Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 18 september 2018, nr. MBO/1381105, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo in verband met het alleenrecht kleinschalige en unieke beroepsopleidingen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 6.1.4a, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel b, vervalt de zinsnede ‘en, voor zover het betreft het beroepsonderwijs op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel, Minister van Economische Zaken’.

B

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 2, tweede lid, onderdeel d, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. de minister te adviseren ten aanzien van het toekennen van een aanspraak op bekostiging en het recht op diplomering, bedoeld in artikel 1.3.1, derde lid, onderdeel a, onderscheidenlijk vierde lid, ten aanzien van een unieke, kleinschalige beroepsopleiding die dreigt te verdwijnen maar van belang blijft voor de arbeidsmarkt, voor een periode van 5 jaren aan één instelling als bedoeld in artikel 1.1.1, onderdeel b, van de wet.

C

In artikel 6, vierde lid, wordt na ‘artikel 2, tweede lid, onderdeel a tot en met c’ ingevoegd ‘en e’.

D

Na artikel 7a wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7b. Procedure vaststellen advies kleinschalige en unieke beroepsopleidingen

  • 1. Waar het gaat om de taken, bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel e, legt de commissie haar oordeel naar aanleiding van een onderzoek vast in een advies aan de minister.

  • 2. De commissie zendt uiterlijk 8 weken na ontvangst van het signaal, bedoeld in artikel 8 van de beleidsregel dit advies aan de minister. Indien het advies niet binnen 8 weken kan worden toegezonden, stelt de commissie de minister daarvan in kennis. De minister bepaalt in overleg met de commissie de termijn waarbinnen het rapport alsnog aan de minister wordt toegezonden.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Algemeen

Het Instellingsbesluit macrodoelmatigheid mbo stelt de Commissie macrodoelmatigheid mbo in, welke tot doel heeft de minister te adviseren op basis van artikel 6.1.4a, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs. Met onderhavige wijziging van het instellingsbesluit kan de commissie macrodoelmatigheid de minister ook adviseren bij de uitoefening van de bevoegdheid op grond van artikel 6.1.1. van de Wet educatie en beroepsonderwijs. In dat artikel is geregeld dat de minister aan een instelling tijdelijk een alleenrecht kan geven voor het verzorgen van een kleine en unieke opleiding die dreigt te verdwijnen, maar van belang blijft voor de arbeidsmarkt.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Artikel I, onderdeel A, past de begripsomschrijving ‘minister’ aan, gezien het besluit houdende departementale herindeling met betrekking tot het groen onderwijs (Stcrt. 2017, 62726). In dit besluit is het groen onderwijs van het ministerie van Economische Zaken overgeheveld naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Minister van Onderwijs, Cultuur en wetenschap is sindsdien tevens belast met de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van het groen onderwijs.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven