Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 16 juni 2017, 1141807-164625-VGP, houdende wijziging van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren in verband met het aanwijzen van aanvullende verwatergebieden

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op:

  • bijlage II, hoofdstuk II, van Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139);

  • artikel 10 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage II van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren wordt als volgt gewijzigd:

1. Na ‘SP 15 tot en met 20 en 22 tot en met 43’ wordt toegevoegd:

  • VP 1 tot en met 27;

2. ‘YB 306, 307 en 308’ wordt vervangen door: YB 306 tot en met 309.

3. ‘YB 815 tot en met 819’ wordt vervangen door: YB 815 tot en met 821.

4. Na ‘YB 815 tot en met 821’ (nieuw) wordt toegevoegd:

  • YB 869 en 870;

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling wijzigt bijlage II van de Warenwetregeling levende tweekleppige weekdieren (verder: de warenwetregeling). In bijlage II bij de warenwetregeling zijn de Nederlandse verwatergebieden aangewezen. In verband met het aantreffen van Tetrodotoxine (verder: TTX) in Oosterschelde Oost in de zomer van 2016, en het mogelijk aantreffen van TTX in de toekomst, wordt in Oosterschelde Midden een verwaterpercelenblok aangewezen als verwatergebied (Vondelingenplaat 1 tot en met 27). De voorwaarde voor het gebruik van dit blok verwaterpercelen is de noodzakelijke vergunning afgegeven door het ministerie van Economische Zaken op grond van artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming voor het gebruik als verwatergebied, voor de periode, zoals vastgelegd in de vergunning.

Daarnaast wordt een aantal bestaande onverhuurde oesterpercelen, liggend langs de huidige mosselverwaterpercelen, aangewezen als verwatergebied (Yerseke Bank 309, 820, 821, 869 en 870).

Het ontwerp van deze regeling is ter informatie gestuurd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)1. Het verzoek tot het aanwijzen van aanvullende verwatergebieden komt van de mosselsector. Het effect van de sluiting van het productiegebied Oosterschelde-Oost in 2016 in verband met de aanwezigheid van TTX was dat alle verwaterpercelen, die zich ook in dat productiegebied bevonden, feitelijk werden gesloten. Die percelen vervullen een cruciale functie voor voorraadvorming en verwateren van partijen, voordat ze via het verwerkende bedrijf de markt op kunnen. Het aanwijzen van de aanvullende verwatergebieden biedt een alternatief voor de mosselsector.

Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten van regelgeving is afgeweken, aangezien het hier spoedregelgeving betreft.

Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Economische Zaken), en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Naar boven