Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 20 december 2017, nr. PO/1268500, houdende een wijziging van de Aanvullende regeling invoering LGF in verband met het stopzetten van de aanvullende bekostiging materiële instandhouding en het overhevelen van de middelen naar het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel XV van de Wet van 28 november 2002 tot wijziging van de Wet op de expertisecentra, de Wet op het primair onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de invoering van een leerlinggebonden financiering en de vorming van regionale expertisecentra (regeling leerlinggebonden financiering) (Stb. 2002, 631);

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE AANVULLENDE REGELING INVOERING LGF

Artikel 4 van de Aanvullende regeling invoering LGF wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef vervalt: ‘scholen verbonden aan pedologische instituten (pi) en’.

2. In het eerste lid wordt ‘Aan scholen verbonden aan pedologische instituten en aan scholen voor langdurig zieke kinderen anders dan met een lichamelijke handicap’ vervangen door: Aan scholen voor langdurig zieke kinderen anders dan met een lichamelijke handicap.

3. In het tweede lid vervalt in beide tabellen de rij beginnend met ‘PI’.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop artikel X, onderdeel B, van het Besluit van 13 november 2017 tot wijziging van diverse algemene maatregelen van bestuur op het terrein van het primair en voortgezet onderwijs voor Europees en Caribisch Nederland in verband met enkele wetstechnische verbeteringen (Stb. 2017, 444) in werking treedt. Indien dit tijdstip later gelegen is dan 1 januari 2018, werkt deze regeling daarbij terug tot en met 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Sinds de invoering van lumpsumbekostiging in het onderwijs in 2006 wordt geen formatie meer toegekend aan scholen. De aanvullende formatie, zoals neergelegd in artikel XI, eerste en tweede lid, van het Besluit van 26 februari 2003, houdende wijziging van het Bekostigingsbesluit WEC, het Formatiebesluit WEC, het Onderwijskundig besluit WEC, het Bekostigingsbesluit WPO, het Formatiebesluit WPO en het Bekostigingsbesluit W.V.O. in verband met de invoering van leerlinggebonden financiering (Stb. 2003, 108) is omgezet naar een aanvullende bekostiging. Scholen verbonden aan pedologische instituten ontvangen deze aanvullende bekostiging voor materiële instandhouding. De bekostiging is nader uitgewerkt in de Aanvullende regeling invoering LGF.

In afstemming met de betrokken pedologische instituten is ervoor gekozen om deze aanvullende bekostiging per 1 augustus 2017 over te hevelen aan het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) in de vorm van een subsidie. Die keuze is onderdeel van een bredere afweging om alle onderzoeksmiddelen voor onderwijs in het algemeen over te hevelen naar het NRO. Dit betekent dat, naast de wijziging van de Aanvullende regeling invoering LGF, eveneens artikel XI van eerdergenoemd Besluit van 26 februari 2003 (Stb. 2003, 108) komt te vervallen. Vanwege de samenhang tussen beide wijzigingen, is de inwerkingtreding van deze regeling gekoppeld aan het tijdstip waarop artikel XI van het Besluit van 26 februari 2003 vervalt. 1

In december 2016 is de garantiebekostiging LGF materiële instandhouding al voor het gehele kalenderjaar 2017 toegekend en betaald aan de scholen verbonden aan pedologische instituten, omdat dit een bekostiging per kalenderjaar betreft. De regering wenst die bekostiging tot het einde van het jaar 2017 in stand te houden. De voorgestelde wijzigingen van de regeling zullen dan ook geëffectueerd worden per 1 januari 2018. Ook de wijziging van het besluit zal zo nodig terugwerken tot en met die datum.

Uitvoering en handhaafbaarheid

DUO, de Auditdienst Rijk en de Inspectie van het Onderwijs hebben een uitvoeringstoets gedaan en concluderen dat de regeling uitvoerbaar en handhaafbaar is.

Administratieve lasten

Voor schoolbesturen van scholen verbonden aan pedologische instituten is er geen verandering in de administratieve lasten als gevolg van de wijziging van de regeling. De aanvullende bekostiging wordt door DUO met ingang van 1 januari 2018 niet meer beschikt.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob


X Noot
1

Zie artikel X van het Besluit van 13 november 2017 tot wijziging van diverse algemene maatregelen van bestuur op het terrein van het primair en voortgezet onderwijs voor Europees en Caribisch Nederland in verband met enkele wetstechnische verbeteringen (Stb. 2017, 444).

Naar boven