Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 30 augustus 2018, nr. IENW/BSK-2018/158139, tot wijziging van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad in verband met het schrappen van de bewaarplicht van kentekenplaten bij demontage

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 62, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 15a van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad komt te luiden:

Artikel 15a

Terstond na de melding dat een voertuig voorgoed buiten gebruik is gesteld, vernietigt het erkende bedrijf de overeenkomstig artikel 10a ingenomen kentekenplaten.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

In het kader van de aanpak van fraude met en misbruik van kentekenplaten is met ingang van 1 januari 2016 een bewaarplicht ingevoerd voor kentekenplaten die worden ingenomen bij demontage van voertuigen (Stcrt. 2015, 41413). Uit een evaluatie van die bewaarplicht is gebleken dat het effect op het misbruik van kentekenplaten nihil is. Aan de andere kant is gebleken dat de maatregel een forse administratieve last is voor demontagebedrijven. Het bijhouden van de benodigde administratie en het bewaren van de juiste platen vergt telkens veel handelingen, die vaak op afstand moeten plaatsvinden. De bewaarplicht is daarom geschrapt. Dat leidt tot een geschatte vermindering van administratieve lasten van €75.409,– per jaar (op basis van gegevens uit 2017; het totaal aantal transacties van 244.570, de tijdsbelasting per transactie van een halve minuut en een gestandaardiseerd uurtarief van €37,–).

Voor deze regeling is afgezien van internetconsultatie. Deze heeft geen nadelige gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven noch voor de bestuurlijke en uitvoeringslasten. Integendeel, er zijn positieve effecten, zoals hiervoor is aangegeven. Om deze redenen is afgezien van internetconsultatie, in lijn met het beleid ten aanzien daarvan (Kamerstukken II 2009/10, 29 279, nr. 114 en Kamerstukken II 2012/13, 29 362, nr. 224).

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2018. Hiermee is afgeweken van de invoeringstermijn van twee maanden uit de systematiek van de vaste verandermomenten van aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Zoals hierboven is toegelicht, heeft deze regelingen uitsluitend positieve gevolgen voor de bedrijven die gehouden waren de kentekenplaten te bewaren van voertuigen die gedemonteerd zijn of worden. Het werd niet zinvol geacht deze verplichting langer dan nodig in stand te laten. De afwijking van de invoeringstermijn is daarmee gerechtvaardigd als reparatieregelgeving als bedoeld in aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel c, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven