Artikel 3

Indien voor een maatstaf gegevens aan de topografische kaart worden ontleend, wordt daarvoor de meest recente topografische kaart gebruikt, tenzij anders is bepaald.

Paragraaf 2. Maatstaven provinciefonds

Artikel 4

Onze Minister van Financiën doet vóór 1 april van elk jaar een definitieve opgave aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van de opbrengst per afzonderlijke provincie van de ontvangen provinciale opcenten op de hoofdsommen van de motorrijtuigenbelasting over het voorafgaande jaar.

Artikel 5

Voor het aantal hectaren binnenwater, bedoeld in maatstaf 6 van bijlage 1 bij het besluit, is de omschrijving van binnenwater van het CBS van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. het IJsselmeer niet als binnenwater wordt aangemerkt;

  • b. die delen van de Dollard, de Eems, de Noordzee, de Ooster- en Westerschelde, de Waddenzee en het IJsselmeer die tussen havenhoofden en strekdammen liggen als binnenwater worden aangemerkt.

Artikel 6

  • 1. De oeverlengte, bedoeld in maatstaf 7 van bijlage 1 bij het besluit, is de lengte van de omtrek van de vlakken water volgens de topografische kaart in hectometers.

  • 2. In afwijking van de omschrijving van het binnenwater worden bij het vaststellen van de vlakken water, bedoeld in het eerste lid, ook alle watervlakken kleiner dan 10.000 vierkante meter meegerekend.

  • 3. Bij de bepaling van de oeverlengte zijn de lijnen die de begrenzing vormen tussen buitenwater en land, dan wel buitenwater en binnenwater uitgesloten.

Artikel 7

Het aantal inwoners landelijk gebied, bedoeld in maatstaf 9 van bijlage 1 bij het besluit, is het aantal inwoners woonachtig in rastervierkanten met een omgevingsadressendichtheid die kleiner is dan 1.000 adressen per vierkante kilometer.

Paragraaf 3. Maatstaven gemeentefonds

Artikel 8

Voor het gewogen gemiddelde aandeel van de verschillende grondsoorten, bedoeld in artikel 12 van het besluit, zijn de wegingsfactoren voor:

  • a. goede grond en water: 1,00;

  • b. kleigebied: 1,30;

  • c. kleiveengebied: 1,45;

  • d. veengebied: 2,10.

Artikel 9

De aandelen van de gemeenten in de tegemoetkoming, bedoeld in artikel 18, tweede lid, van het besluit, worden vastgesteld in bijlage 1 bij deze regeling.

Artikel 10

  • 1. Tot een etnische minderheid als bedoeld in maatstaf 12 van bijlage 2 bij het besluit worden uitsluitend de personen gerekend van wie ten minste een van de ouders is geboren in Marokko, Suriname, Turkije of de Caribische delen van het Koninkrijk.

  • 2. Tot de houders van een verblijfsvergunning op grond van asiel als bedoeld in maatstaf 12 van bijlage 2 bij het besluit, worden de personen gerekend aan wie een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 8, onderdeel c of d, van de Vreemdelingenwet 2000 is verleend.

Artikel 11

  • 1. In dit artikel wordt verstaan onder:

    a. aantrekkende woonkern:

    een woonkern die potentiële lokale klanten aantrekt;

    b. omliggende woonkern:

    een woonkern binnen een straal van 20 kilometer rondom de aantrekkende woonkern, met inbegrip van de aantrekkende woonkern zelf;

    c. concurrerende woonkern:

    andere woonkern dan de aantrekkende woonkern die binnen een straal van 20 kilometer rondom de omliggende woonkern ligt;

    d. gecorrigeerd aantal inwoners:

    het aantal inwoners van de woonkern, vermeerderd met een aandeel van de in de gemeente waarbinnen de woonkern is gelegen, niet in enige woonkern wonende inwoners. Dit aandeel is gelijk aan het aandeel van de inwoners van de woonkern in het totaal aantal in een woonkern binnen de gemeente wonende inwoners.

  • 2. Het aantal potentiële lokale klanten in een gemeente, bedoeld in maatstaf 13 van bijlage 2 bij het besluit, wordt berekend door het aantal potentiële klanten van alle woonkernen in een gemeente bij elkaar op te tellen.

  • 3. Het aantal potentiële lokale klanten van een woonkern is het aantal klanten dat een woonkern aantrekt uit alle omliggende woonkernen.

  • 4. Het aantal klanten dat de aantrekkende woonkern aantrekt uit één omliggende woonkern wordt berekend door het gecorrigeerde aantal inwoners van de omliggende woonkern te vermenigvuldigen met de toeloopkans.

  • 5. De toeloopkans wordt berekend door de aantrekkingskracht van de aantrekkende woonkern te delen door de gezamenlijke aantrekkingskracht van de aantrekkende woonkern en concurrerende woonkernen.

  • 6. De aantrekkingskracht van zowel de aantrekkende woonkern als de concurrerende woonkern wordt berekend op basis van de volgende formule:

    waarbij Ak de aantrekkingskracht weergeeft, I het gecorrigeerde aantal inwoners en A de afstand in kilometers tot de omliggende woonkern.

  • 7. De afstand tot de omliggende woonkern, bedoeld in het zesde lid, is de hemelsbreed gemeten afstand tussen de zwaartepunten van de aantrekkende of concurrerende woonkern en de omliggende woonkern in kilometers. De coördinaten van een zwaartepunt worden bepaald door het gewogen gemiddelde te bepalen van de coördinaten van de middelpunten van de rastervierkanten die de kern vormen. De weging geschiedt op basis van het totaal van verblijfsobjecten en stand- en ligplaatsen per rastervierkant. De afstand van de aantrekkende woonkern tot zichzelf wordt op één kilometer gesteld.

Artikel 12

Voor de berekening van het aantal potentiële regionale klanten van een woonkern, bedoeld in maatstaf 14 van bijlage 2 bij het besluit, is artikel 11 van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat:

  • 1. voor ‘20 kilometer’ wordt gelezen ‘60 kilometer’.

  • 2. de aantrekkingskracht van zowel de aantrekkende woonkern als een concurrerende woonkern wordt berekend op basis van de volgende formule:

Artkel 13

  • 1. Tot het aantal leerlingen voortgezet onderwijs, bedoeld in maatstaf 15 van bijlage 2 bij het besluit, worden de leerlingen gerekend die in de gemeente het onderwijs, bedoeld in artikel 5, onderdelen a tot en met c, van de Wet op het voortgezet onderwijs, volgen.

  • 2. Correctie vindt plaats door het aantal leerlingen, bedoeld in het eerste lid, te vermenigvuldigen met 0,8.

Artikel 14

  • 1. Tot het aantal leerlingen van een speciale school voor basisonderwijs, bedoeld in maatstaf 15a van bijlage 2 bij het besluit, worden de leerlingen gerekend die in de gemeente onderwijs volgen aan een speciale school voor basisonderwijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op het primair onderwijs.

  • 2. Tot het aantal leerlingen voortgezet speciaal onderwijs, bedoeld in maatstaf 15a van bijlage 2 bij het besluit, worden de leerlingen gerekend die in de gemeente:

    • a. praktijkonderwijs volgen als bedoeld in artikel 10f van de Wet op het voortgezet onderwijs; of

    • b. speciaal of voortgezet speciaal onderwijs volgen als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Wet op de expertisecentra.

  • 3. Indien in een gemeente een gesloten accommodatie voor jeugdzorg dan wel een justitiële jeugdinrichting met gemeentelijke verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting aanwezig is, wordt het aantal leerlingen dat het onderwijs, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, in deze instellingen volgt, gelijkgesteld aan de toegekende leerlingencapaciteit in deze instellingen voor dit onderwijs.

  • 4. Correctie vindt plaats door:

    • a. het aantal leerlingen, bedoeld in het eerste lid, en het tweede lid, onderdeel a, te vermenigvuldigen met 1,98;

    • b. het totaal aantal leerlingen, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, en het derde lid, te vermenigvuldigen met 3,46. Indien bij het onderwijs, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, en het derde lid een groepsgrootte van 2, 3 of 6 leerlingen van toepassing is wordt deze uitkomst vervolgens vermenigvuldigd met respectievelijk 4,30, 2,86 en 1,43.

Artikel 15

Voor het aantal hectaren binnenwater, bedoeld in maatstaf 19 van bijlage 2 bij het besluit, is de omschrijving van binnenwater van het CBS van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. het IJsselmeer niet als binnenwater wordt aangemerkt;

  • b. die delen van de Dollard, de Eems, de Noordzee, de Ooster- en Westerschelde, de Waddenzee en het IJsselmeer die tussen havenhoofden en strekdammen liggen als binnenwater worden aangemerkt.

Artikel 16

  • 1. Voor het aantal hectaren buitenwater, bedoeld in maatstaf 20 van bijlage 2 bij het besluit, zijn de omschrijvingen van het buitenwater van het CBS van toepassing, met dien verstande dat:

    • a. het IJsselmeer als buitenwater wordt aangemerkt;

    • b. die delen van de Dollard, de Eems, de Noordzee, de Ooster- en Westerschelde, de Waddenzee en het IJsselmeer die tussen havenhoofden en strekdammen liggen niet als buitenwater worden aangemerkt.

