Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 3 december 2018, kenmerk 1452453-184818-Z, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met het rentetarief voor de rekening-courant van het Zorgverzekeringsfonds

De Minister voor Medische Zorg,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op artikel 40, tiende lid, van de Zorgverzekeringswet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 4.5 van de Regeling zorgverzekering komt als volgt te luiden:

Artikel 4.5

  • 1. Over het dagelijkse creditsaldo van de rekening-courant is de Minister van Financiën aan het Zorginstituut een rente verschuldigd overeenkomstig artikel 4, eerste lid, van de Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen.

  • 2. Over het dagelijkse debetsaldo van de rekening-courant is het Zorginstituut een rente verschuldigd overeenkomstig artikel 4, vijfde lid, van de Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen.

  • 3. De Minister van Financiën verrekent achteraf de over een kalenderjaar verschuldigde creditrente met de over dat jaar verschuldigde debetrente.

    Het saldo wordt geboekt op de rekening-courant per de eerste kalenderdag na afloop van het jaar waarop de credit- respectievelijk debetrente betrekking heeft. Daartoe stelt de Minister van Financiën een rentenota op.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Met deze wijziging van de Regeling zorgverzekering (Rzv) worden de rentetarieven voor de rekening-courant van het Zorgverzekeringsfonds gewijzigd.

Naar aanleiding van de beleidsdoorlichting Schatkistbankieren 2014 heeft de Minister van Financiën aan de Tweede Kamer de toezegging gedaan om meer eenheid aan te brengen in de rentetarieven van de deelnemers aan schatkistbankieren (Kamerstukken II 2015/15, 31 935, nr. 13). Ook de beheerders van sociale fondsen zijn in deze harmonisatieslag meegenomen. Dit betekent dat het rentetarief op de rekening-courant voor de beheerders van sociale fondsen wijzigt van een jaarlijkse rente (Euribor) naar een dagrente (EONIA). Deze harmonisatie heeft plaatsgevonden met ingang van 1 januari 2018 via de Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen (Stcrt. 2017, 69130).

Met de nieuwe tekst van artikel 4.5 van de Rzv wordt het rente-arrangement van het Zorgverzekeringfonds geharmoniseerd met dat van de sociale fondsen die geregeld zijn in de Wet financiering sociale verzekeringen. Doordat artikel 4.5 van de Rzv verwijst naar het rente-arrangement als bepaald in artikel 4, eerste en vijfde lid, van de Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen, zal voor het Zorgverzekeringsfonds niet langer de Euribor-tarief maar het EONIA-tarief gelden. Dat rentetarief is volgens artikel 1, eerste lid, van de Regeling schatkistbankieren RWT’s en andere rechtspersonen de dagelijkse vaststelling door de Europese Centrale Bank (ECB) van de Euro OverNight Index Average (EONIA), zijnde de rente waartegen in de geldmarkt voor één dag kan worden geleend zonder onderpand. Dit rentetarief geldt voor het saldo op de rekening-courant, onafhankelijk van de hoogte van het positieve of negatieve saldo.

De rente wordt direct na afloop van het kalenderjaar verrekend. Het saldo van de credit- en debetrente wordt op basis van een nota van de Minister van Financiën bij- of afgeboekt op de rekening-courant van het Zorgverzekeringsfonds.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven