Besluit mandaatverlening, machtiging en tekenbevoegdheid Algemene verordening gegevensbescherming SSO Organisatie en Personeel 2018

25 juni 2018

nr. 2018-106699

De directeur-generaal Belastingdienst,

Gelet op de artikelen 13 en 14 van het Organisatie- en mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2015, de artikelen 5 en 6 van het Organisatie- en mandaatbesluit directoraat-generaal Belastingdienst 2016, alsmede artikel 12 van de Algemene verordening gegevensbescherming en artikel 34 van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De directeur van de Shared service organisatie Organisatie en Personeel, thans nog kwartiermaker beoogd directeur, heeft mandaat voor het nemen van besluiten op verzoeken krachtens de artikelen 15 tot en met 22 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, alsmede voor het nemen van beslissingen op het bezwaar tegen voornoemde besluiten.

  • 2. De functionaris, genoemd in het eerste lid, kan met betrekking tot het nemen van besluiten als bedoeld in het eerste lid ondermandaat verlenen aan door hem aan te wijzen medewerkers van de Belastingdienst.

  • 3. De functionaris, genoemd in het eerste lid, en de medewerkers, bedoeld in het tweede lid, oefenen de bevoegdheid, bedoeld in het eerste lid, onderscheidenlijk tweede lid, niet uit voor zover de afhandeling uitdrukkelijk is voorbehouden door een hogergeplaatste functionaris dan wel de afhandeling door een hogergeplaatste functionaris noodzakelijk of gewenst is.

Artikel 2

  • 1. De functionaris, genoemd in artikel 1, eerste lid, is gemachtigd tot de behandeling van procedures bij de rechtbanken inzake besluiten als bedoeld in artikel 1, eerste lid.

  • 2. De functionaris, genoemd in het eerste lid, is bevoegd aan onder hem ressorterende ambtenaren ondermachtiging te verlenen tot de behandeling van procedures bij de rechtbanken.

  • 3. Indien na een procedure als bedoeld in het eerste lid hoger beroep wordt ingesteld, dan wel de uitspraak van de rechtbank mogelijk aanleiding geeft tot het instellen van hoger beroep, wordt het desbetreffende dossier ter verdere afdoening overgedragen aan het cluster Bedrijf/Juridische zaken van het directoraat-generaal Belastingdienst.

Artikel 3

De ondertekening door de functionaris, genoemd in artikel 1, eerste lid, en de medewerkers, bedoeld in artikel 1, tweede lid, zal luiden als volgt:

De Minister van Financiën,

namens deze,

<handtekening>

[naam],

[functie van de (onder)gemandateerde functionaris of medewerker]

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 25 mei 2018.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaatverlening, machtiging en tekenbevoegdheid Algemene verordening gegevensbescherming SSO Organisatie en Personeel 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De directeur-generaal Belastingdienst, J.J.M. Uijlenbroek

TOELICHTING

In dit besluit wordt – in aanvulling op het Besluit mandaatverlening, machtiging en tekenbevoegdheid Algemene verordening gegevensbescherming 2018, Stcrt. 2018, nr. 32935 – de (beoogd) directeur van de Shared service organisatie Organisatie en Personeel gemandateerd voor het nemen van besluiten op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Dit organisatieonderdeel van de Belastingdienst, dat op het moment van het nemen van dit besluit nog in oprichting is, zal – daarmee vooruitlopend op de formele instelling van deze directie – in het bijzonder de AVG-verzoeken behandelen die betrekking hebben op gegevensverwerkingen in de personele sfeer.

Medewerkers van deze directie kunnen door de genoemde directeur op grond van dit besluit worden ondergemandateerd, alsmede door hem worden gemachtigd tot het behandelen van beroep bij de rechtbanken. De genoemde directeur wordt geacht de mandaten en machtigingen steeds actueel te houden.

De gemandateerde en gemachtigde functionaris, alsmede de door hem ondergemandateerde en gemachtigde medewerkers, ondertekenen namens de Minister van Financiën.

In het besluit wordt het behandelen en afdoen van bepaalde aangelegenheden voorbehouden aan een hogergeplaatste functionaris (artikel 1, derde lid, van dit besluit), of aan het cluster Bedrijf/ Juridische zaken, van het directoraat-generaal Belastingdienst (artikel 2, derde lid, van dit besluit). Dit betreft respectievelijk onder meer alle aangelegenheden waarin zich een vraagstuk voordoet van politiek gevoelige of anderszins zwaarwegende aard, en het behandelen van hoger beroep. In deze gevallen neemt cluster Bedrijf/Juridische zaken de behandeling over. Cluster Bedrijf/Juridische zaken draagt vervolgens zorg voor het afstemmen van beslissingen en de verdere afdoening daarvan.

Met de terugwerkende kracht tot en met 25 mei 2018 wordt bewerkstelligd dat de genoemde directeur verzoeken op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming bevoegdelijk kan afhandelen met ingang van de dag dat de AVG van toepassing is.

De directeur-generaal Belastingdienst, J.J.M. Uijlenbroek

Naar boven