Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 19 maart 2019, nr. 2334911, houdende wijziging van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 16, eerste lid, van het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De 2e bullet komt te luiden:

  • In geval van een tegenonderzoek op alcohol wordt het buisje bloed gekoeld getransporteerd. In geval van een tegenonderzoek op andere stoffen, al dan niet in combinatie met tegenonderzoek op alcohol, wordt het buisje bloed op droogijs of in een vriezer van ongeveer -20°C getransporteerd.

2. De 8e en 9e bullet komen te luiden:

  • Van THC-COOH en benzoylecgonine wordt minimaal de ‘limit of identification’ (LOI) vastgesteld bij validatie. Deze dient voor beide stoffen l 5 microgram per liter te zijn.

  • De LOI is gedefinieerd als 2x de ‘limit of detection’3 en mag niet boven de ondergrens van de kwantitatieve bepaling (‘lower limit of quantification’, LLOQ) liggen.

______

3. De 13e en 14e bullet komen te luiden:

  • De LLOQ is ten hoogste 12 microgram per liter voor amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA, MDA. De LLOQ is ten hoogste de grenswaarde indien in combinatie gebruikt voor THC, cocaïne, morfine, GHB en ethanol.

  • Voor amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA en MDA is de grenswaarde van 50 microgram per liter van toepassing op de som van de concentraties in geval van aanwezigheid van uitsluitend deze stoffen. De concentraties amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA en MDA vanaf waar deze worden meegeteld is 12 microgram per literl.

4. In de 18e bullet wordt ‘* De aanwezigheid van een combinatie van amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA of MDA wordt aangemerkt als enkelvoudig gebruik (voor de groep van deze amfetamine-achtige stoffen) wanneer de concentratie van elk van deze stoffen kleiner is dan 50 microgram per liter, maar de som van de stoffen groter is dan 50 microgram per liter. Wanneer amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA of MDA zijn aangetoond in combinatie met andere stoffen dan amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA of MDA, geldt de grenswaarden van 25 microgram per liter voor de afzonderlijke stoffen.’ vervangen door:

Toelichting bij combinaties met amfetamine-achtige stoffen:

  • a. Een combinatie van uitsluitend amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA of MDA wordt volgens het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer (Staatsblad 2016,529) aangemerkt als enkelvoudig gebruik voor de som van amfetamine-achtige stoffen. Bij deze stoffen kunnen de concentraties worden opgeteld, omdat de werking van deze stoffen goed vergelijkbaar is. De grenswaarde bij combinatiegebruik van amfetamine-achtigen geldt daarom voor de amfetamine-achtige stoffen afzonderlijk maar ook voor de som van de afzonderlijke amfetamine-achtige stoffen.

  • b. Wanneer amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA of MDA zijn aangetoond in combinatie met andere stoffen dan amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA of MDA, geldt de grenswaarde bij gecombineerd gebruik (25 microgram per liter) voor de afzonderlijke stoffen.

5. Na de voetnoot aan het eind van de 17e bullet wordt een voetnoot toegevoegd, luidende:

  • 5. Om praktische redenen wordt een uitzondering gemaakt voor waarden vanaf 100, waarbij het eindresultaat wordt afgerond op drie significante cijfers en voor waarden vanaf 1.000, waarbij het eindresultaat wordt afgerond op vier significante cijfers.

6. De laatste bullet komt te vervallen.

B

In bijlage 3, behorende bij artikel 8, tweede lid, van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer wordt in de derde kolom ‘Vervoer op droogijs: € 184’ vervangen door: Vervoer op droogijs of in de vriezer: € 184.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 19 maart 2019

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Met deze regeling worden enkele technische wijzigingen aangebracht in de bijlagen 1 en 3 van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer. Er wordt onder meer een eis voor de laagst meetbare concentratie van het afbraakproduct van THC, THC-COOH, en het afbraakproduct van cocaïne, benzoylecgonine opgenomen.

Daarnaast worden enkele wijzigingen aangebracht om de tekst te verduidelijken.

’s-Gravenhage, 19 maart 2019

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven