Besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 3 april 2019 tot geheimverklaring van de opdracht ten behoeve van het ontwerpen, ontwikkelen, produceren, personaliseren en distribueren van reisdocumenten en identiteitskaarten zoals bedoeld in artikel 2 van de Paspoortwet, hierna gezamenlijk aangeduid als Reisdocumenten

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties,

Gelet op artikel 2.23, eerste lid onder e van de Aanbestedingswet 2012,

Besluit:

Artikel 1

Geheim wordt verklaard de opdracht ten behoeve van het ontwerpen, ontwikkelen, produceren, personaliseren en distribueren van Reisdocumenten.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Namens deze, M.R. Schurink Secretaris-generaal

TOELICHTING

Het reisdocumentenstelsel bestaat in hoofdzaak uit het onder strenge voorwaarden ontwerpen, ontwikkelen, produceren, personaliseren en distribueren van paspoorten, de Nederlandse identiteitskaarten, nooddocumenten en laisser passer. Het reisdocumentenstelsel is gericht op veilig en betrouwbaar verwerken van identiteitsgegevens.

Het is in het algemeen belang dat de veiligheid, de beveiliging en het ongestoord functioneren van het stelsel van Reisdocumenten is gewaarborgd. Aantasting hiervan zou de staatsveiligheid en de democratische rechtsorde van de Staat ernstig kunnen schaden. Het is daarom noodzakelijk de risico’s die nu of in de toekomst een aantasting zouden kunnen vormen op het reisdocumentenstelsel zo veel mogelijk te beperken.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft in 2018 de processen ‘Basisregistraties personen en organisaties’ en ‘Identificatie en authenticatie van burgers en bedrijven’ aangemerkt als vitale overheidsprocessen. De uitvoering van de opdracht voor het ontwikkelen, produceren, personaliseren en distribueren van Reisdocumenten raakt beide processen.

Onder meer moet het risico worden beperkt dat onbevoegde personen en autoriteiten op de hoogte raken van de aard, inhoud en zwaarte van huidige en toekomstige echtheidskenmerken en veiligheidsmaatregelen rondom het ontwerp, de ontwikkeling, productie, personalisatie en distributie van Reisdocumenten. Verder dient te worden voorkomen dat de bijzondere veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om te voorkomen dat persoonsgegevens in handen komen van niet daartoe bevoegde personen of autoriteiten, openbaar worden.

Gelet op de bijzondere aard van het reisdocumentenstelsel en mede gezien het veranderde dreigingsbeeld is het noodzakelijk dat een zo beperkt mogelijk groep kennis neemt van de technische details en echtheidskenmerken van de Reisdocumenten, van de veiligheidsmaatregelen van het reisdocumentenstelsel en van de bijzondere veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om persoonsgegevens te beschermen om te voorkomen dat persoonsgegevens in handen komen van onbevoegde personen en autoriteiten. Om die reden en in het verlengde van het Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 17 april 2013, tot geheim verklaring van de overheidsopdracht tot beheer, onderhoud en ondersteuning van aanvraagstations (Stct. 2013, 11492) is het noodzakelijk dat de opdracht bedoeld in artikel 1 geheim wordt verklaard.

Aanbesteding van deze opdracht zou impliceren dat de technische details en echtheidskenmerken van de Reisdocumenten en van de veiligheidsmaatregelen van het reisdocumentenstelsel bekend zouden worden bij meerdere personen en ondernemingen. Daarmee neemt het risico toe dat de authenticiteit van de Reisdocumenten niet langer kan worden gewaarborgd. Indien de authenticiteit van de Reisdocumenten niet langer kan worden gewaarborgd heeft dat onacceptabele veiligheidsrisico’s tot gevolg.

Minder vergaande maatregelen, zoals een niet-openbare procedure of geheimhoudingsovereenkomsten eventueel versterkt met boeteclausules, kunnen niet volstaan om voornoemde risico’s te beperken omdat een te grote groep geïnformeerden kennis neemt van de technische details en echtheidskenmerken van de Reisdocumenten.

Naar boven