  • 2. Het aantal in aanmerking te nemen hectaren buitenwater in een gemeente bedraagt maximaal 10.000 hectare.

Artikel 17

Indien de gemiddelde hoogwaterlijn van een gemeente per topografische kaart sterk fluctueert en de gemeente ten gevolge van deze fluctuatie een onevenredig groot financieel nadeel of financiële onzekerheid ondervindt, kan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besluiten voor deze gemeente uit te blijven gaan van een eerdere topografische kaart.

Artikel 18

  • 1. Het oppervlak van de bebouwing, bedoeld in de maatstaven 21 tot en met 23a van bijlage 2 bij het besluit, wordt vastgesteld aan de hand van de contouren van panden zoals deze zijn opgenomen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen.

  • 2. Panden die volgens de topografische kaart worden aangemerkt als kas, warenhuis of tank worden niet als bebouwing meegerekend.

Artikel 19

Het aantal hectaren historische kernen, bedoeld in maatstaf 27 van bijlage 2 bij het besluit, en het aantal meters historische waterweg, bedoeld in maatstaf 28 van bijlage 2 bij het besluit, wordt vastgesteld in bijlage 2 bij deze regeling.

Artikel 20

De bewoonde oorden 1930, het aantal woningen 1930 in bewoonde oorden en het aantal woningen 1930 in historische kernen in bewoonde oorden, bedoeld in de maatstaven 29 en 30 van bijlage 2 bij het besluit, wordt vastgesteld in bijlage 3 bij deze regeling.

Artkel 21

  • 1. De oeverlengte, bedoeld in de maatstaven 34 en 35 van bijlage 2 bij het besluit, is de lengte van de omtrek van de vlakken water volgens de topografische kaart in hectometers.

  • 2. In afwijking van de omschrijving van het binnenwater worden bij het vaststellen van de vlakken water, bedoeld in het eerste lid, ook alle watervlakken kleiner dan 10.000 vierkante meter meegerekend.

  • 3. Bij de bepaling van de oeverlengte zijn de lijnen die de begrenzing vormen tussen buitenwater en land, dan wel buitenwater en binnenwater uitgesloten.

Paragraaf 4. Overige bepalingen

Artikel 22

Paragraaf 3 en de bijlagen 1, 2 en 3 van de Regeling meet- en rekenregels verdeelmaatstaven provinciefonds en gemeentefonds vervallen.

Artikel 23

De Regeling meet- en rekenregels verdeelmaatstaven provinciefonds en gemeentefonds wordt ingetrokken.

Artikel 24

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Paragraaf 1, paragraaf 3, artikel 22 en de bijlagen 1, 2 en 3 werken terug tot en met 1 januari 2016.

  • 3. Paragraaf 2 en artikel 23 werken terug tot en met 1 januari 2017.

Artikel 25

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling uitwerking verdeelmaatstaven provinciefonds en gemeentefonds.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

TOELICHTING

ALGEMEEN

Inleiding

De Financiële-verhoudingswet (Fvw) regelt onder meer de eisen waaraan de verdeling en de maatstaven van het provinciefonds en het gemeentefonds moeten voldoen. De verdeelmaatstaven zelf zijn vastgelegd in het Besluit financiële verhouding 2001 (Bfv).

De Regeling uitwerking verdeelmaatstaven provinciefonds en gemeentefonds stelt regels voor de afbakening en berekening van de begrippen die worden gebruikt in de verdeelmaatstaven voor het provinciefonds en het gemeentefonds, opgenomen in (de bijlagen bij) het Bfv.

De wijzigingen in verband met de invoering van het nieuwe verdeelmodel gemeentefonds vanaf 2015 en het nieuwe verdeelmodel provinciefonds per 2017 zijn aanleiding om de regeling opnieuw integraal vast te stellen.

Aanleiding voor het groot onderhoud gemeentefonds is geweest het Periodiek Onderhoudsrapport (POR) uit 2010. Daaruit bleek dat de verdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds niet goed meer aansloot bij de kosten die gemeenten maken. Om deze scheefheden in de verdeling weg te werken hebben de fondsbeheerders besloten tot nader onderzoek. De uitkomsten van de onderzoeken hebben geleid tot voorstellen voor een nieuwe verdeling van het gemeentefonds. Na consultatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) zijn gemeenten in de meicirculaire 2014 geïnformeerd en heeft behandeling in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer op 4 september 2014 plaatsgevonden.1 Het betrof de eerste fase van het groot onderhoud. Voor enkele andere onderdelen van het gemeentefonds zijn de onderzoeken later uitgevoerd en is het groot onderhoud met ingang van uitkeringsjaar 2016 doorgevoerd (tweede fase). Een laatste onderzoek heeft voor het onderdeel Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing (VHROSV) ook per 2017 nog tot een aanpassing van de verdeling geleid.2 Na het groot onderhoud en de aanpassing van het onderdeel VHROSV is de verdeling van het gemeentefonds weer kostengeoriënteerd3 en sluit deze weer aan bij de systematiek zoals neergelegd in de Fvw.

Aanleiding voor de wijziging van het verdeelmodel provinciefonds per 2017 zijn onder andere de voorstellen van de door het Interprovinciaal Overleg (IPO) ingestelde commissie “Aanpak verdeelvraagstukken Provinciefonds”, onder voorzitterschap van mr. G.J. Jansen, (hierna: de commissie-Jansen). Met de wet van 29 mei 2017 tot wijziging van de Financiële-verhoudingswet in verband met een vereenvoudiging van het verdeelmodel van het provinciefonds (Stb. 2017, 238) zijn de benodigde wijzigingen in de Fvw aangebracht. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de door de provincies ervaren complexiteit van het vorige verdeelmodel en wordt het aandeel van de algemene uitkering ten opzichte van de decentralisatie-uitkeringen vergroot, nu dit aandeel door diverse decentralisaties en daarmee gepaard gaande integratie- en decentralisatie-uitkeringen relatief klein was geworden.

De wijzigingen in de verdeelmaatstaven van het gemeentefonds en provinciefonds zijn reeds verwerkt in het Bfv. Onderhavige regeling bevat nadere bepalingen voor de gewijzigde verdeelmaatstaven en – omdat de regeling opnieuw integraal is vastgesteld – voor de andere verdeelmaatstaven in beide fondsen.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een aantal technische en redactionele wijzigingen alsmede aanpassingen vanwege verouderde bepalingen door te voeren.

De terugwerkende kracht die aan de regeling is toegekend is niet bezwaarlijk. Provincies en gemeenten zijn via de circulaires provinciefonds en gemeentefonds uitgebreid geïnformeerd over de aanpassingen in de verdeelmodellen en zijn betrokken geweest bij de voorbereiding van de besluitvorming over deze aanpassingen. De bepalingen in onderhavige regeling leiden niet tot extra administratieve lasten.

Gegevensverstrekking

De in het verdeelmodel gemeentefonds en provinciefonds gehanteerde verdeelmaatstaven kunnen wat betreft het gebruik van bronnen worden onderscheiden in twee categorieën:

  • 1. maatstaven waarbij algemene gegevens worden toegepast;

  • 2. maatstaven waarbij gegevens worden gebruikt die specifiek zijn gegenereerd ten behoeve van de uitvoering van de Fvw.

Bij de eerste categorie maatstaven wordt gebruik gemaakt van gegevens afkomstig van reguliere CBS-statistieken. In enkele gevallen zijn de gegevens afkomstig van andere instanties.

In bijlagen 1 en 2 bij het Bfv is aangegeven voor welke gegevens het CBS de bron is.

Voor gegevens die door het CBS worden aangeleverd wordt de berekeningswijze of het telsysteem van het CBS gehanteerd. Het gaat meestal om statistieken die algemeen toegankelijk zijn op Statline, de website van het CBS (www.statline.cbs.nl). Daar wordt ook een toelichting gegeven op de tel- en berekenwijze. Tenzij anders is bepaald worden de uitkomsten van het CBS in dit geval zonder meer overgenomen. Voor de gegevens die aan deze statistieken zijn ontleend zijn daarom geen nadere omschrijvingen of instructies meer opgenomen.

Voor sommige gegevens is de bron een andere instantie, bijvoorbeeld een van de andere ministers.

Voor de tweede categorie maatstaven, gebaseerd op informatie die specifiek ten behoeve van het gemeentefonds en provinciefonds is verzameld, kan niet worden aangesloten bij de werkwijze van het CBS en is veelal wel nadere regelgeving noodzakelijk. Het betreft voor het gemeentefonds bijvoorbeeld de negatieve inkomstenmaatstaf en de maatstaven voor lokaal en regionaal klantenpotentieel, die zijn gebaseerd op niet-reguliere statistische informatie van het CBS. Daarnaast gaat het om de maatstaven bodemgesteldheid, leerlingaantallen van verschillende onderwijssoorten, historische kernen en historisch water, die zijn gebaseerd op gegevens die door andere instanties dan het CBS worden aangeleverd. Deze regeling gaat voornamelijk over deze tweede categorie verdeelmaatstaven. Uitzondering daarop vormen de voorschriften voor vaststelling en levering van de gegevens voor de negatieve inkomstenmaatstaf voor het gemeentefonds. Daarvoor is een aparte ministeriële regeling opgesteld, de Regeling belastingcapaciteit 2011 (Stcrt. 2011, 6030). In de onderhavige regeling blijft deze maatstaf derhalve buiten beschouwing.

ARTIKELSGEWIJS

Artikel 1

Artikel 1 van deze regeling definieert een aantal in de regeling gebruikte begrippen.

Artikel 2

Voor de verdeelmaatstaven die gebruik maken van de reguliere CBS-statistieken wordt aangesloten bij de uitkomsten van het CBS. Daarvoor zijn geen nadere regels opgenomen.

Artikel 3

In artikel 1 is de definitie van het begrip topografische kaart bepaald. Dit artikel regelt dat bij verdeelmaatstaven die gegevens ontlenen aan de topografische kaart de meest recente versie van deze kaart wordt gebruikt, zijnde de meest recente levering van Top10NL, het digitale topografische basisbestand van de Basisregistratie Topografie van het Kadaster.

Artikel 4

In het verdeelmodel van het provinciefonds is een negatieve inkomstenmaatstaf opgenomen. Voor de berekening van de omvang en de verdeling van deze inkomstenmaatstaf is het noodzakelijk per kalenderjaar per provincie de opbrengst in euro’s te kennen wat betreft de opcenten op de hoofdsommen van de motorrijtuigenbelasting die in de betreffende provincie voor een bepaald jaar worden geheven. De maatstaf is gebaseerd op de aantallen geheven provinciale opcenten op de hoofdsommen van de motorrijtuigenbelasting en de opbrengst daarvan. De gegevens over de opbrengsten van de geheven provinciale opcenten op de hoofdsommen voor de motorrijtuigenbelasting zijn afkomstig van de Minister van Financiën (Belastingdienst). In artikel 4 is vastgelegd dat uiterlijk per 1 april van ieder jaar een definitieve opgave wordt gedaan van de ontvangsten op kasbasis per provincie van de geheven opcenten over het voorafgaande jaar.

Artikel 5

Bij de definitie van binnenwater wordt afgeweken van de door het CBS gehanteerde definitie. Artikel 5 bepaalt op welke punten wordt afgeweken van die definitie.

Artikel 6

De maatstaf oeverlengte wordt berekend op basis van de omtrek van het binnenwater. De omschrijving van het binnenwater die voor deze maatstaf wordt gebruikt wijkt af van die voor de maatstaf binnenwater, omdat meren en poelen vanaf een oppervlak van 50 vierkante meter meetellen. Voor de maatstaf binnenwater is dat 10.000 vierkante meter.

Artikel 7

Het onderscheid naar landelijk gebied wordt gemaakt aan de hand van de omgevingsadressendichtheid. De definitie van rastervierkant is opgenomen in artikel 1, onder d, van het Bfv.

Artikel 8

Dit artikel geeft de regels voor de toepassing van het begrip bodemfactor, dat in een aantal maatstaven wordt gebruikt.

Artikel 9

De algemene uitkering van het gemeentefonds bevat bedragen voor stedelijke vernieuwing, die als tegemoetkoming voortvloeien uit het toenmalige beleid rondom het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Op grond van artikel 18, tweede lid, van het Besluit financiële verantwoording 2001 worden het totaalbedrag van deze tegemoetkoming en de aandelen van gemeenten daarin bij ministeriële regeling vastgesteld. Voor 2016 is het totaalbedrag vastgesteld in het Besluit tot vaststelling van de bedragen per eenheid voor de algemene uitkering uit het gemeentefonds over het uitkeringsjaar 2016 (Stcrt. 2018, 31403). Het totaalbedrag voor de volgende jaren zal in soortgelijke besluiten worden vastgesteld. Artikel 9 van onderhavige regeling stelt het aandeel per gemeente in de tegemoetkoming vanaf 2016 vast.

Artikel 10

Dit artikel bakent de in de maatstaf minderheden gebruikte begrippen af aan de hand van relevante wetgeving.

Artikel 11 en 12

Deze artikelen geven de rekenmethode van het lokaal klantenpotentieel (maatstaf 13), respectievelijk het regionaal klantenpotentieel (maatstaf 14). Hierna is de berekening van het lokaal klantenpotentieel nader toegelicht. Die toelichting is rechtstreeks van toepassing op de berekening van het regionaal klantenpotentieel, behalve waar anders is aangegeven.

Het lokaal klantenpotentieel van een gemeente is de som van het klantenpotentieel van de verschillende woonkernen van de gemeente. Het klantenpotentieel van een woonkern is het aantal potentiële klanten dat wordt aangetrokken uit alle woonkernen die minder dan 20 kilometer van de woonkern verwijderd liggen, daaronder mede begrepen de aantrekkende woonkern zelf.

Voor de berekening van het lokaal klantenpotentieel wordt aangesloten bij de definitie van woonkern in artikel 1, onderdeel f, van het Bfv, met dien verstande dat de adressen van een rastervierkant niet in dezelfde gemeente hoeven te liggen. Een rastervierkant kan adressen bevatten die in verschillende gemeenten liggen. Op gemeentegrenzen liggende rastervierkanten kunnen bijgevolg in meerdere gemeenten meetellen voor de afbakening van woonkernen van die gemeenten.

Het klantenpotentieel van een woonkern is het aantal klanten dat die woonkern aantrekt uit alle woonkernen die binnen een straal van 20 kilometer rond die woonkern zijn gelegen. Dat aantal wordt voor elke omliggende woonkern afzonderlijk berekend door het gecorrigeerde aantal inwoners van die omliggende woonkern te vermenigvuldigen met de toeloopkans, zijnde de kans dat de aantrekkende woonkern klanten uit die omliggende woonkern aantrekt. De toeloopkans wordt berekend door de aantrekkingskracht van de aantrekkende woonkern te delen door de gezamenlijke aantrekkingskracht van de aantrekkende woonkern en de concurrerende woonkernen.

Een concurrerende woonkern is een andere woonkern dan de aantrekkende woonkern die minder dan 20 kilometer van de omliggende woonkern is verwijderd. De aantrekkende woonkern concurreert dus met de concurrerende woonkern om klanten uit de omliggende woonkern. De toeloopkans van de aantrekkende woonkern wordt kleiner, naarmate de aantrekkingskracht van de concurrerende woonkern(en) groter wordt.

De aantrekkingskracht van zowel de aantrekkende als concurrerende woonkern wordt berekend door het gecorrigeerde aantal inwoners te delen door de gekwadrateerde afstand in kilometers tot de omliggende woonkern. Daarbij wordt de afstand van de aantrekkende kern (als omliggende kern) tot zichzelf op één kilometer vastgesteld. De afstand tot de omliggende kern wordt gekwadrateerd, omdat zodoende in de formule wordt verdisconteerd, de veronderstelling dat klanten uit de omliggende kern minder snel naar de aantrekkende of concurrerende woonkern zullen reizen, naarmate de afstand daarheen groter is.

Het regionaal klantenpotentieel van een gemeente wordt op dezelfde manier berekend als het lokaal klantenpotentieel, met dien verstande dat met een straal van 60 in plaats van 20 kilometer wordt gerekend en, bij de berekening van de aantrekkingskracht van de aantrekkende woonkern, het gecorrigeerde aantal inwoners wordt gekwadrateerd.

De berekening van het lokaal en regionaal klantenpotentieel wordt uitgevoerd door het CBS met behulp van de basisregistratie personen (BRP) en de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG). Door het gebruik van de BAG is niet meer de locatie van adressen in een gemeente bepalend, maar de locatie van verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen in een gemeente.

Artikel 13

Dit artikel geeft een nadere duiding van de leerlingmaatstaf voortgezet onderwijs in bijlage 2 bij het Besluit financiële verhoudingen 2001 (maatstaf 15).

Artikel 14

Dit artikel geeft een nadere duiding van de leerlingmaatstaf speciale school voor basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in bijlage 2 bij het Besluit financiële verhoudingen 2001 (maatstaf 15a). Voor de berekening van de bedragen worden voor de verschillende categorieën leerlingen verschillende gewichten gehanteerd. Ook de gewichten zijn hier geregeld.

Ten aanzien van leerlingen die speciaal of voortgezet speciaal onderwijs volgen als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Wet op de expertisecentra geldt voor een aantal instellingen een afwijkende telmethode. In gemeenten waarin sprake is van een gesloten accommodatie voor jeugdzorg of een justitiële jeugdinrichting bestaat dit leerlingenaantal uit de toegekende leerlingencapaciteit in deze instellingen voor voortgezet onderwijs, niet uit het aantal leerlingen dat in deze instellingen daadwerkelijk voortgezet onderwijs volgt. Indien bijvoorbeeld in een bepaalde instelling acht kinderen voortgezet onderwijs volgen, maar de instelling een toegekende capaciteit voor vijftien leerlingen heeft, wordt het leerlingenaantal in de betreffende instelling op vijftien leerlingen gesteld. Op deze wijze wordt in de verdeling rekening gehouden met gemeenten die vanwege een gesloten accommodatie voor jeugdzorg of een justitiële jeugdinrichting binnen hun grenzen hogere kosten hebben door de verplichting om een grotere onderwijscapaciteit in de gesloten accommodatie voor jeugdzorg dan wel justitiële jeugdinrichting in stand te houden dan het aantal leerlingen dat daadwerkelijk onderwijs volgt. Voor beide type instellingen wordt deze telmethode enkel gehanteerd als de gemeente de financiële verantwoordelijkheid voor de onderwijshuisvesting van een dergelijke instelling draagt. De afwijkende telmethode is niet van toepassing op de rijks justitiële jeugdinrichtingen, omdat de financiële verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting bij deze instellingen bij het Rijk ligt.

