Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 6 september 2018, 1411752-180279-VGP, houdende wijziging van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren in verband met aanpassingen in de productiegebieden Veerse Meer en Oosterschelde Midden

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op bijlage II, hoofdstuk II, van Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139) en artikel 10 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage I van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren wordt als volgt gewijzigd:

1. In de vijfde kolom (Klasse) wordt bij het productiegebied Veerse Meer ‘B’ vervangen door ‘A’.

2. In de derde kolom (Uitgezonderd) wordt bij het productiegebied Oosterschelde Midden onder vervanging van de punt aan het slot van het laatste gedachtestreepje door een puntkomma, een gedachtestreepje toegevoegd, luidende:

  • verwatergebieden, bedoeld in artikel 3 en artikel 6, eerste lid, onder d, en heruitzettingsgebieden, bedoeld in artikel 4 en 6, eerste lid, onder e.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Artikel I, onderdeel 1

Bij de periodieke sanitaire controle in de periode 2015–2017 is in tweekleppige weekdieren (mosselen en oesters) binnen het Veerse Meer geconstateerd dat wordt voldaan aan de normen voor indeling in een productiegebied klasse A op grond van bijlage II, hoofdstuk II, onderdeel A, onder 3, van verordening (EG) 854/20041. Om die reden kan de klasse van het Veerse Meer in bijlage I worden gewijzigd van B naar A.

Artikel I, onderdeel 2

In 2017 is een verwaterpercelenblok in Oosterschelde Midden aangewezen als verwatergebied (Vondelingenplaat 1 tot en met 27) (Stcrt. 2017, 34963). Voor de productiegebieden Oosterschelde Oost en Oosterschelde Noord zijn de verwatergebieden opgenomen in de lijst van uitgezonderde gebieden. Voor het productiegebied Oosterschelde Midden was dit ten onrechte nog niet het geval. Deze omissie wordt hiermee hersteld.

Artikel II

Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten van regelgeving is afgeweken, aangezien het implementatie van bindende EU-rechtshandelingen betreft.

Het ontwerp van deze regeling is ter informatie gestuurd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)2.

Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger en heeft beperkte gevolgen voor de regeldruk.3

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139).

X Noot
2

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

X Noot
3

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk kan zich vinden in de analyse en conclusie ten aanzien van de gevolgen voor de regeldruk.

Naar boven