Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 12 september 2018, nr. IENW/BSK-2018/177003, tot wijziging van de Waterregeling in verband met twee technische wijzigingen en wijziging van kaartbijlagen (2018)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 3.1, eerste en tweede lid, in samenhang met artikel 3.3 en artikel 6.16, tweede lid, van het Waterbesluit;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Waterregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1.1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1.2

Deze regeling berust mede op artikel 3.1, zesde lid, van de wet en de artikelen 4.4, tweede lid, 4.15, tweede lid, 6.10a, tweede lid, 6.12, tweede lid, aanhef en onderdeel e, 6.14, tweede lid, 6.16h, zesde lid, 6.16i, vijfde lid, en 6.18, tweede lid, van het besluit.

B

Artikel 3.7 vervalt.

C

In bijlage II. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteitsbeheer voert, en grenzen van drogere oevergebieden (bijlage bij artikel 3.2, eerste lid, en 3.3 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage A, behorend bij deze regeling:

Kaart:

Kaartnummer:

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

001

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

002

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

011

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

046

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

142

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

317

D

In bijlage III. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwantiteitsbeheer voert (bijlage bij artikel 3.2, tweede lid, van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage B, behorend bij deze regeling:

Kaart:

Kaartnummer:

Beheer waterkwantiteit

001

Beheer waterkwantiteit

002

Beheer waterkwantiteit

011

Beheer waterkwantiteit

046

Beheer waterkwantiteit

142

Beheer waterkwantiteit

317

E

In bijlage IV. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterstaatkundig beheer voert en van Rijkswateren waar een niet tot het Rijk behorend overheidslichaam het waterstaatkundig beheer voert (bijlage bij de artikelen 3.2, derde lid, 3.2a en 6.7 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage C, behorend bij deze regeling:

Kaart:

Kaartnummer:

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

001

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

002

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

009

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

010

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

011

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

019

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

142

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling

vergunningplicht waterstaatswerken

317

ARTIKEL II

  • 1. Indien een werk of handeling op het tijdstip, direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling, niet strijdig was met daarvoor bij of krachtens de Waterwet geldende regels of voorschriften en daarvoor als gevolg van een wijziging krachtens deze regeling van bijlage II, III of IV bij de Waterregeling een watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet vereist zou worden, blijft die vergunningplicht buiten toepassing, totdat er een wijziging van dat werk of die handeling plaatsvindt waarvoor een watervergunning vereist is.

  • 2. Indien als gevolg van een wijziging als bedoeld in het eerste lid een ander bestuursorgaan bevoegd gezag als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet wordt, wordt een met betrekking tot dat werk of die handeling op het tijdstip, bedoeld in het eerste lid, van kracht zijnde watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet, aangemerkt als een watervergunning van dat andere bestuursorgaan.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

BIJLAGE A, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL C, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING IN VERBAND MET TWEE TECHNISCHE WIJZIGINGEN EN WIJZIGING VAN KAARTBIJLAGEN (2018)

BIJLAGE B, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL D, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING IN VERBAND MET TWEE TECHNISCHE WIJZIGINGEN EN WIJZIGING VAN KAARTBIJLAGEN (2018)

BIJLAGE C, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL E, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING IN VERBAND MET TWEE TECHNISCHE WIJZIGINGEN EN WIJZIGING VAN KAARTBIJLAGEN (2018)

TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze regeling is een artikel met aanvullende grondslagen van de Waterregeling toegevoegd aan die regeling en is artikel 3.7 van de Waterregeling, met betrekking tot het Waterschap Blija Buitendijks, komen te vervallen. Deze regeling vervangt daarnaast in totaal 20 kaarten in de bijlagen II, III en IV bij de Waterregeling. Deze bijlagen bevatten kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteits-, waterkwantiteits- en waterstaatkundig beheer voert en van drogere oevergebieden.