Artikel 15 en 16

De artikelen 15 en 16 bepalen op welke punten wordt afgeweken van de door het CBS gehanteerde definities van binnenwater en buitenwater.

Artikel 17

Gebleken is dat de uitslag bij de bepaling van de hoogwaterlijn soms sterk beïnvloed wordt door incidentele omstandigheden, waardoor de verhouding water – land voor een gemeente sterk ongunstig kan worden beïnvloed (bijvoorbeeld ten gevolge van een springtij). De fondsbeheerders hebben in een dergelijk geval gebruik gemaakt van hun bevoegdheid om van de aangeleverde gegevens af te wijken (artikel 3, derde lid, van het besluit). Omdat het een omstandigheid betreft die zich altijd voor kan doen is de afwijkingsmogelijkheid in dit artikel nader bepaald. Als de in het artikel omschreven omstandigheden zich voordoen kan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besluiten de gegevens van de vorige meting te gebruiken.

Artikel 18

Dit artikel regelt hoe de grondoppervlakte bebouwing wordt vastgesteld. De methode van het CBS voor het bepalen van de grondoppervlakte bebouwing maakt gebruik van gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Topografie (BRT). Gebruik van beide basisregistraties is voor alle overheidsinstanties verplicht. Door het gebruik van deze basisregistraties hoeven de gegevens over de grondoppervlakte bebouwing niet meer te worden geïndexeerd.

Artikel 19 en 20

De maatstaven gebaseerd op de historische kernen, de historische waterwegen en de bewoonde oorden 1930 worden vastgesteld overeenkomstig de bijlagen 2 en 3 bij deze regeling.

Artikel 21

Voor de toelichting op dit artikel wordt verwezen naar de toelichting op artikel 6.

Artikelen 22 tot en met 24

De artikelen 22 tot en met 24 regelen de gefaseerde intrekking van de Regeling meet- en rekenregels verdeelmaatstaven provinciefonds en gemeentefonds en gefaseerde inwerkingtreding van deze regeling. Dit hangt samen met de twee fasen van het groot onderhoud gemeentefonds en de bevindingen van de commissie-Jansen met betrekking tot de verdeelmaatstaven voor het provinciefonds. Voor een verdere toelichting wordt naar het algemene deel van de toelichting verwezen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

BIJLAGE 1. MAATSTAF INVESTERINGSBUDGET STEDELIJKE VERNIEUWING (ISV) (BIJLAGE BIJ ARTIKEL 9 VAN DE REGELING UITWERKING VERDEELMAATSTAVEN PROVINCIEFONDS EN GEMEENTEFONDS)

Gemeente per 1-1-2016

Maatstaf ISV

 

Vanaf 2016

 

ISV (a)

ISV (b)

 

stadsvernieuwing

herstructurering

Aa en Hunze

0,000720063

0,000180125

Aalburg

0,000097768

0,000032773

Aalsmeer

0,000222553

0,000125499

Aalten

0,000648353

0,000198341

Achtkarspelen

0,000727425

0,000324515

Alblasserdam

0,000212132

0,000587444

Albrandswaard

0,000069414

0,000187360

Alkmaar

0,005915748

0,006691647

Almelo

0,004393678

0,006510569

Almere

0,000000000

0,000260088

Alphen aan den Rijn

0,001119960

0,002371161

Alphen-Chaam

0,000072245

0,000027604

Ameland

0,000241883

0,000024517

Amersfoort

0,003205409

0,004501294

Amstelveen

0,000715569

0,003213704

Amsterdam

0,211339828

0,140531959

Apeldoorn

0,003582399

0,004782473

Appingedam

0,000901217

0,001089753

Arnhem

0,016613726

0,020141675

Assen

0,001164566

0,003104489

Asten

0,000122176

0,000075828

Baarle-Nassau

0,000097893

0,000031458

Baarn

0,000539313

0,000388629

Barendrecht

0,000107892

0,000145402

Barneveld

0,000405593

0,000198170

Bedum

0,000488208

0,000179573

Beek

0,000392440

0,000515333

Beemster

0,000175750

0,000041353

Beesel

0,000245151

0,000135447

Bellingwedde

0,000813447

0,000133462

Berg en Dal

0,000385129

0,000269329

Bergeijk

0,000126280

0,000062058

Bergen L

0,000192966

0,000129309

Bergen NH

0,000614427

0,000363477

Bergen op Zoom

0,001541239

0,001714713

Berkelland

0,000794704

0,000269938

Bernheze

0,000139025

0,000092204

Best

0,000076762

0,000215054

Beuningen

0,000141142

0,000086934

Beverwijk

0,001089345

0,001974339

Binnenmaas

0,000347104

0,000237159

Bladel

0,000109221

0,000079597

Blaricum

0,000112701

0,000051777

Bloemendaal

0,000464624

0,000153929

Bodegraven-Reeuwijk

0,000385923

0,000236700

Boekel

0,000053584

0,000027067

Borger-Odoorn

0,000834062

0,000250331

Borne

0,000321571

0,000169671

Borsele

0,000657707

0,000203131

Boxmeer

0,000239181

0,000138631

Boxtel

0,000361020

0,000391364

Breda

0,005660131

0,007361253

Brielle

0,000347867

0,000150634

Bronckhorst

0,000680644

0,000156943

Brummen

0,000357963

0,000111223

Brunssum

0,001477587

0,002226761

Bunnik

0,000045543

0,000046033

Bunschoten

0,000075710

0,000044686

Buren

0,000377073

0,000082724

Capelle aan den IJssel

0,000251812

0,003132810

Castricum

0,000269113

0,000225453

Coevorden

0,001014834

0,000542570

Cranendonck

0,000161375

0,000104024

Cromstrijen

0,000181879

0,000078555

Cuijk

0,000169141

0,000194110

Culemborg

0,000432459

0,000397497

Dalfsen

0,000361667

0,000135525

Dantumadiel

0,000624789

0,000184948

De Bilt

0,000588288

0,000808944

De Fryske Marren

0,001789657

0,000537336

De Marne

0,001079966

0,000205766

De Ronde Venen

0,000226416

0,000169680

De Wolden

0,000662551

0,000152104

Delft

0,006998074

0,009539340

Delfzijl

0,001546952

0,001963059

Den Helder

0,001566914

0,002496490

Deurne

0,000233100

0,000151934

Deventer

0,005569131

0,006747480

Diemen

0,000103104

0,000580701

Dinkelland

0,000284380

0,000146774

Doesburg

0,000311462

0,000187267

Doetinchem

0,000753153

0,001098312

Dongen

0,000252466

0,000201939

Dongeradeel

0,001612333

0,000421287

Dordrecht

0,012629937

0,015432448

Drechterland

0,000170642

0,000055639

Drimmelen

0,000252314

0,000109680

Dronten

0,000000000

0,000180539

Druten

0,000155963

0,000082059

Duiven

0,000066382

0,000049980

Echt-Susteren

0,000769290

0,000448133

Edam-Volendam

0,000374189

0,000152849

Ede

0,001106171

0,001896316

Eemnes

0,000034081

0,000015819

Eemsmond

0,001514889

0,000288879

Eersel

0,000094083

0,000056078

Eijsden-Margraten

0,000660934

0,000208381

Eindhoven

0,009543371

0,015647070

Elburg

0,000338237

0,000112794

Emmen

0,003316802

0,003415297

Enkhuizen

0,000845857

0,000270256

Enschede

0,010740938

0,018027844

Epe

0,000544745

0,000388252

Ermelo

0,000227306

0,000170265

Etten-Leur

0,000168302

0,000228271

Ferwerderadiel

0,000531951

0,000078041

Franekeradeel

0,001535997

0,000370905

Geertruidenberg

0,000300823

0,000162822

Geldermalsen

0,000348843

0,000108716

Geldrop-Mierlo

0,000289596

0,000552081

Gemert-Bakel

0,000226079

0,000118987

Gennep

0,000302600

0,000245649

Giessenlanden

0,000150777

0,000072859

Gilze en Rijen

0,000198715

0,000115251

Goeree-Overflakkee

0,001100306

0,000338997

Goes

0,001723544

0,001845454

Goirle

0,000116285

0,000100254

Gooise Meren

0,001912084

0,001170002

Gorinchem

0,001142520

0,002256041

Gouda

0,002767439

0,002890717

Grave

0,000154979

0,000081524

Groningen

0,042077968

0,050673797

Grootegast

0,000465410

0,000092924

Gulpen-Wittem

0,000571905

0,000184925

Haaksbergen

0,000338042

0,000245240

Haaren

0,000113755

0,000038545

Haarlem

0,020210842

0,012515850

Haarlemmerliede en Spaarnwoude

0,000064271

0,000052156

Haarlemmermeer

0,000642470

0,000731235

Halderberge

0,000296501

0,000168970

Hardenberg

0,001019977

0,000516332

Harderwijk

0,000424198

0,000569647

Hardinxveld-Giessendam

0,000322488

0,000246567

Haren

0,000837768

0,000592754

Harlingen

0,001659235

0,000730008

Hattem

0,000259323

0,000118373

Heemskerk

0,000088506

0,001029331

Heemstede

0,000736768

0,000317762

Heerde

0,000313064

0,000107690

Heerenveen

0,002049850

0,001658480

Heerhugowaard

0,000143218

0,000190291

Heerlen

0,009276664

0,018246697

Heeze-Leende

0,000099849

0,000050761

Heiloo

0,000229972

0,000146411

Hellendoorn

0,000638901

0,000271890

Hellevoetsluis

0,000290615

0,000411578

Helmond

0,001211785

0,001999514

Hendrik-Ido-Ambacht

0,000087234

0,000268715

Hengelo

0,004488334

0,007109521

Het Bildt

0,000650292

0,000101690

Heumen

0,000087251

0,000044721

Heusden

0,000379641

0,000202820

Hillegom

0,000478849

0,000379163

Hilvarenbeek

0,000125099

0,000041677

Hilversum

0,004610702

0,003890148

Hof van Twente

0,000775733

0,000333830

Hollands Kroon

0,000569079

0,000233618

Hoogeveen

0,000980674

0,001751443

Hoogezand-Sappemeer

0,002166327

0,002946510

Hoorn

0,001072820

0,000900265

Horst aan de Maas

0,000500997

0,000290540

Houten

0,000074673

0,000029285

Huizen

0,000367773

0,000227016

Hulst

0,001272037

0,000339271

IJsselstein

0,000129636

0,000348844

Kaag en Braassem

0,000172021

0,000110513

Kampen

0,002556683

0,002163202

Kapelle

0,000280527

0,000088934

Katwijk

0,000800055

0,001928201

Kerkrade

0,003016567

0,004743351

Koggenland

0,000179027

0,000059730

Kollumerland en Nieuwkruisland

0,000509209

0,000146398

Korendijk

0,000141296

0,000044226

Krimpen aan den IJssel

0,000205242

0,000620732

Krimpenerwaard

0,001099844

0,000648700

Laarbeek

0,000167570

0,000085953

Landerd

0,000106744

0,000046297

Landgraaf

0,001262243

0,001655636

Landsmeer

0,000062770

0,000065521

Langedijk

0,000251779

0,000094746

Lansingerland

0,000167963

0,000150531

Laren

0,000278484

0,000087148

Leek

0,000575596

0,000227671

Leerdam

0,000471032

0,000407279

Leeuwarden

0,017678449

0,021719808

Leeuwarderadeel

0,000228132

0,000059341

Leiden

0,011120166

0,010416431

Leiderdorp

0,000146037

0,000690471

Leidschendam-Voorburg

0,003629217

0,006412912

Lelystad

0,000016395

0,000818167

Leudal

0,000585124

0,000262296

Leusden

0,000067462

0,000066708

Lingewaal

0,000150254

0,000051310

Lingewaard

0,000256154

0,000240226

Lisse

0,000296250

0,000425455

Littenseradiel

0,000563784

0,000064249

Lochem

0,000586225

0,000180632

Loon op Zand

0,000193668

0,000116977

Lopik

0,000095358

0,000024828

Loppersum

0,000972933

0,000124117

Losser

0,000350660

0,000222866

Maasdriel

0,000239800

0,000103810

Maasgouw

0,000577624

0,000226973

Maassluis

0,000496862

0,002250578

Maastricht

0,008721052

0,010494013

Marum

0,000367667

0,000083695

Medemblik

0,000598369

0,000158083

Meerssen

0,000499462

0,000299142

Menameradiel

0,000555257

0,000115028

Menterwolde

0,000511794

0,000138852

Meppel

0,001105413

0,001318653

Middelburg

0,003897189

0,002364775

Midden-Drenthe

0,000720216

0,000266429

Midden-Delfland

0,000169980

0,000069238

Mill en Sint Hubert

0,000111849

0,000044675

Moerdijk

0,000481592

0,000194336

Molenwaard

0,000356926

0,000102353

Montferland

0,000440748

0,000236735

Montfoort

0,000082126

0,000028126

Mook en Middelaar

0,000042025

0,000059988

Neder-Betuwe

0,000163664

0,000083810

Nederweert

0,000195902

0,000101286

Neerijnen

0,000180315

0,000042337

Nieuwegein

0,000152911

0,000580199

Nieuwkoop

0,000156211

0,000129013

Nijkerk

0,000365294

0,000292116

Nijmegen

0,011320648

0,014075006

Nissewaard

0,000310354

0,002021770

Noord-Beveland

0,000530192

0,000103369

Noordenveld

0,000655228

0,000333660

Noordoostpolder

0,000034314

0,000875901

Noordwijk

0,000433729

0,000532399

Noordwijkerhout

0,000196497

0,000164245

Nuenen c.a.

0,000081249

0,000067951

Nunspeet

0,000219574

0,000162865

Nuth

0,000464241

0,000277248

Oegstgeest

0,000258991

0,000343630

Oirschot

0,000183255

0,000055822

Oisterwijk

0,000237082

0,000136087

Oldambt

0,003321686

0,001662234

Oldebroek

0,000197823

0,000099682

Oldenzaal

0,000639142

0,000760828

Olst-Wijhe

0,000376353

0,000162230

Ommen

0,000275067

0,000170062

Onderbanken

0,000218320

0,000114094

Oost Gelre

0,000366759

0,000167921

Oosterhout

0,000402929

0,000842616

Ooststellingwerf

0,000874270

0,000301920

Oostzaan

0,000107664

0,000061732

Opmeer

0,000106526

0,000037903

Opsterland

0,000978593

0,000328583

Oss

0,000736877

0,001037073

Oud-Beijerland

0,000226672

0,000115675

Oude IJsselstreek

0,000782567

0,000298989

Ouder-Amstel

0,000139801

0,000235890

Oudewater

0,000183189

0,000047943

Overbetuwe

0,000316699

0,000211056

Papendrecht

0,000107910

0,000634960

Peel en Maas

0,000414444

0,000253005

Pekela

0,000921818

0,000351580

Pijnacker-Nootdorp

0,000173879

0,000201779

Purmerend

0,000334615

0,001609871

Putten

0,000236725

0,000125003

Raalte

0,000422568

0,000224311

Reimerswaal

0,000644470

0,000253528

Renkum

0,000711169

0,000840664

Renswoude

0,000023407

0,000007395

Reusel-De Mierden

0,000080007

0,000041190

Rheden

0,001308678

0,001044392

Rhenen

0,000170556

0,000232999

Ridderkerk

0,000721093

0,002511381

Rijnwaarden

0,000173975

0,000060814

Rijssen-Holten

0,000426606

0,000266956

Rijswijk

0,002498930

0,007041121

Roerdalen

0,000261706

0,000198238

Roermond

0,002935696

0,003154253

Roosendaal

0,001117552

0,001606383

Rotterdam

0,176639105

0,187058286

Rozendaal

0,000007513

0,000004241

Rucphen

0,000146635

0,000107153

Schagen

0,000460759

0,000180697

Scherpenzeel

0,000078215

0,000035215

Schiedam

0,013840837

0,019156579

Schiermonnikoog

0,000132942

0,000018851

Schijndel

0,000135798

0,000112122

Schinnen

0,000290925

0,000128403

Schouwen-Duiveland

0,002099431

0,000540600

's-Gravenhage

0,112852552

0,103920039

's-Hertogenbosch

0,003484332

0,005391031

Simpelveld

0,000318182

0,000320734

Sint-Anthonis

0,000109211

0,000041092

Sint-Michielsgestel

0,000195210

0,000106859

Sint-Oedenrode

0,000119788

0,000067674

Sittard-Geleen

0,004452420

0,007412157

Sliedrecht

0,000699311

0,001142985

Slochteren

0,000803809

0,000119346

Sluis

0,001305850

0,000579562

Smallingerland

0,001342850

0,002346925

Soest

0,000548983

0,000911447

Someren

0,000124921

0,000070666

Son en Breugel

0,000039898

0,000053607

Stadskanaal

0,002190892

0,001600237

Staphorst

0,000361418

0,000045343

Stede Broec

0,000157169

0,000081998

Steenbergen

0,000329561

0,000127284

Steenwijkerland

0,001421810

0,000830776

Stein

0,000566729

0,000629730

Stichtse Vecht

0,000499292

0,000581786

Strijen

0,000158209

0,000075306

Súdwest-Fryslân

0,004940515

0,003150860

Ten Boer

0,000303381

0,000056809

Terneuzen

0,002600366

0,001723370

Terschelling

0,000286456

0,000053303

Texel

0,000402265

0,000092827

Teylingen

0,000336957

0,000385055

Tholen

0,000979331

0,000224778

Tiel

0,000815964

0,000729842

Tilburg

0,008600694

0,011799999

Tubbergen

0,000132812

0,000064518

Twenterand

0,000506266

0,000215927

Tynaarlo

0,000698872

0,000302849

Tytsjerksteradiel

0,000918969

0,000320879

Uden

0,000191068

0,000351933

Uitgeest

0,000076899

0,000056538

Uithoorn

0,000058717

0,000351991

Urk

0,000113870

0,000048016

Utrecht

0,029825601

0,028403813

Utrechtse Heuvelrug

0,000593208

0,000405653

Vaals

0,000861271

0,000762058

Valkenburg aan de Geul

0,000913978

0,000576618

Valkenswaard

0,000368478

0,000500108

Veendam

0,001837976

0,001366882

Veenendaal

0,000552790

0,001407947

Veere

0,000703326

0,000257014

Veghel

0,000223055

0,000178594

Veldhoven

0,000182018

0,000381904

Velsen

0,001594151

0,002803868

Venlo

0,003790555

0,005917811

Venray

0,000448226

0,000730568

Vianen

0,000162348

0,000156930

Vlaardingen

0,003186456

0,011512477

Vlagtwedde

0,001321358

0,000363198

Vlieland

0,000106192

0,000017237

Vlissingen

0,003673599

0,005583076

Voerendaal

0,000301011

0,000122887

Voorschoten

0,000269614

0,000593760

Voorst

0,000446391

0,000130762

Vught

0,000347614

0,000202037

Waalre

0,000111010

0,000092661

Waalwijk

0,000623025

0,000660225

Waddinxveen

0,000185271

0,000707277

Wageningen

0,000549112

0,001378742

Wassenaar

0,000730218

0,000436250

Waterland

0,000312418

0,000111740

Weert

0,000837363

0,001361324

Weesp

0,000604777

0,000911763

Werkendam

0,000269607

0,000106383

West Maas en Waal

0,000287903

0,000073732

Westerveld

0,000523422

0,000123351

Westervoort

0,000058205

0,000053436

Westland

0,001104473

0,001041060

Weststellingwerf

0,001203270

0,000417123

Westvoorne

0,000192802

0,000068749

Wierden

0,000253959

0,000117432

Wijchen

0,000263255

0,000206080

Wijdemeren

0,000274101

0,000114014

Wijk bij Duurstede

0,000131788

0,000108250

Winsum

0,000707526

0,000144079

Winterswijk

0,001009533

0,000387291

Woensdrecht

0,000185316

0,000119698

Woerden

0,000346795

0,000302834

Wormerland

0,000180609

0,000192396

Woudenberg

0,000050539

0,000025940

Woudrichem

0,000155925

0,000056756

Zaanstad

0,006047364

0,009549549

Zaltbommel

0,000417907

0,000165071

Zandvoort

0,000487364

0,000774585

Zederik

0,000263042

0,000068799

Zeewolde

0,000000000

0,000001659

Zeist

0,001323157

0,002016091

Zevenaar

0,000251224

0,000394142

Zoetermeer

0,000210132

0,002973529

Zoeterwoude

0,000097363

0,000043391

Zuidhorn

0,000658972

0,000164975

Zuidplas

0,000254547

0,000417693

Zundert

0,000213118

0,000096387

Zutphen

0,001947075

0,001461220

Zwartewaterland

0,000407159

0,000164220

Zwijndrecht

0,000374533

0,002142928

Zwolle

0,005786191

0,007038150

BIJLAGE 2. DE HISTORISCHE KERNEN EN HET HISTORISCHE WATER (BIJLAGE BIJ ARTIKEL 19 VAN DE REGELING UITWERKING VERDEELMAATSTAVEN PROVINCIEFONDS EN GEMEENTEFONDS)

Gemeente per 1-1-2016

Historische kern

Oppervlakte van de kern in hectaren

Lengte van de waterwegen in meters

Aalten

Bredevoort

5

0

Alkmaar

Alkmaar

47

8.600

Almelo

Almelo

10

0

Amersfoort

Amersfoort

40

6.800

Amsterdam

Amsterdam

425

83.000

Appingedam

Appingedam

9

0

Arnhem

Arnhem

18

0

Assen

Assen

11

0

Bellingwedde

Oudeschans

0

1.700

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

39

1.100

Berkelland

Borculo

5

1.750

Beverwijk

Beverwijk

17

0

Breda

Breda

42

0

Brielle

Brielle

26

5.800

Buren

Buren

6

1.150

Coevorden

Coevorden

9

3.250

Culemborg

Culemborg

17

3.100

De Fryske Marren

Sloten

5

1.450

Delft

Delft

85

18.100

Delfzijl

Delfzijl

6

0

Deventer

Deventer

35

3.700

Dinkelland

Ootmarsum

6

0

Doesburg

Doesburg

18

7.400

Doetinchem

Doetinchem

10

0

Dongeradeel

Dokkum

22

5.350

Dordrecht

Dordrecht

72

10.800

Echt-Susteren

Echt

29

0

Nieuwstadt

Susteren

Edam-Volendam

Edam

31

8.100

Eindhoven

Eindhoven

9

0

Elburg

Elburg

9

2.500

Enkhuizen

Enkhuizen

54

10.700

Enschede

Enschede

9

0

Franekeradeel

Franeker

22

5.850

Geertruidenberg

Geertruidenberg

13

3.600

Gemert-Bakel

Gemert

8

0

Gennep

Gennep

5

0

Goeree-Overflakkee

Goedereede

7

0

Goes

Goes

21

2.350

Gooise Meren

Muiden

27

11.150

Naarden

Gorinchem

Gorinchem

31

5.750

Gouda

Gouda

53

10.350

Grave

Grave

8

2.950

Groningen

Groningen

112

6.100

Haarlem

Haarlem

107

11.850

Halderberge

Oudenbosch

10

0

Harderwijk

Harderwijk

19

1.650

Harlingen

Harlingen

45

6.000

Hattem

Hattem

7

1.000

Heerenveen

Heerenveen

9

2.300

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis

5

3.700

Helmond

Helmond

10

0

Heusden

Heusden

16

6.900

Hof van Twente

Delden

17

0

Diepenheim

Goor

Hoorn

Hoorn

46

5.150

Hulst

Hulst

15

4.550

IJsselstein

IJsselstein

10

2.950

Kampen

Kampen

36

5.700

Krimpenerwaard

Schoonhoven

15

3.000

Leerdam

Leerdam

8

0

Leeuwarden

Leeuwarden

44

7.250

Leiden

Leiden

125

21.850

Lingewaal

Asperen

12

1.150

Heukelum

Lingewaard

Huissen

5

0

Lochem

Lochem

7

0

Maasgouw

Stevensweert

24

0

Thorn

Wessem

Maassluis

Maassluis

14

3.750

Maastricht

Maastricht incl. Wijck

101

2.600

Medemblik

Medemblik

31

5.950

Meppel

Meppel

17

2.550

Middelburg

Middelburg

77

8.700

Moerdijk

Klundert

27

12.350

Willemstad

Zevenbergen

Molenwaard

Nieuwpoort

5

2.450

Montferland

’s-Heerenberg

6

0

Montfoort

Montfoort

10

1.650

Nijkerk

Nijkerk

14

0

Nijmegen

Nijmegen

20

0

Nissewaard

Geervliet

5

0

Oirschot

Oirschot

10

0

Oisterwijk

Oisterwijk

10

0

Oldambt

Winschoten

10

0

Oldenzaal

Oldenzaal

8

0

Ommen

Ommen

5

0

Oost Gelre

Groenlo

9

2.400

Oosterhout

Oosterhout

10

0

Oss

Megen

10

1.400

Ravenstein

Oudewater

Oudewater

13

3.350

Peel en Maas

Kessel

5

0

Purmerend

Purmerend

15

2.250

Rhenen

Rhenen

5

0

Rijssen-Holten

Rijssen

8

0

Roerdalen

Montfort

7

0

Roermond

Roermond

34

0

Roosendaal

Roosendaal

10

0

Rotterdam

Delfshaven

25

12.900

Rotterdam

Schagen

Schagen

6

0

Schiedam

Schiedam

33

6.850

Schouwen-Duiveland

Brouwershaven

56

6.500

Zierikzee

's-Gravenhage

's-Gravenhage

130

9.850

's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch

54

7.350

Sittard-Geleen

Sittard

14

0

Sluis

Aardenburg

24

7.800

IJzendijke

Retranchement

Sluis

Steenbergen

Steenbergen

8

6.200

Steenwijkerland

Blokzijl

27

5.750

Kuinre

Steenwijk

Vollenhove

Súdwest-Fryslân

Bolsward

80

24.250

Hindelopen

IJlst

Sneek

Staveren

Workum

Terneuzen

Axel

13

3.000

Philippine

Sas van Gent

Terneuzen

Tholen

St. Maartensdijk

16

1.300

Tholen

Tiel

Tiel

14

1.500

Tilburg

Tilburg

10

0

Utrecht

Utrecht

132

14.100

Valkenburg aan de Geul

Valkenburg

7

0

Veere

Domburg

14

3.200

Veere

Venlo

Venlo

10

0

Vianen

Vianen

12

2.200

Vlaardingen

Vlaardingen

10

0

Vlagtwedde

Bourtange

0

3.600

Vlissingen

Vlissingen

16

3.200

Wageningen

Wageningen

9

1.800

Waterland

Monnickendam

18

4.600

Weert

Weert

13

0

Weesp

Weesp

19

4.000

Westland

’s-Gravenzande

5

0

Wijchen

Batenburg

5

0

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

13

1.250

Woerden

Woerden

9

3.900

Woudrichem

Woudrichem

6

1.700

Zaanstad

Zaandam

12

10.200

Zaltbommel

Zaltbommel

21

4.350

Zevenaar

Zevenaar

6

0

Zutphen

Zutphen

28

5.750

Zwartewaterland

Genemuiden

23

4.550

Hasselt

Zwartsluis

Zwolle

Zwolle

41

4.550

BIJLAGE 3. DE BEWOONDE OORDEN 1930, HET AANTAL WONINGEN 1930 IN BEWOONDE OORDEN EN HET AANTAL WONINGEN 1930 IN HISTORISCHE KERNEN IN BEWOONDE OORDEN (BIJLAGE BIJ ARTIKEL 20 VAN DE REGELING UITWERKING VERDEELMAATSTAVEN PROVINCIEFONDS EN GEMEENTEFONDS)

Gemeente per 1-1-2016

Bewoond oord 1930 (soms verdeeld over twee gemeenten)

Historische kern gelegen in het bewoonde oord 1930

Woningen 1930 in het bewoonde oord 1930

Woningen 1930 in een bewoond oord tevens historische kern

Aalsmeer

Aalsmeer

1.605

0

Aalten

Aalten

996

0

Alblasserdam

Alblasserdam

1.467

0

Kinderdijk (deel)

Alkmaar

Alkmaar

Alkmaar

7.019

7.019

Almelo

Almelo

Almelo

7.097

7.097

Alphen aan den Rijn

Alphen

3.731

0

Boskoop

Amersfoort

Amersfoort

Amersfoort

8.558

8.558

Amstelveen

Amstelveen

1.241

0

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

198.950

196.621

Buitenveldert

Oostzaan (deel)

Tuindorp Oostzaan

Apeldoorn

Apeldoorn

11.306

0

Appingedam

Appingedam

Appingedam

1.268

1.268

Arnhem

Arnhem

Arnhem

18.048

18.048

Assen

Assen

Assen

3.666

3.666

Asten

Asten

538

0

Baarn

Baarn

2.959

0

Soestdijk (deel)

Barendrecht

Barendrecht

716

0

Barneveld

Barneveld

920

0

Bedum

Bedum

678

0

Beek

Beek

644

0

Berg en Dal

Groesbeek

1.067

0

Millingen

Bergen NH

Bergen

1.819

0

Egmond aan Zee

   

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

4.083

4.083

Berkelland

Borculo

Borculo

1.204

524

Neede

Beverwijk

Beverwijk

Beverwijk

3.506

2.217

Wijk aan Duin

Binnenmaas

Gravendeel, ’s

1.435

0

Puttershoek

Blaricum

Blaricum

779

0

Bloemendaal

Aerdenhout

2.464

0

Bloemendaal

Overveen

Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven

870

0

Borger-Odoorn

Eerste Valthermond

2.246

0

Nieuw-Buinen

Tweede Exloërmond

Borne

Borne

1.224

0

Boxmeer

Boxmeer

736

0

Boxtel

Boxtel

1.588

0

Breda

Breda

Breda

12.005

9.613

Ginneken

Prinsenhage

Brielle

Brielle

Brielle

870

870

Brummen

Brummen

509

0

Brunssum

Brunssum

3.867

0

Rumpen

Treebeek

Bunschoten

Spakenburg

717

0

Capelle aan den IJssel

Keten

841

0

Coevorden

Coevorden

Coevorden

917

917

Culemborg

Culemborg

Culemborg

1.899

1.899

Dantumadiel

Zwaagwesteinde

573

0

De Bilt

Bilthoven

2.889

0

De Bilt

De Fryske Marren

Joure

1.818

0

Lemmer

Delft

Delft (deel)

Delft

11.645

11.645

Delfzijl

Delfzijl

Delfzijl

1.579

948

Farmsum

Den Helder

Den Helder

7.694

0

Deurne

Deurne

720

0

Deventer

Deventer

Deventer

8.739

8.234

Hoven

Diemen

Diemerbrug

763

0

Doesburg

Doesburg

Doesburg

1.178

1.178

Doetinchem

Doetinchem

Doetinchem

1.667

1.667

Dongen

Dongen

1.346

0

Dongeradeel

Dokkum

Dokkum

1.331

1.331

Dordrecht

Dordrecht

Dordrecht

14.520

13.939

Dubbeldam

Drechterland

Venhuizen

596

0

Drimmelen

Lage Zwaluwe

1.237

0

Made

Echt-Susteren

Echt

Echt

572

572

Edam-Volendam

Edam

Edam

1.933

950

Volendam

Ede

Bennekom

3.234

0

Ede

Eemsmond

Uithuizen

845

0

Eindhoven

Eindhoven

Eindhoven

19.215

18.701

Tivoli

Elburg

Elburg

Elburg

579

579

Emmen

Barger-Oosterveen

4.532

0

Emmen

Emmer-Compascuum

Emmer-Erfscheidenveen

Erica

Nieuw-Amsterdam

Nieuw-Weerdinge

Enkhuizen

Enkhuizen

Enkhuizen

2.330

2.330

Enschede

Enschede

Enschede

15.963

11.523

Glanerbrug

Rondom Enschede

Epe

Epe

604

0

Ermelo

Ermelo

645

0

Etten-Leur

Etten

542

0

Franekeradeel

Franeker

Franeker

1.787

1.787

Geertruidenberg

Geertruidenberg

Geertruidenberg

1.532

537

Raamsdonksveer

Geldrop-Mierlo

Geldrop

1.074

0

Gemert-Bakel

Gemert

Gemert

663

663

Gennep

Gennep

Gennep

569

569

Goeree-Overflakkee

Dirksland

3.633

0

Middelharnis

Ooltgensplaat

Oude Tonge

Sommelsdijk

Goes

Goes

Goes

2.371

2.371

Goirle

Goirle

891

0

Gooise Meren

Bussum (deel)

6.822

651

Bussum (deel)

Naarden

Naarden

Gorinchem

Gorinchem

Gorinchem

3.432

3.432

Gouda

Gouda

Gouda

7.377

7.377

Groningen

Groningen

Groningen

25.153

23.468

Helpman

Hoogkerk

Haarlem

Haarlem

Haarlem

30.680

30.680

Haarlemmermeer

Aalsmeerderbuurt

4.976

0

Abbenes

Hoofddorp

Nieuw-Vennep

Schiphol

Zwanenburg

Halderberge

Oudenbosch

Oudenbosch

1.296

616

Oud-Gastel

Hardenberg

Dedemsvaart

1.013

0

Harderwijk

Harderwijk

Harderwijk

1.443

1.443

Hardinxveld-Giessendam

Boven-Hardinxveld

2.315

0

Giessendam

Neder-Hardinxveld

Haren

Haren

638

0

Harlingen

Harlingen

Harlingen

2.541

2.541

Hattem

Hattem

Hattem

652

652

Heemskerk

Heemskerk

780

0

Heemstede

Heemstede

3.226

0

Heerenveen

Akkrum

2.234

1.600

Heerenveen

Heerenveen

Heerlen

Heerlen

7.754

0

Heerlerheide

Hoensbroek

Meezenbroek

Molenberg

Heiloo

Heiloo

929

0

Hellendoorn

Nijverdal

1.341

0

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis

1.211

636

Nieuw-Helvoet

Helmond

Helmond

Helmond

4.770

4.770

Hendrik-Ido-Ambacht

Hendrik-Ido-Ambacht

964

0

Hengelo

Hengelo

6.759

0

Het Bildt

Oudebildtdijk

636

0

Heusden

Drunen

1.162

0

Vlijmen

Hillegom

Hillegom

1.874

0

Hilversum

Hilversum

13.746

0

Hof van Twente

Goor

Goor

1.469

1.469

Stad Delden

Delden

   

Hoogeveen

Hoogeveen

1.516

0

Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand

1.980

0

Sappemeer

Hoorn

Hoorn

Hoorn

3.299

3.299

Huizen

Huizen

1.923

0

Hulst

Hulst

Hulst

874

874

IJsselstein

IJsselstein

IJsselstein

703

703

Kaag en Braassem

Roelofarendsveen

542

0

Kampen

Brunnepe

4.545

3.052

Kampen

Kampen

Katwijk

Katwijk aan de Rijn

5.004

0

Katwijk aan Zee

Rijnsburg

Kerkrade

Eygelshoven

7.506

0

Kerkrade

Spekholzerheide

Terwinselen

Kollumerland en Nieuwkruisland

Kollum

577

0

Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel

925

0

Krimpenerwaard

Krimpen aan den Lek

3.668

1.194

Lekkerkerk

Ouderkerk aan de Ijssel

Schoonhoven

Schoonhoven

Landgraaf

Nieuwenhagen

2.575

0

Schaesberg

Waubach

Langedijk

Broek op Langedijk

1.101

0

St. Pancras

Lansingerland

Berkel

501

0

Laren

Laren

1.634

0

Leerdam

Klein-Oosterwijk

1.635

810

Leerdam

Leerdam

Leeuwarden

Grouw

15.191

12.319

Huizum

Leeuwarden

Leeuwarden

Leiden

Leiden

Leiden

17.166

17.166

Leiderdorp

Leiderdorp

510

0

Leidschendam-Voorburg

Leidschendam

6.047

0

Voorburg

Lisse

Lisse

1.325

0

Lochem

Lochem

Lochem

1.361

1.361

Loon op Zand

Kaatsheuvel

1.032

0

Maassluis

Maassluis

Maassluis

2.422

2.422

Maastricht

Heer

12.746

10.137

Limmel

Maastricht

Maastricht/Wijk

Wijk

Maastricht/Wijk

Wijkerveld

Wittevrouwenveld

Medemblik

Andijk

1.776

803

Medemblik

Medemblik

Meerssen

Meerssen

589

0

Menameradiel

Berlikum

552

0

Menterwolde

Muntendam

603

0

Meppel

Meppel

Meppel

2.928

2.928

Middelburg

Middelburg

Middelburg

4.287

4.287

Midden-Drenthe

Smilde

1.001

0

Moerdijk

Klundert

Klundert

1.513

1.513

Zevenbergen

Zevenbergen

Molenwaard

Kinderdijk (deel)

892

0

Nieuw-Lekkerland

Montferland

Heerenberg, ’s

Heerenberg, ’s

620

620

Nieuwegein

Vreeswijk

567

0

Nijkerk

Nijkerk

Nijkerk

1.146

1.146

Nijmegen

Hees

16.196

14.335

Nijmegen

Nijmegen

St. Anna

Noordwijk

Noordwijk aan Zee

2.198

0

Noordwijk-Binnen

Noordwijkerhout

Noordwijkerhout

544

0

Nunspeet

Nunspeet

579

0

Oegstgeest

Oegstgeest

1.027

0

Oisterwijk

Oisterwijk

Oisterwijk

1.176

1.176

Oldambt

Beerta

3.452

2.903

Winschoten

Winschoten

Oldenzaal

Oldenzaal

Oldenzaal

2.091

2.091

Olst-Wijhe

Wijhe

526

0

Onderbanken

Schinveld

519

0

Oost Gelre

Groenlo

Groenlo

718

718

Oosterhout

Oosterhout

Oosterhout

1.991

1.991

Oostzaan

Oostzaan (deel)

797

0

Opsterland

Gorredijk

652

0

Oss

Oss

2.590

0

Oud-Beijerland

Oud-Beijerland

1.201

0

Oude IJsselstreek

Ulft

518

0

Oudewater

Oudewater

Oudewater

707

707

Overbetuwe

Elst

676

0

Papendrecht

Papendrecht

1.239

0

Pekela

Nieuwe-Pekela

2.102

0

Oude-Pekela

Purmerend

Purmerend

Purmerend

1.496

1.496

Putten

Putten

704

0

Raalte

Raalte

532

0

Reimerswaal

Yerseke

822

0

Renkum

Oosterbeek

4.064

0

Renkum

Rheden

Dieren

5.119

0

Rheden

Velp

Rhenen

Rhenen

Rhenen

872

872

Ridderkerk

Bolnes

2.380

0

Ridderkerk

Slikkerveer

Rijssen-Holten

Rijssen

Rijssen

1.782

1.782

Rijswijk

Delft (deel)

Delft

4.042

0

Rijswijk

Roermond

Roermond

Roermond

3.316

2.811

Swalmen

Roosendaal

Roosendaal

Roosendaal

3.464

3.464

Rotterdam

Hillegersberg

152.086

143.539

Hoek van Holland

IJsselmonde

Overschie

Pernis

Rotterdam

Rotterdam

Schiebroek

West-IJsselmonde

Rucphen

Heike, ’t

637

0

Schagen

Schagen

Schagen

845

845

Schiedam

Schiedam

Schiedam

13.298

13.298

Schijndel

Schijndel

827

0

Schouwen-Duiveland

Bruinisse

2.425

1.819

Zierikzee

Zierikzee

's-Gravenhage

Gravenhage, ’s-

Gravenhage, ’s-

130.270

116.262

Loosduinen

Scheveningen

's-Hertogenbosch

Hertogenbosch, ’s-

Hertogenbosch, ’s-

8.390

8.390

Sittard-Geleen

Geleen

4.826

2.297

Sittard

Sittard

Sliedrecht

Sliedrecht

3.255

0

Slochteren

Siddeburen

590

0

Sluis

Breskens

1.274

0

Oostburg

Smallingerland

Drachten

1.709

0

Soest

Soest

1.926

0

Soestdijk (deel)

Stadskanaal

Musselkanaal

3.442

0

Stadskanaal

Staphorst

Staphorst

660

0

Stede Broec

Bovenkarspel

1.132

0

Grootebroek

Steenbergen

Dinteloord

1.329

747

Steenbergen

Steenbergen

Steenwijkerland

Steenwijk

Steenwijk

1.650

1.650

Stein

Stein

669

0

Stichtse Vecht

Breukelen

1.520

0

Maarssen

Strijen

Strijen

536

0

Súdwest-Fryslân

Bolsward

Bolsward

6.774

6.250

Makkum

Sneek

Sneek

Workum

Workum

Terneuzen

Axel

Axel

3.331

1.539

Neuzen

Sas van Gent

Sas van Gent

Terschelling

West-Terschelling

513

0

Texel

Den Burg

636

0

Teylingen

Sassenheim

1.524

0

Warmond

Tholen

Sint Annaland

1.288

669

Tholen

Tholen

Tiel

Tiel

Tiel

2.802

2.802

Tilburg

Tilburg

Tilburg

16.436

16.436

Twenterand

Vriezenveen

1.038

0

Tytsjerksteradiel

Bergum

846

0

Uden

Uden

550

0

Uitgeest

Uitgeest

841

0

Urk

Urk

724

0

Utrecht

Utrecht

Utrecht

39.725

37.288

Zuilen

Utrechtse Heuvelrug

Doorn

1.930

0

Driebergen

Vaals

Vaals

1.410

0

Valkenburg aan de Geul

Valkenburg

Valkenburg

588

588

Valkenswaard

Valkenswaard

1.372

0

Veendam

Veendam

3.654

0

Wildervank

Veenendaal

Geldersch-Veenendaal

2.384

0

Veenendaal

Veere

Westkapelle

591

0

Veghel

Veghel

905

0

Velsen

IJmuiden

10.063

0

Santpoort

Velsen

Venlo

Blerick

7.161

4.755

Tegelen

Venlo

Venlo

Venray

Venray

626

0

Vianen

Vianen

Vianen

590

590

Vlaardingen

Emausbuurt

6.938

6.540

Vlaardingen

Vlaardingen

Vlissingen

Oost-Souburg

6.521

5.750

Vlissingen

Vlissingen

Voorschoten

Voorschoten

891

0

Voorst

Twello

674

0

Vught

Vught

1.311

0

Waalre

Aalst

559

0

Waalwijk

Waalwijk

1.316

0

Waddinxveen

Waddinxveen

1.491

0

Wageningen

Wageningen

Wageningen

2.670

2.670

Wassenaar

Wassenaar

1.617

0

Waterland

Monnickendam

Monnickendam

568

568

Weert

Weert

Weert

1.312

1.312

Weesp

Weesp

Weesp

1.741

1.741

Werkendam

Werkendam

669

0

West Maas en Waal

Leeuwen

836

0

Westland

Gravenzande, ’s-

Gravenzande, ’s-

4.323

1.048

Monster

Naaldwijk

Poeldijk

Wateringen

Weststellingwerf

Wolvega

1.042

0

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

591

591

Winterswijk

Winterswijk

2.524

0

Woerden

Woerden

Woerden

1.651

1.651

Wormerland

Wormer

886

0

Zaanstad

Assendelft

15.821

8.346

Koog aan de Zaan

Krommenie

Westzaan

Wormerveer

Zaandam

Zaandam

Zaandijk

Zaltbommel

Zaltbommel

Zaltbommel

906

906

Zandvoort

Zandvoort

2.296

0

Zeist

Zeist

4.932

0

Zutphen

Zutphen

Zutphen

4.318

4.318

Zwartewaterland

Genemuiden

Genemuiden

1.380

1.380

Zwartsluis

Zwartsluis

Zwijndrecht

Zwijndrecht

2.450

0

Zwolle

Zwolle

Zwolle

9.313

9.313


X Noot
1

Kamerstukken II 2013/14, 33 750-B, nr. 15.

X Noot
2

Kamerstukken II 2015/16, 34 300-B, nr. 23.

X Noot
3

Kostenoriëntatie wil zeggen dat de verdeling van het fonds rekening houdt met de objectieve kenmerken van gemeenten (zoals het aantal inwoners, de oppervlakte en de bodemgesteldheid) die een indicatie vormen voor verschillen in de taakopgave tussen gemeenten.

Naar boven