Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 26 januari 2017, nr. BZ-2017.64365, tot intrekking van de Beleidsregel Partners for International Business

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 14 februari 2012, nr. WJZ / 12016652, met betrekking tot het sluiten van convenanten in het kader van de uitvoering van het Programma Partners for International Business (Beleidsregel Partners for International Business)1 wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Namens deze De Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen

TOELICHTING

Het programma Partners for International Business (PIB) dateert uit 2012 en heeft tot doel via een gestructureerde aanpak met de inzet van de inbreng van de Nederlandse overheid, consortia van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen en Nederlandse (top-)sectoren op kansrijke markten in het buitenland te positioneren.

De activiteiten binnen het programma zijn in drie modules onder te brengen:

  • 1. Promotie en matchmaking;

  • 2. Kennisuitwisseling en netwerken;

  • 3. Economische diplomatie.

Voor de uitvoering van het PIB-programma zet de overheid onder andere haar buitenlandnetwerk in. Nederland beschikt over een wereldwijd netwerk van ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Offices (NBSO’s).

Jaarlijks is er 8 miljoen euro beschikbaar voor het PIB-programma. De basis van de samenwerking is een gelijkwaardige bijdrage (financieel en natura, waaronder te besteden uren van alle consortiadeelnemers). De overheidsbijdrage is maximaal € 350.000. PIB is geen subsidie en is dus niet direct beschikbaar of besteedbaar voor de consortiadeelnemers. De overheidsbijdrage wordt niet als financiële tegemoetkoming aan de deelnemende bedrijven verstrekt, maar wordt gebruikt voor uitvoering van PIB-modules die bijdragen aan een betere markttoegang en positionering van het Nederlandse bedrijfsleven op een kansrijke buitenlandse markt. Aangezien het bij PIB niet om een subsidie gaat, hoeft de regeling niet in de Staatscourant te worden gepubliceerd maar kan worden volstaan met publicatie op de website van de uitvoerder, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): www.rvo.nl/pib.

In verband hiermee kunnen de beleidsregels, die uit 2012 stammen, worden ingetrokken.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Namens deze De Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen

Naar boven