Regeling vaststelling formulieren register buitenlandse kinderopvang

Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 21 november 2018, nr. 2018-0000162135, tot vaststelling van de formulieren in gebruik bij het register buitenlandse kinderopvang

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 10a, tweede lid, en artikel 10c, tweede lid, van het Besluit landelijk register kinderopvang, register buitenlandse kinderopvang en personenregister kinderopvang;

Besluit:

Artikel 1

Als aanvraagformulieren voor inschrijving van een kinderopvangvoorziening (dagopvang of buitenschoolse opvang) in het register buitenlandse kinderopvang en voor inschrijving van een voorziening voor gastouderopvang in het register buitenlandse kinderopvang, worden vastgesteld de bij deze regeling gevoegde bijlagen 1 en 2.

Artikel 2

Als formulier voor het doorgeven van wijzigingen in de gegevens van de kinderopvangvoorziening of de voorziening voor gasthouderopvang in het register buitenlandse kinderopvang door een ouder, wordt vastgesteld de bij deze regeling gevoegde bijlage 3.

Artikel 3

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 15 december 2011, tot opname in het Register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2011, 23480) vervalt.

Artikel 4

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 3 april 2012, tot opname in het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2012, 6980) vervalt.

Artikel 5

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 juli 2012, tot opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2012, 15808) vervalt.

Artikel 6

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 oktober 2012, tot opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2012, 21198) vervalt.

Artikel 7

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 28 januari 2013, tot opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2013, 2474) vervalt.

Artikel 8

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 april 2013, tot Opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2013, 10456) vervalt.

Artikel 9

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 4 juli 2013, tot Opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2013, 19309) vervalt.

Artikel 10

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2 oktober 2013, tot opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2013, 28433) vervalt.

Artikel 11

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 4 juli 2014, tot Opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2014, 19520) vervalt.

Artikel 12

Het Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 3 augustus 2016, tot vaststelling van het aanvraagformulier voor opname van een kinderopvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang (Stcrt. 2016, 43083) vervalt.

Artikel 13

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlagen in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 21 november 2018

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

Bijlage 1 behorende bij artikel 1 van de Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 21 november 2018 tot vaststelling van de formulieren in gebruik bij het register buitenlandse kinderopvang

Aanvraag inschrijving van een kinderopvangvoorziening (dagopvang of buitenschoolse opvang) in het register buitenlandse kinderopvang

Bijlage 2 behorende bij artikel 1 van de Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 21 november 2018 tot vaststelling van de formulieren in gebruik bij het register buitenlandse kinderopvang

Aanvraag inschrijving van een voorziening voor gastouderopvang in het register buitenlandse kinderopvang

Bijlage 3 behorende bij artikel 2 van de Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 21 november 2018 tot vaststelling van de formulieren in gebruik bij het register buitenlandse kinderopvang

Wijziging van een kinderopvangvoorziening of voorziening voor gastouderopvang in het register buitenlandse kinderopvang

TOELICHTING

Op grond van artikel 10a, tweede lid, van het Besluit landelijk register kinderopvang, register buitenlandse kinderopvang en personenregister kinderopvang kan een ouder die buiten Nederland, maar binnen de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte of Zwitserland, gebruik maakt van kinderopvang, door middel van een aanvraagformulier bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aanvraag indienen voor opname van die kinderopvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang. Opname vindt plaats indien het hierbij gepubliceerde aanvraagformulier volledig en juist is ingevuld, aannemelijk is gemaakt dat de kwaliteit van de opvang naar aard en strekking overeenkomt met de op grond van de Wet kinderopvang gestelde regels, de houder met de aanvraag instemt en de opvang op grond van de wet in aanmerking kan komen voor kinderopvangtoeslag.

Artikel 10c, tweede lid, van het Besluit landelijk register kinderopvang, register buitenlandse kinderopvang en personenregister kinderopvang bepaalt dat ook voor een verzoek als bedoeld in artikel 1.48, zevende lid, van de Wet kinderopvang (dat wil zeggen een verzoek tot wijziging van gegevens) gebruik dient te worden gemaakt van het daarvoor door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgestelde formulier. Met het wijzigingsformulier kan een ouder, een wijziging in de gegevens van de kinderopvangvoorziening doorgeven. Met de onderhavige regeling worden het bij besluit van 3 augustus 2016 (Stcrt. 2016, 43083) vastgestelde aanvraag- en wijzigingsformulier en bijbehorende toelichting vervangen. Daarnaast vervallen met de onderhavige regeling negen besluiten die tussen 2011 en 2014 zijn gepubliceerd. Deze besluiten regelden de bekendmaking in de Staatscourant van opnamen en verwijderingen van kinderopvangvoorzieningen in het register buitenlandse kinderopvang. De besluiten waren gebaseerd op artikel 1.48, vierde lid, van de Wet kinderopvang, waarin was voorgeschreven dat de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de opneming in en verwijdering uit het register buitenlandse kinderopvang bekend maakt in de Staatscourant. Omdat deze verplichte bekendmaking nogal omslachtig werd gevonden is deze met ingang van 1 januari 2014 geschrapt.1 Tevens werd per dezelfde datum geregeld dat de in het register opgenomen gegevens door een ieder kunnen worden geraadpleegd (artikel 10f, eerste lid, van het Besluit landelijk register kinderopvang, register buitenlandse kinderopvang en personenregister kinderopvang. Omdat de besluiten slechts als strekking hadden de inschrijving in of een verwijdering uit het register bekend te maken, kunnen deze vervallen.

Met de per 25 mei 2018 ingegane Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moesten de formulieren worden aangepast zodat zij aan de nieuwe eisen voldoen. Zo staat in de toelichting van zowel het aanvraagformulier als het wijzigingsformulier nu dat het e-mailadres en het telefoonnummer van de aanvrager uitsluitend voor de afhandeling van de aanvraag wordt gebruikt. Ook de disclaimer ‘DUO en uw gegevens’ is aangepast en voldoet nu aan de nieuwe eisen die de AVG stelt. Daarnaast is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal tekstuele veranderingen in het formulier en de toelichting aan te brengen.

Met deze regeling worden de aanvraag- en wijzigingsformulieren vastgesteld.

Deze regeling wordt met inbegrip van daarbij gevoegde formulieren gepubliceerd in de Staatscourant en treedt in werking op 1 januari 2019. Daarnaast worden de formulieren gepubliceerd op www.rijksoverheid.nl/kinderopvang.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark


X Noot
1

Zie artikel I, onderdeel L, van de Wijzigingswet kinderopvang 2013.

Naar boven