Besluit van 14 februari 2018 nr. 2018000251, houdende departementale herindeling met betrekking tot elektrisch vervoer

Op de voordracht van Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, d.d. 2 februari 2018, kenmerk 3216715;

Gelet op artikel 44 van de Grondwet;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat wordt belast met de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van elektrisch vervoer voortvloeiend uit de Europese en nationale regels voor elektrisch vervoer en de Green Deal Elektrisch Vervoer 2016-2020, voor zover deze voor 26 oktober 2017 was opgedragen aan Onze Minister van Economische Zaken.

Artikel 2

De taken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden dienovereenkomstig gewijzigd.

Artikel 3

De organisatorische, personele en rechtspositionele aspecten van de in de artikelen 1 en 2 bedoelde herindeling van departementale taken worden uitgewerkt in overleg tussen Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat, Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 26 oktober 2017.

Onze Minister-President, Minister van Algemene zaken en Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat, Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de daarbij behorende nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Hoge Colleges van Staat, de Raad van Ministers, de Gevolmachtigde Ministers van Aruba, van Curaçao en van Sint Maarten en de ministeries.

Wassenaar, 14 februari 2018

Willem Alexander

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

NOTA VAN TOELICHTING

Met dit besluit wordt de overgang geregeld van het beleidsterrein van elektrisch vervoer naar de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

De over te hevelen taak met betrekking tot elektrisch vervoer betreft de beleidsontwikkeling en uitvoering van de werkzaamheden op het terrein van elektrisch vervoer. Het kader daarvoor zijn de relevante Europese en nationale regels voor elektrisch vervoer en de Green Deal Elektrisch Vervoer 2016–20201. Het gaat daarbij onder meer om:

  • de verantwoordelijkheid voor de (publieke) laadinfrastructuur waaronder de implementatie van Europese wet- en regelgeving, de uitvoering van nationale regels, de Green Deal Laadinfrastructuur, open ICT-protocollen en smart charging; 2

  • internationalisering;

  • monitoring en publicatie van de maandelijkse elektronisch vervoer-data.

De activiteiten die een relatie hebben met het topsectoren- en innovatiebeleid blijven primair onder verantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat vallen.

De activiteiten die een relatie hebben met het topsectoren- en innovatiebeleid blijven primair onder verantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat vallen.

De desbetreffende taken en organisatie worden overgeheveld van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De overige organisatorische aspecten, met inbegrip van de financiële, alsmede de personele en rechtspositionele aspecten van de overgang van de verantwoordelijkheid voor het genoemde beleidsterrein zullen nader worden uitgewerkt in overleg tussen de Minister van Economische Zaken en Klimaat, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit betreft onder meer de overgang dan wel toerekening van personeel behorende tot algemene, staf- en bedrijfsvoeringsonderdelen.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte


X Noot
1

Kamerstukken II 2015/16, 33 043, nr. 68.

X Noot
2

Zie Instellingsbesluit Formule E-Team, Stcrt. 2015, 46673

Naar boven