2. Grondslagen Waterregeling

Aan de Waterregeling is een nieuw artikel 1.2 toegevoegd. In dit artikel worden artikelen van de Waterwet en het Waterbesluit die een grondslag vormen voor de Waterregeling genoemd, naast de artikelen die reeds in de aanhef van de (oorspronkelijke) Waterregeling zijn genoemd. Sinds de inwerkingtreding van de Waterregeling op 22 december 2009 is die regeling verschillende malen gewijzigd, waarbij soms is gebruikgemaakt van een andere grondslag. Die grondslagen waren niet tot uitdrukking gebracht in de Waterregeling. Die grondslagen waren deels nieuw en deels al bestaand, maar nog niet gebruikt in de oorspronkelijke Waterregeling van 2009. Bij de wijzigingsregelingen zijn die andere grondslagen wel steeds genoemd indien van toepassing. De rechtmatigheid staat dus niet ter discussie. Nadat in de praktijk bleek dat er vragen waren over de grondslagen van de Waterregeling, is in lijn met aanwijzing 6.8, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving besloten hiertoe een artikel in de Waterregeling op te nemen.

3. Waterschap Blija Buitendijks

Bij besluit van de provinciale staten van de provincie Friesland van 20 december 2017 is het waterschap Blija Buitendijks opgeheven en is het reglement voor het waterschap ingetrokken. Dat besluit is goedgekeurd op 13 maart 2018 (Stcrt. 2018, 15380). Omdat het waterschap niet meer bestaat, is artikel 3.7 van de Waterregeling, waarin het waterkwantiteitsbeheer van het gebied van het waterschap was geregeld, door de onderhavige regeling komen te vervallen. Het gebied van het waterschap valt binnen het beheergebied van het Rijk. De beheersituatie in het gebied verandert als gevolg van de opheffing van het waterschap en het vervallen van artikel 3.7 van de Waterregeling niet.

4. Wijzigingen per onderdeel

De aangepaste kaarten binnen de bijlagen II, III en IV bij de Waterregeling (onder nummers 001, 002, 009, 010, 011, 019, 046, 142 en 317) bevatten gewijzigde grenzen voor het beheer. De wijzigingen van de grenzen betreffen verbeteringen van de eerdere versies van de kaarten en de vastlegging van de met andere betrokken bestuursorganen afgesproken wijzigingen van de beheergrenzen. Hieronder zijn per regionaal onderdeel van Rijkswaterstaat de wijzigingen toegelicht.

Zuid-Nederland (kaarten onder nummers 001, 002, 009, 010, 011, 019)

Er zijn diverse wijzigingen aangebracht met betrekking tot de beheergrenzen in de regio Zuid-Nederland. Het gaat om aanpassingen bij de plaatsen Aijen, Thorn en Stevensweert en om de aanpassingen als gevolg van de wijziging van de landsgrens tussen Nederland en België nabij Maastricht.

De landsgrens is aangepast bij het op 28 november 2016 te Amsterdam tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België voor de aanpassing van de grens tussen de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht en de Belgische stad Wezet (Trb. 2016, 196). Met het verdrag en de daardoor gewijzigde landsgrens verandert de omvang van het beheergebied van het Rijk op de kaarten onder nummers 001 en 002. Er zijn zowel gebieden bijgekomen als afgevallen.

Op de kaart onder nummer 009 van bijlage IV bij de Waterregeling zijn bij Thorn en Stevensweert verschillende gebieden vergunningvrij gemaakt overeenkomstig artikel 6.16, tweede lid, van het Waterbesluit. De gebieden zijn door ophoging hoogwatervrij en daarmee waterstaatkundig van ondergeschikt belang geworden. Het gebied dat door een hoge wal hoogwatervrij is, is niet als vergunningvrij aangewezen. De hoge wal is namelijk geen primaire waterkering en is niet in beheer bij het Rijk.

In de Alexanderhaven in Roermond is een kade opgehoogd. Het gebied daarachter is daarom geen gebied meer dat nodig is om water te bergen en kon aldus als vergunningvrij gebied worden aangeduid op de kaart onder nummer 011 van bijlage IV bij de Waterregeling. Dit omdat het gebied dichtbebouwd is en vanuit rivierkundig oogpunt geen verdere waarde meer heeft. Dit geeft het daar gevestigde bedrijf de mogelijkheid om, zonder restricties vanuit de Waterwet, zijn bedrijfsvoering voort te zetten, terwijl het rivierbelang hierdoor niet wordt geschaad.

Bij Aijen is een vergunningvrij gebied op de kaart onder nummer 019 van bijlage IV bij de Waterregeling als het ware verplaatst door een gebied als vergunningvrij aan te wijzen ten koste van een ander gebied. Het gebied dat vergunningvrij is gemaakt, is stroomluw gelegen. Voor het waterbeheer is de uitruil voordelig, omdat hiermee het stroomvoerend deel van de rivier een meer gestroomlijnde vorm heeft gekregen. Tevens is de omvang van het vergunningvrije gebied hierdoor iets afgenomen.

West-Nederland Zuid (kaarten onder nummers 046, 142 en 317)

Op verzoek van de provincie Zuid-Holland zijn de beheergrenzen van de Leenherengorzenpolder (kaarten onder nummer 046) en de Crezeepolder (kaarten onder nummer 142) aangepast. De reden hiervoor is dat na de herinrichting het intergetijdengebied als waterbodem functioneert, waarover het Rijk het waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer voert. Het gebied loopt na de dijkdoorsteek dagelijks onder invloed van het getij onder water.

Daarnaast is in de kaarten onder nummer 317 een correctie op de beheergrenzen doorgevoerd. Reden hiervoor is dat de beheergrenzen om de pier van Scheveningen heen waren gelegd, terwijl de waterlijn gevolgd had moeten worden. Dat is hersteld.

Alle betreffende gewijzigde kaarten zijn digitaal te raadplegen op en te downloaden van www.waterwet.nl.

5. Gevolgen van deze regeling

Als gevolg van het vergunningvrij dan wel vergunningplichtig worden van gebieden kunnen er regeldrukgevolgen zijn. Echter, deze volgen reeds uit eerder gemaakte afspraken, dan wel uit de toepassing van andere regelgeving op de wijzigingen in de desbetreffende gebieden. De onderhavige wijziging heeft op zichzelf geen gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven en evenmin voor de bestuurlijke en uitvoeringslasten. De wijzigingen zijn afgestemd met de betrokken bestuursorganen. Voor burgers en bedrijven zijn er als gevolg van deze regeling geen andere ingrijpende gevolgen. Om deze redenen is afgezien van internetconsultatie, in lijn met het beleid ten aanzien daarvan (Kamerstukken II 2009/10, 29 279, nr. 114 en Kamerstukken II 2012/13, 29 362, nr. 224.).

6. Overgangsrecht

Deze regeling bevat de gebruikelijke overgangsbepaling, waarmee wordt bereikt dat voor bestaande, doorlopende werken en handelingen waarvoor eerder geen watervergunning vereist was, na inwerkingtreding van de onderhavige regeling niet enkel door de wijziging van beheergrenzen een watervergunning vereist is. Voorwaarde is wel dat de werken en handelingen voorafgaand aan het van kracht worden van de gewijzigde beheergrenzen aan de Waterwet en de krachtens die wet gestelde regels en voorschriften voldoen (zoals vergunningseisen en -voorschriften, zorgplichten, algemene regels, maatwerkvoorschriften en meldings- en informatieplichten). Met dit overgangsrecht wordt de continuïteit van bestaande rechten en beschermingsniveaus gewaarborgd en worden onnodige lasten, die zouden ontstaan door het – enkel door de wijzigingsregeling – moeten aanvragen van nieuwe vergunningen of ontheffingen of door het opleggen van nieuwe maatwerkvoorschriften, voorkomen.

7. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2018 in verband met wijzigingen van de beheergrenzen die per die datum noodzakelijk zijn. Van de invoeringstermijn van drie maanden uit het systeem van vaste verandermomenten van regelgeving, die is vereist wegens de gevolgen voor andere overheden, wordt afgeweken. Dat is niet bezwaarlijk, omdat de wijzigingen al zijn afgestemd met de betrokken overheden en waar relevant met andere betrokkenen. Bovendien is latere inwerkingtreding niet gewenst, omdat de voorheen aangegeven beheergrenzen op de genoemde kaarten bij de Waterregeling niet actueel zijn. Spoedige wijziging is dus noodzakelijk en een later vast verandermoment, in dit geval 1 januari 2019, kan om die reden niet worden afgewacht. Dit is in overeenstemming met de uitzonderingsgrond van aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven